Könyvbemutató: 2014. március 30. vasárnap 15h, Tápiószele, Simonffy Kálmán Művelődési Ház
A bemutató első felében Terék József és barátai muzsikálnak

A Tápió-mente 21 településének valaha felgyűjtött összes népdalának zenetudományi gyűjteménye jelent meg Terék József szerkesztésében. A könyv 535 oldalon keresztül mutatja be a Magyar Népzene Tára szerinti népdal-csoportosítási szempontok szerint a vidék jellemző magyar-, tót- és cigány népdalait, hangszeres gyűjtéseit. Gyerekdalok, gyerekjátékok, szokásdalok, siratók, alkalomhoz nem kötött dalok (régi és új stílusú népdalok) találhatók meg a kiadványban, részletes táblázatokkal a könyv végén, melyekben megtalálhatók a vidékünkön valaha megfordult összes népdalgyűjtő (33), az összes adatközlő énekes névsora (365), valamint a népdalok névsora (866). Kodály Zoltán, Bartók Béla, Ádám Jenő, Békefi Antal, Balla Péter, Schnöller Mária, Sárosi Bálint, Kerényi György, Manga János, Lázár Katalin, Terék József és még sok más népdalgyűjtő munkájának összegzése található meg a kiadványban. Összesen 1160 népdal került lejegyzésre, ebből a zenetudományi szempontból értékesnek bizonyult 866 szerepel a gyűjtésekből, melyek 1904 és 2014 között készültek el 110 év alatt. Június végén a DVD-ROM melléklet is megjelenik, mely tartalmazza az archív felvételek hanganyagát.

Terék József 2009 óta a Tápió-mente népdalait, népzenéjét kutatja, rendszerezi. Ennek a kutatómunkának összegzése a könyv, melynek lektora Dr. Lázár Katalin, az MTA BTK Zenetudományi Intézetének tudományos főmunkatársa.

A tápiószentmártoni Szivárvány Alapítvány kiadásában jelent meg LEADER pályázat segítségével, beszerezhető a Földváry Miklós Alapfokú Művészetoktatási Intézményben Tápiószentmártonban (0629 / 423-490).

Könyvbemutató: 2014. március 30. vasárnap 15h, Tápiószele, Művelődési Ház
A bemutató első felében Terék József és barátai muzsikálnak.
A rendezvény fővédnöke: Czerván György, országgyűlési képviselő, Vidékfejlesztési Minisztérium Agrárgazdaságért felelős államtitkára.
A kiadvány korlátozott példányszámban a helyszínen megvásárolható lesz.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!