tápió mentéért díj csopkép
Gócsa Fotó: Tápió mentéért-díj átadó ünnepség 2019

Minisztériumok, országos szervezetek vagy akár megyeiek, esetleg városaink, településeink képviselő-testületei a hivatottak arra, hogy díjakkal, címekkel jutalmazzanak egy-egy arra érdemes életutat. Merészség volt talán tőlünk, ötödmagunktól, hogy Terék József felkérését elfogadva, az elsőként kiírt (Pest megye honlapján és a tapiokultura.hu-n megjelent, a Tápió-vidék önkormányzataihoz levélben is megküldött) Tápió mentéért-díj -ra

beérkezett pályázatokat elbíráltuk. Tettük ezt ráadásul csupáncsak, mint Tápió-vidéken munkálkodó tanáremberek, közgyűjteményi-, közművelődési intézményeket, civil szervezeteket vezetők, kulturális honlapszerkesztők.

Hadd legyek szerénytelen!

Talán e díj értéket mégis éppen ez adja! Csak a Tápió-vidékre figyelünk, csak az itt élő értékteremtőkre, ám hisszük, hogy életútjukat is csak mi, Tápió mentiek tudjuk igazán hitelesen megítélni, elismerni, megköszönni.

2019. november 9-én ismét – ez esztendőben már sokadszorra – zsúfolásig telt meg a tápiószelei Simonffy Kálmán Művelődési Ház nagyterme, hogy a 800 éves város 3. helytörténeti tanulmánykötetének bemutatója előtt első ízben adhassuk át az elis meréseket.

Úgy gondolom, hogy minden elemében – tartalmában és külsőségeiben is – méltó, ünnepélyes volt ez a szép esemény! Szigorúan tartottuk magunkat ahhoz, hogy minden tiszteletünk mellett ugyan, de a díjátadón sem országos, sem megyei, sem helyi politikus ne működjön közre. Szót most csak is a díjat kezdeményező Terék József és a díj kezelésére, a szabályos kurátori elbírálás és szavazás lebonyolítására felkért civil-kulturális szervezet, a Blaskovich Múzeum Baráti Körének elnöke, Terék Mihály kapott. A laudációkat szövegét Ter ék József készítette elő, magam végső formába szerkesztettem és felolvastam. Ezen alkalommal másod ízben hangzott el a szerző előadásban Terék József „Tápiószele 800” c. szerzeménye és nagy sikerrel lépett fel a Tápió Énekegyüttes – Czira Sára, Mázás Jázmin, Sass Éva – is.

A tápiószentmártoni aranyszarvast ábrázoló plaketteket és a díszes okleveleket (Terék József támogatásával) megkapták:

 

dr. Dusek László

 

Molnár Tibor

 

Szörfi Józsefné Solti Erzsébet

 

Posztumusz Tápió mentéért-díj: Benyovics Mihályné Rojtos Mária

(A díjat lánya, Acsai Andrásné vette át.)

 

A laudációikat rövidesen olvashatják a tapiokultura.hu-n.

Őszinte szívvel gratulálok kurátortársaim, a tapiokultura.hu és a magam nevében is!

Szándékunk szerint minden évben, így 2020-ban is meghirdetjük a TÁPIÓ MENTÉÉRT-DÍJ-akat! A pályázatok a tapiokultura.hu-n, és Pest megye honlapján fognak megjelenni.

A Blaskovich testvérpár által kezdeményezett tápiószentmártoni régészeti feltárás során, 1923. november 8-án került elő a magyarságszimbólummá és egyben a Tápió mente jelképévé is vált aranyszarvas. Hagyományteremtő céllal, az átadásra mindig az ehhez a naphoz közeli hétvége lesz az átadás időpontja, évenként változó helyszínen, mindig egy olyan Tápió-vidéki településen, amelyik vállja és képes az ünnepség igényes megszervezésére.

 

Tarnavölgyi László