aranyszarvasblaskov2

 

Ez év februárjának elején, valamelyik szorgalmatos hétköznap reggelén éppen a vonatról leszállva baktattam új munkahelyem, a Simonffy Kálmán Művelődési Ház felé. E majd félórás séta gyakorta jó alkalom volt egy-egy tartalmas telefonbeszélgetésre. Terék József barátommal már vagy tíz esztendei jó szokásunk,

hogy hetente legalább egyszer szót váltsunk még akkor is, ha véletlenül éppen nem találkozunk valamelyikünk rendezvényén. Most is beszéltünk erről-arról, ki, merre jár, mit tervezget mostanság. Mint rendszerint, most is egymás szavába vágva ötleteltünk, lekendeztünk, de tény, hogy Józsi bökte ki, hogy „kellene egy díj, amit mi adunk, olyanoknak, akik itt, a Tápió mentén, a Tápió mentéért tevékenykedve érdemelték ki azt”. Mire én a művelődési házamba értem, már kész is volt a vázlat, hogy kik, kiknek, miért, hol s mikor adhatnák.

A Blaskovich Múzeum Baráti Köre ezen ötlet mellé állt, a pályázat kiírásra került. Terék József a díjak odaítélésére kurátorként Dr. Baksa Brigittát, néprajz-tudóst, tankönyvírót, Gócsáné dr. Móró Csilla muzeológust, a tápiószelei Blaskovich Múzeum igazgatóját, Terék Mihályt, a Blaskovich Múzeum Baráti Körének elnökét, nyugalmazott pedagógust, igazgatót, Katus Norbert történelemtanárt, a Tápió menti helytörténész közösség szervezőjét, a Thapeu folyóirat szerkesztőjét és Tarnavölgyi László népművelőt, a Thapeu és tapiokultura.hu szerkesztőjét kérte fel.

A napokban a kuratórium meghozta döntését. A négy díjazottat 2019.11.09. 15 órától, a tápiószelei Simonffy Kálmán Művelődési Házban, a tápiószelei Helytörténeti emlékkönyv – 2019 – bemutató ünnepségén fogjuk köszönteni. A rendezvény mindenki számára ingyenes, mindenkit szeretettel várunk!

 

E díjat tehát mi, Tápió mentén élő k, a közgyűjteményekben, a közművelődésben, a közoktatásban dolgozók, kulturális civil szervezetek tagjai, vezetői adjuk. Nem „országos”, nem „megyei” és nem egy-egy kulturális szakterület nagyobb, esetleg miniszteriális szervezetének képviselői. Igen, mások is adhatnák, és igen, sokan mások is megérdemelnénk (remélhetőleg a jövőben sokan meg is kapják majd) az elismeréseket! Mi most azok közül választottunk, akiket barátaik, tisztelőik a tapiokultura.hu (pályázat) és a pestmegye.hu –n megjelent kiírásra érvényesen jelölték.

Minden felterjesztett érdemes volt tehát az elismerésre, de most, elsőként mi azokat választottuk ki, akiket önök november 9-én, a tápiószelei művelődési házban, vagy majd a tapiokultura.hu méltató beszámolójából ismerhetnek meg!