TJkazahTerék József és barátai a Kazahsztáni EXPO magyar pavilonjában, Astanában
2017. augusztus 10-13 között Terék József és barátai képviselték hazánkat a Kazahsztánban, Astana-ban jelenleg is zajló nemzetközi EXPO-n. A Magyar Pavilon, illetve más országok esetében is a középpontban a megújuló energiaforrások állnak, melyet a legkülönfélébb programokkal igyekeznek színesíteni.KÉPEK

Magyarország programjaiban központi szerepet kapott a magyar kultúra bemutatása különböző zenekarok, néptáncosok meghívásával. Az egymást 3-4 naponta váltó produkciók mindegyike más és más oldaláról mutatja be a magyar népművészeti értékeinket. A tárogató mint Hungarikum Terék József és barátainak jóvoltából került bemutatásra nagy sikerrel.

„A 2014 decemberében Hungarikummá lett tárogató, mint a magyarság jelképe igazi kuriózum a világ minden táján, hangjára felfigyelnek az emberek, bárhol szólaljon is meg. Mindemellett természetesen helyt kapott szűkebb hazánk, a Tápió mente népdalainak, népzenéjének, népviseletének bemutatása is, valamint további népművészeti értékeink a Kárpát-medence magyarságának táncaiból, zenéjéből. A magyar pavilon előtt minden órában 30 perces műsort adtak zenészeink, táncosaink, mely időtartamában és minőségében is egyedülálló és hihetetlen virtuóz program volt a magyar pavilon dolgozói, illetve térségét meglátogató vendégek véleménye szerint is. A ceglédi származású Kárteszi Nándor, világkiállításért felelős miniszteri biztos, Magyarország Astana-i Nagykövetségén diplomáciai szolgálatot teljesítő külgazdasági attasé személyében egy fantasztikus embert ismerhettünk meg, aki az első perctől kezdve hatalmas szeretettel és barátsággal fogadott minket a rendezvény helyszínén. A „Kipcsák” hét, melyen mi is részt vehettünk, rendkívül dinamikus és professzionális fellépőkkel gazdagítja a magyar pavilon értékeit, melynek első fellépői voltunk. A programon tiszteletét tette Dorogi Sándor konzul úr és kedves felesége is, illetve több külföldi delegáció tagjai. Hiába, a magyar népzenének és néptáncnak nincs párja!

A projektben az alábbi előadók közreműködtek:

Horváth Éva Sára népdalénekes (Tápiószentmárton)

Vámosné Pieskó Csilla néptáncos (Tápiómente Táncegyüttes vezetője, Nagykáta)

Samu Zoltán prímás

Tóth Gergely brácsás

Szekeres Marcell Péter nagybőgős (Nagykáta)

Vámos László néptáncos (Tápiómente Táncegyüttes vezetője, Nagykáta)

Terék József tárogatós, zenekarvezető (a Tápió mente népzenekutatója)

Az előadókról pedig csak annyit, hogy mindenkinek ilyen csapatot kívánok! Horváth Éva Sára térségünk legtehetségesebb népdalénekese, aki fiatal kora ellenére rendkívüli színpadi gyakorlattal rendelkezik, tavaly elkészült szólólemezével pedig egyetlen az országban, akinek elkészülhetett a saját, kedvenc népdalaiból összeállított kiadványa a pályafutásának elindítása céljából. Nem mellesleg tanítványomként kezdett sok évvel ezelőtt, most pedig egy csodálatos fiatal hölgy, barát és énekes is egy személyben. Tanítványai sorra nyerik a megyei és országos versenyeket, ő maga pedig büszkén tekint rájuk, jómagam pedig valamennyiőjükre. Szekeres Marcell Péter nálam kezdett nagybőgőzni és most saját zenekarom muzsikusa. Elvégezte Budapesten Radics Ferencnél a cigányzenei kurzust 2016-ban, folyamatosan táborokban képzi magát, zenekaromban pedig folyamatosan gyakorolhatja mindezt a koncerteken, a legjobb muzsikusok mellett. Tóth Gergely barátommal 2002 óta ismerjük egymást. Több formációban is muzsikáltunk már, zenekarom meghatározó tagja, Magyarország legsokoldalúbb népzenei brácsása, aki nem mellesleg a cigányzenészek által is elismert muzsikus. Samu Zoltánnal több alkalommal is van szerencsém muzsikálni, aki Pest megye egyik legdinamikusabb prímása. Végére hagytam a Vámos házaspárt, akik a nagykátai Tápiómente Táncegyüttes vezetőiként már 15 éve jelen vannak a táncegyüttes életében. Igazi profi táncosok, nagyszerű emberek.

Jómagamról csak annyit, hogy rendkívül büszke vagyok ezekre az előadókra, hogy együtt dolgozhattunk Astana-ban, az EXPO-n ezen a néhány napon. Minden percben öröm volt a táncosoknak muzsikálni, a folyamatosan növekvő közönségnek tárogatózni, miközben folyamatosan hallhatták Horváth Éva Sára csodálatos énekeit délután 13 óra és este 21 óra között minden nap minden órájában. Mindezt pedig őszinte szívvel és szeretettel tettük, hiszen ez az életünk, térségünk előadóival a térség értékeinek a képviselése. Bízom benne, hogy ezt a közös munkát, illetve a jövőre zenekarom fennállásának tízedik évfordulójának megünneplését követően is folytatni tudjuk térségünk a Tápió mente, illetve hazánk népzenei, népdalos, néptáncos értékeinek képviselését itthon, illetve a világ számos pontján.

Ami még érdekesség, hogy vasárnap este kivittem a zenekaromat, a táncosokat a reptérre, majd a csomagok feladása után itt maradtam Astana-ban egy kicsit, ugyanis az augusztus 18-án megrendezésre kerülő National Day programjaként a Jászság Népi Együttes zenészeként lépek fel, melyen Dr. Fazekas Sándor Földművelésügyi Miniszter, Varga Mihály Nemzetgazdasági Miniszter, Dr. Baranyi András Magyarország Kazahsztáni Nagykövete és még több prominens személy is részt vesz.
Addig pedig megnézem a várost, a környéket, az embereket és végül az EXPO-t.”

Terék József és barátai a közeljövőben az alábbi helyeket lépnek fel:

augusztus 21. Földművelésügyi Minisztérium, állami ünnepség

szeptember 08-10 Nagykáta, XXXIV. Kátai Tánctalálkozó, III. TápióFeszt

szeptember 21. Budapest, OMÉK 13h

szeptember 24. Kodály CD lemezbemutató, Szigetszentmiklós