SzlovákÖse2017. december 06-án került megrendezésre Budapesten, az Országos Idegennyelvű Könyvtárban Dr. Király Katalin, a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézetének igazgatója szervezésében az a rendhagyó bemutató, ahol az Összefogás Sülysápért Egyesület is kitüntetett szerepet kapott. tapiokultura.huTL.KÉPEK

A rendezvényt a kesztölci pávakör nyitotta meg csodálatos helyi szlovák dallamokkal, melyet a vendéglátó intézmény részéről Horváth István főigazgató-helyettes beszéde követett. Az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke, Hollerné Racskó Erzsébet is nagy szeretettel köszöntötte a megjelent vendégeket, előadókat. Ritka pillanatok egyike, amikor azért gyűlnek össze az emberek, hogy egy szerző, néprajzkutató-etnográfus, igazgató munkájának közösen örülhessenek. Ezen a napon több kiadvány is bemutatásra került, melyek Dr. Király Katalin értékmegőrző munkásságának eredményei:

1. F kestúckem šírem poli... -     egy pilisi szlovák falu népdalgyűjteménye

2. Ket sebe zašpivam...  - CD - Magyarországi szlovákok népdalai: Rudabányácska

3. Šej, pod náš oblok... - CD - Magyarországi szlovákok népdalai: Tápió mente

A kiadványok első két állomása a saját gyűjtőmunka eredménye, melyeket rendszerezve egy-egy népzenei, népdalos kiadványba sikerült összegezni, ezzel is megőrizve a helyi jellegzetes népdalos örökséget, hogy mindez továbbörökíthető, átadható lehessen a fiatal nemzedék számára. Mindennek értékéről, illetve a munka előzményéről és élményeiről kérdezte az igazgató asszonyt Dr. Horváth Sándor, a Magyar Néprajzi Társaság Nemzetiségi Szakosztályának elnöke, aki egyben az est moderátora is volt. A kiadványok interaktívabb szemléltetése és bemutatása érdekében közreműködtek kiváló népzenei, népdalos előadók, akik bemutatták egy-egy szám erejéig az adott könyv, CD kiadványt:

Blaskó Csaba, népzene pedagógus (Váci Bartók-Pikéthy Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola, Alapfokú Művészeti Iskola Népzene Tanszakvezető - tanár)

Agod Alíz, népdalénekes

Csasztvan Zsuzsanna, a Szarvasi Tessedik Táncegyüttes néptáncosa, népdalénekese

A bemutató meghívott vendége volt Terék József, a Tápió mente népzenekutatója, a Tápió menti tót népzenei, népdalos cd kiadvány zenei rendezője is, aki 2015-ben bemutatott „Cisare, cisare – Tót népdalok a Tápió mentén” című kiadványával összefoglalta a térségben még fellelhető és egyben már felgyűjtött valamennyi tót dallamkincset. A kiadványnak nagy sikere volt, mely akkoriban az Összefogás Sülysápért Egyesület kiadásában jelent meg, a Hungarikum pályázat, illetve a kiadványon szereplő valamennyi település támogatásával. Az akkor még köztünk lévő népdalénekesek, zenészek ma már történelem. Értékeinket ez a kiadvány őrzi, mely egy egyeztetés eredményeként bekerülhetett a Magyarországi Szlovákok Népdalai sorozatba, másodikként Rudabányácska után. Terék József zenei rendező munkája egy együttműködési megállapodás keretén belül átadásra került, ezzel is támogatva az elképzelést, hogy a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézetének értékmegőrző munkája minden magyarországi szlovák településen meg tudja őrizni az értékeket, emlékeket. Ez által a Tápió mente tót népdalai nemzetközi ismertségre tett szert, mely az első kiadástól eltérően szlovák nyelven jelent meg, zenei anyaga viszont teljes mértékben az eredeti alapján készül, eredeti fotókkal, illusztrációval. A rendezvényen Dr. Király Katalin köszönetet mondott Sülysáp Város alpolgármesterének, Katus Norbertnek, valamint Terék Józsefnek a nemes gesztusért, mellyel a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézetének értékmegőrző munkáját segítették.

Katalin érdemei elévülhetetlenek a Tápió mentén végzett szakmai segítőmunka tekintetében, hiszen a 2014-ben megjelent „100 év 1000 népdal a Tápió mentén”, illetve a 2016-ban megjelent „Tápió mente népviselete I” című könyvek tót vonatkozásban aktuális fejezeteket áttanulmányozta, kiegészítette, lektorálta a hitelesség és értékmegőrzés érdekében.

A további együttműködés pedig folytatódik, hiszen a zenei rendező Pest Megye Önkormányzatának kulturális szakreferenseként Pest megye 187 településén végez folyamatos értékmentő munkát, melynek szlovák dallamkincsét a feldolgozást követően közkinccsé teszi a további felkutatott értékekkel együtt, megadva a lehetőséget a további felhasználásra, publikálásra.

Nagyon köszönjük a szép estét, a hangulatos és baráti fogadtatást, a szeretetet Sülysáp Város Önkormányzata, Pest Megye Önkormányzata, valamint a TápióKultúra szerkesztősége nevében!