2015.10.06. Iskolások SzorgalmatoséknálKOLLAz I. Szorgalmatos Lovasgazda Családi Napnak úgy megörült néhány ott jelenlévő, barátilag segédkező pedagógus, hogy máris megszerveztek tanítványaiknak egy élő „mezőgazdasági néprajzórát”! Baglyas Balázs tápiószentmártoni udvarán kétosztálynyi nebuló ismerkedett ma a százesztendős faekékkel, a kapáló gépezetekkel, a darálókkal, szénagyűjtőkkel és egyebekkel. Baglyas gazda igyekezett a fejükbe tuszkolni olyan ismereteket, amelynek birtokában már tudják, hogy mi a különbség a szalma és széna között, hogy a tengeri a tengeren túlról érkezett hozzánk, hogy a krumplibogár előkelően kolorádóbogárnak ejtendő, és hogy hány centiből lesz egy hüvelyk és egy láb és ezekből meg hogy kerekedik ki egy hektár… tapiokultura.huTarnavölgyiL.KÉPEK

Először én is azt hittem, hogy a Szorgalmatos Lovasgazda Alapítvány létrejöttével egy újabb közösséggel szaporodott a Tápió-vidéki lovas napokat, felvonulásokat szervezők tábora.
Mondták ők nekem, hogy másban törik a fejüket, de hittem is, meg nem is.
De úgy látom, komolyak a szándékaik: a lovas programok mellett családi napokkal, iskolai rendezvényekkel és a most látott szabadtéri múzeummal népszerűsíteni kívánják a hagyományos mezőgazdaság ügyét is.