TME50 2

Idén ünnepeli 50. születésnapját a Tápiómente Táncegyüttes. Az együttes vezetője Vámos László, Harangozó Gyula-díjas táncművész, a Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetettje, az egyesület idén január 27-én tartott alapítványi bálján jelentette be, hogy 2018 kiemelkedő év lesz a társulat történetében, mivel az évforduló számos feladatot ró a tánccsoport tagjaira,

annak vezetőire, munkatársaira, segítőire, valamint mindazokra, akik szívügyüknek érzik a méltó ünneplést. A bál vendégei ízelítőt kaptak a készülő műsorokból. Láthattuk, hogy továbbra is a profi hozzáállás a táncosok részéről, kiválóak, ötletesek Vámos László és Vámosné Pieskó Csilla.

A jubileumi évad első állomása a Nyitógála volt április 14-én Nagykátán a Városi Művelődési Központban. A műsort és az egész ünnepi évet Dorner Gábor, Nagykáta Város polgármestere nyitotta meg. (A megnyitó beszéd a cikk végén teljes egészében olvasható.) KÉPEk

A közel 70 perces gálaműsor szenzációsra sikerült!
A felnőttek mellett színpadra lépett az utánpótlás és a gyerekcsoport, a jelenlegi és régebbi táncok is.  Megható része volt az előadásnak, hogy a fináléban a három generáció együtt táncolt. Terék József és Barátai - a táncegyüttes állandó zenekara húzta a talpalávalót. A kiválóan megszerkesztett koreográfia, és az annak alapjául szolgáló népzene felejthetetlen élményt nyújtott a nagyérdemű közönségnek, amelyet a hálás publikum viharos tapssal díjazott. Új színpadi elem volt a továbbfejlesztett világítástechnika, amely a színes és intelligens led fényszóróknak köszönhetően, szép és látványos megjelenést adott a színpadképnek, kiemelte a mosollyal teli arcokat és tovább élénkítette, színezte az egyes számokban viselt ruhákat.

További programok:

VI. Tápiómenti Gyermek és Ifjúsági Néptánctalálkozó, Nagykáta, 2018, április 29, 15 óra.

XXXV. Kátai Nemzetközi Tánctalálkozó, Nagykáta, 2018, szeptember 6-9. Magyar Gálaest 2018, szeptember 6. Városi Művelődési Központ. A Tánctalálkozó résztvevői a gálaműsorokon kívül, a IV. Tápiőfeszt rendezvényen is fellépnek a Városi Piactéren, 2018, szeptember 8-9.

50 éves Jubileumi Gálaműsor, Városi Művelődési Központ, Nagykáta, 2018, december 14-15.

Adventi Családi Táncház, Városi Művelődési Központ, Nagykáta, 2018, december 22.

Betlehemes a Tápiómente Táncosaival, Nagykáta, 2018, december 23.

Az egyesület további rendezvényeiről és előadásairól a www.tapiokultura.hu honlapon értesülhetnek a Tisztelt Olvasók. Folyamatosan értesítjük Önöket az előadások időpontjairól és helyszíneiről, valamint az egyes eseményekről honlapunkon beszámolunk.

Teréki Krisztián – Tapiokultura.hu

Dorner Gábor megnyitóbeszéde:

Nagykáta Város Önkormányzata nevében tisztelettel és szeretettel köszöntöm Önöket!

Külön nagy tisztelettel köszöntöm az Ünnepelteket, a Tápiómente Táncegyüttest, kicsiket és nagyokat, felnőtteket és a régi táncosokat és az utánpótlás csoport tagjait egyaránt!

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves vendégeink!

Talán már többször hallották tőlem Kodály Zoltán szavait idézve, hogy „a néptánc a legtökéletesebb kifejezése a nemzeti léleknek”. Nagyon kedvelem ezt a mondatot, mégpedig azért, mert valóban kifejezi mindazt, amit én magam is érzek, amikor a színpadon szem-és fültanúja lehetek mindannak, amit a néptánc és a népzene adni tud.

A néptánccal való foglalkozás segít megismerni egy nemzet kultúráját, és hozzájárul nemzeti identitásunk kialakításához. Egy-egy jól sikerült fellépés nem csak a közönségnek, de a táncosoknak is hatalmas élményt jelent. Abban, hogy a kultúra ezen ága továbbra is megmaradjon, éppúgy az idősebb korosztálynak, mint a fiatalabb generációnak is, nagy szerepe van. Előbbi a tanításban, és az értékek átadásában, utóbbi a tanulásban és az értékek megőrzésében kell, hogy helytálljon. Hiszem, hogy mi nagykátaiak élen járunk ebben a munkában. A magyar néptánc és a magyar népzene, mint nemzeti kultúránk hordozója és továbbítója, rendkívül erősen jelen van településeinken.

A táncra valamennyiünknek szükségünk van, hiszen még így közvetett módon, nézőként is részesülhetünk jótékony hatásából. Tudom, mert látom, hogy aki táncol az boldog. Tánc közben nem lehet szomorúnak lenni. A tánc olyan érzéseket, érzelmeket szabadít fel, melyek pusztán szóval nem fejezhetőek ki. Gondolataink, mondanivalónk nagy részét a tekintetünk, a gesztusaink, a mozdulataink közvetítik a másik ember felé. Ezt tudva azt gondolom, nem kell túl sokáig magyarázni a táncban rejlő kifejezőerőt.

Kedves Ünneplők!

Az idén 50. születésnapját ünneplő Tápiómente Táncegyüttes alapítói, vezetői, tagjai, a munkájukat segítők, a támogatók, a szülők, mindazok, akik nemzeti kultúránkért úgy érzik, hogy felelősséggel tartoznak, akik nem kis erőfeszítések árán teszik a dolgukat, azok tudják, hogy amit tesznek, azzal nem csupán szűkebb közösségünket, de népünket, nemzetünket, jövőnket szolgálják.

Mert olyan értékekkel rendelkezünk, amelyekre büszkének kell lennünk, amelyet óvnunk, védenünk kell, amely nem csak múltunk, hanem jövőnk alapja is.

Valamennyien tudjuk, hogy Nagykátán és a környező településeken aktív értékmentő tevékenység folyik. Nagykáta város Önkormányzata az Értéktárba való felvételre felterjesztette a Tápiómente Táncegyüttest és azt el is fogadták. Így ma már Pest megye kulturális örökségének részét képezi helyi büszkeségünk. Ugyancsak megyei értéket jelentenek a Tápió-mente népdalai is, a népviselet is.

Joggal lehetünk tehát büszkék rájuk.

Az együttes számos hazai és külföldi sikereket ért már el, az Örökös Kiváló Együttes cím, az Agrigentoban elnyert “Arany Templom” díj, amelyet 20 ország táncosait megelőzve nyertek el. Nagykáta Város Pro Urbe díjas Együttese. Az idén az együttes művészeti vezetőjének, Vámos Lászlónak a munkáját is Pro Urbe díjjal ismerte el képviselő-testületünk. Az együttes a ’Kátai tánctalálkozók elindítója és szervezője, melyre az idén már 35. alkalommal kerül sor, és ezzel együtt, bizton állíthatjuk a magyarság kulturális nagykövetei világszerte.

Köszönöm minden támogatónak, aki segíti az együttes munkáját!

Kedves Tápiómentések!

Nagy szeretettel kívánok az együttes valamennyi tagjának erőt és kitartást a további munkához! Kívánok sok-sok szép fellépést és nagyon jó egészséget valamennyiüknek! Az 50 éves Tápiómente rendezvénysorozatát megnyitom!