tápió mentéért díj csopkép2019

 

Terék József kiváló ötlete mellett többen is bábáskodva, a tavalyi esztendőben előszőr a tápiószelei művelődési házban méltó, emelkedett és megaható ünnepség keretében adta át kuratóriumunk négy, a Tápió mentét egy egész életen át szolgáló kiválóságnak, hozzátartozójának ezt a sok tekintetben egyedi elismerést. Egyedi, hiszen e régióban (máshol is ritkaság) talán soha nem volt olyan díj, amellyel egy kisvidék szülöttjeinek életművét nem egy politika-, hivatalos szakmai-, vagy önkormányzati szervezet, hanem

egy hangsúlyozottan civilekből, az ott élő és dolgozó pedagógusokból, muzeológusokból, néprajztudósokból, előadóművész-kutatóból, népművelőből álló kuratórium ítéli oda. Hátterünket a minket befogadó és presztízsével a díjnak is súlyt adó tápiószelei Blaskovich Múzeum Baráti Köre biztosítja. Minden önállóságunkat megőrizve már az első kiírásunkat is, annak a hivatalos honlapon (a tapiokultura.hu mellett) való megjelentetésével és céljainkat igenelve támogatta Pest Megye Önkormányzatának Közgyűlése. Ez esztendőben a Tápió-vidék szimbólumát, a Blaskovich fivérek által Tápiószentmárton határában megtalált szkíta aranyszarvast ábrázoló plaketteket, a díszoklevelek is a Közgyűlés ajánlotta fel.

Várjuk a kiírásban leírt módon a pályázatok benyújtását a megadott határidőig (2020. október 15)!

Mint minden díj, ezen elismer és is végsősoron az odaítélők szubjektivitásán múlik, de kurátortársaim nevében is ígérem, hogy alapos beszélgetés, akár véleményeink ütköztetése után, de megfontoltan hozunk majd döntést!

Mindezzel együtt már most biztos vagyok abban a tavalyi pályázatok alapján, hogy nem 3+1, de évente 33+1 kiválóság is érdemes lenne az elismerésre, azonban e díj értékét adja talán az is, hogy esztendőről esztendőre kevesek lesznek a kiválók közül kiválasztottak!

Számomra megtiszteltetés, hogy Terék József barátom az ötlete megfogalmazásától számít a véleménymre, s hogy egyike lehetek a kurátoroknak is. Különös szerencsém, hogy népművelőként tavaly még a tápiószelei művelődési házban lehettem az első ünnepség egyik szervezője, levezetője, idén pedig a Nagykátai Városi Könyvtár és Művelődési Központ (a helyszín a művelődési központ nagyterme lesz 2020. 11. 14-én) népművelő-vezetőjeként, itt , Nagykátán működök majd közre munkatársaimmal együtt a rendezvény előkészítésében, lebonyolításában!

(Köszönet Szabó István úrnak, Pest Megye Közgyűlése elnökének és Dorner Gábor úrnak, Nagykáta Város Polgármesterének, hogy elfogadták rendezvény fővédnökségére való felkérésünket!)

 

Tápió mentéért díj

Tápió mentéért-díj. Először és „mi” adjuk át!

Tápiószele helytörténeti emlékkönyve és a Tápió mentéért - díjak átadása

Tápió mentéért-díj - Első átadás emelkedetten, Tápiószelén

Tápió mentéért-díj - dr. Dusek László

Tápió mentéért-díj - Molnár Tibor

Tápió mentéért-díj - Szörfi Józsefné Solti Erzsébet

Tápió mentéért-díj - Benyovics Mihályné Rojtos Mária