2016.12.12. Sebestyén Márta Szelén koll(Lopott képek, talán a Gócsa Fotó-tól is) Tápiószelén különleges rendezvénnyel búcsúztatta az évet a Blaskovich Múzeum Baráti Köre. Sebestyén Márta UNESCO Művész a békéért elismerés birtokosa, Kossuth-, Liszt- és Prima Primissima díjjal kitüntetett népdalénekes volt a vendégünk. Az est szervezését, levezetését Terék József népzenész, zenepedagógus vállalta, akit több éves barátság, munkakapcsolat és kölcsönös tisztelet köt Márta asszonyhoz.GócsaFOTÓK

A tőle megszokott felkészültséggel kérdezte őt, és muzsikájával keretet adott a műsornak.

Miért volt ingyenes a rendezvény? Mert a múzeumbaráti kör titkára, Gócsáné dr. Móró Csilla a Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága által meghirdetett pályázaton nyert támogatást hozzá.

Miért volt más, mint a megszokott rendezvények? Mert az a hely adta a különleges atmoszférát hozzá, amit a Blaskovich-fivérek kifinomult ízlésükkel rendeztek be; és főként azért, mert nem azt vártuk a fellépő művésztől, hogy szórakoztassa hallgatóságát, hanem meg is akartuk ismerni a személyiségét, életútját. Felköszönteni születésnapja közeledtével, átélni vele a több évtizedes életpálya sikereit. Az adventi harmadik gyertya meggyújtásával az örömet hozó napot meghittebbé tenni.

Tapintható volt a köszöntők, beszélgetések alatti feszültség, amellyel a hallgatóság várta, hogy felcsendüljön az első népdalcsokor. Énekelt Mártika egyszerűen, tisztán, kíséret nélkül, autentikus előadásmódban, ahogy erdélyi gyűjtőútjain az egyszerű falusi énekmondóktól hallotta. Ahogy Kodály Zoltán tanította. Ahogy református kántor nagyapjától, zenetanár édesanyjától tanulta. Ahogy a szíve diktálta. Női táskájában furulya lapult, szütyőkéjéből csengőcskéket húzott elő, a karácsonyi dalokhoz. Tréfásan még a dudaszót is utánozta hangjával. (A valódi dudát asszonynép nem „fúhatta”, de kifigurázhatta a dudásokat. ) Énekelt a múzeumban moccanni alig tudó hallgatóinak, úgy, mint az angol, a spanyol királyi családnak, a japán császárnak. És csodálattal hallgattuk, mint annak idején Az István a király Rékáját, vagy Az angol beteg című film betétdalát. A világon a legismertebb magyar énekes töltötte velünk az estébe nyúló vasárnap délutánját.

Maradandó élményt jelentett bizonyára azoknak a fiatal tehetséges énekeseknek is ez a nap, akik énekelhettek Márta asszonynak. Sass Éva, Báthory Borbála, Balázs Botond, Fehér Viktória, Sillo Réka, Czira Sára, Horváth Éva Sára, a mi kis Röpülj pávásaink mutatkoztak be előtte, és jó tanácsot, biztatást kaptak példaképüktől.

Örülünk, hogy megtisztelte a rendezvényt a megyei közgyűlés elnöke, Szabó István és Czerván György államtitkár úr is, mint az est fővédnöke.

A vendéglátásban nagylelkű támogatónk volt a tápiósági pékség. Baradné Katika ajándékát, a szépséges mézes kalácsokat is nagy örömmel fogadták a dalosok és Márta asszony. Köszönet érte! Köszönetet érdemelnek a múzeum dolgozói is, akiknek nem volt könnyű a vendégeket elhelyezni a múzeum kicsiny szobáiban. Mégis sokan vállalták a kényelmetlenséget, azért az élményért, amit az est kínált és adott.