Nyomtatás
Kategória: Beharangozó
Találatok: 1429

ififorum

A Tápiószelei Önkormányzat és a budapesti székhelyű Cromo Alapítvány 2018 februárja óta együtt dolgozik azon, hogy feltárja, hogy a helyi közösség, és ezen belül elsősorban a fiatalok milyen problémákat látnak, fogalmaznak meg.

Ezt számos alkalommal személyes kérdőívezéssel és programok szervezése közbeni beszélgetésekkel kutattuk. A felmérés eredménye, hogy

leginkább a fiatalok kulturált szórakozása, a fiatalok aktivizálása és helyben tartása a legnagyobb kihívás, amelyre alakítsunk ki együtt megoldást!

Első körben megkerestük a helyi fiatalokat, a sportközösségeket, és az események, beszélgetések közben két lehetséges alternatíva merült fel.

A legkézenfekvőbb a művelődési ház jobb kihasználásának segítése, a második egy üresen álló épület közösség célú hasznosítása. Ez utóbbi hosszútávon oldható csak meg, így abban maradtunk, hogy a művelődési ház közösségi térként való hasznosítása érdekében dolgozunk tovább.

A projekt utolsó felvonása egy közösségi tervezés, beszélgetés lesz a tápiószelei lakosok bevonásával 2019. február 1-jén, pénteken 17,00 és 20,00 között a Művelődési Házban, amelyre szeretettel várunk mindenkit, akit érdekel a fiatalok kulturált szórakozása és az, hogy ne menjenek át hétvégén más városokba, mint például Ceglédre, Szolnokra. Mindazokat várjuk, akik szívesen kapcsolódnak be egy közösségi tér kitalálásába egy beszélgetés és tervezés erejéig.

Természetesen a kutatás alatt azt is megtudtuk, hogy ilyen jellegű tervek születtek már az elmúlt években. Miért lenne most nagyobb értelme összejönni és újra beszélni erről?

Az eseményt, amelyre szeretettel várunk mindenkit, új módszerekkel fogjuk lebonyolítani. A megjelentek egyforma eséllyel tudnak hozzászólni a beszélgetéshez. A hagyományos lakossági fórum felállás– sorokban leültetett közönség és fontos emberek a pulpituson-helyett körasztalos beszélgetések lesznek, amelyek során a polgármester, és más intézményvezetők ugyanolyan állampolgárokként jelennek meg és működnek közre, mint bárki a településről.


A következő kép a „Megújul a Teleki tér” nevű projekt során készültek, és jól mutatja az általunk alkalmazott munkamódszereket.

Nem az a cél, hogy régi vagy aktuális sérelmeket felhánytorgassanak a városvezetőnek. Nem az a cél, hogy kérdéseket tegyenek fel a megjelent képviselőknek, vezetőknek. Nem az a cél, hogy a lakosok egymással való konfliktusairól hosszasan beszéljünk.

Az esemény célja, hogy a közösségi tervezés résztvevői külsős közösségszervező szakemberek vezetésével interaktív, beszélgetéseken és konkrét javaslatok kidolgozásán keresztül eljussanak egy olyan terv előkészítéséig, amelyet a szintén jelenlévő művelődési ház igazgatója és munkatársai a fiatalok és a közösség tagjainak aktív részvételével fog megvalósítani.

Köszönjük a figyelmet és szeretettel várunk mindenkit a 2019. február 1-én, 17,00 és 20,00 között megrendezett eseményre!

Kovács Ferenc                                                                                                Simon Ildikó

Tápiószele polgármestere                                                                         a Cromo Alapítvány elnöke