aranyszarvasavatás2A tápiószelei Blaskovich Múzeum kertjében május 29-én avatta fel Jankovics Marcell Kossuth-díjas filmrendező Pogány Gábor Benő új szobrát, az Aranyszarvas dísz ivókutat.tapiokultura.huTL.KÉPEK
Gócsáné Dr. Móró Csilla igazgatóasszony, Kovács Ferenc polgármester és Terék Mihály, a Blaskovich Múzeum Baráti Kör elnöke köszöntötte a vendégeket, majd Terék József tárogató műsora következett.

A szobor leleplezését megelőzte a helyi óvodások műsora, Szívós István ifjú néptáncosainak előadása és Faragó Sándor szavalata.
A XVIII. Blaskovich napok keretében megavalósított sikeres, kiemelkedő kulturális értéket megjelenítő könyvbemutató (május 20.) és az I. Tárogató Fesztivál (május 21.) után egy héttel, ismét igazán ünnepi pillanatot élhettünk át. Pogány Gábor Benő művével nem csak a Blaskovich Múzeum, Tápiószele, a Tápió mente gazdagodott. A Blaskovich fivérek által 1823-ban Tápiószentmártonban megtalált szkíta aranyszarvas a magyarság keleti gyökereit vallók számára nemzeti szimbólum értékkel bír(Basa László: Az aranyszarvas születésnapja). A szolnoki szobrászművész alkotása ötvözi szarvas-legendákat, regéket, s láttán szinte hallja a szemlélő Bartók muzsikáját is.