TJértékdíj

1998-ban került megalapításra az „Érték és Minőség Nagydíj”, mely a magyar termékek és szolgáltatások hazai és nemzetközi megjelenését, minőségét ismeri el. A gazdasági életben adományozható egyik legnívósabb elismerés rendkívül széles spektrumban szólítja meg a határainkon innen és túl élő magyar vállalkozókat.

A pályázat útján elnyerhető díjat az Érték és Minőség Nagydíj pályázat kiírói tanácsa ítéli oda az arra érdemes személyeknek, cégeknek. A kiírói tanács tagjai: Diamond Szervezőiroda Bt, a Hajnal Húskombinát Kft, a Legrand Magyarország Villamos Rendszerek Zrt, a Poli-Farbe Vegyipari Kft, a ProfessionCert Kft, valamint a SZÁM-PONT Számítástechnikai és Oktató Központ. Ebben az évben 39 pályázó nyerhette el a nagydíjat, és ezzel az Érték és Minőség Nagydíjhoz tartozó védjegyhasználati engedélyt. A díjazottak egy exkluzív, Hollóházi porcelán kupát, valamint magyar-angol nyelvű elismerő oklevelet vehettek át Farkas Sándor úrtól, az Agrárminisztérium miniszterhelyettesétől és Dr. Latorcai János úrtól, az Országgyűlés alelnökétől, aki egyben hosszú évek óta a rendezvény fővédnöke is. Kiss Károlyné Ildikó, a védjegy alapítója beszédében kiemelte, hogy az elismerés egyben azt is jelenti, hogy birtokosaik kimagasló értéket képviselnek a mai gazdasági, kereskedelmi vagy kulturális életben, kiknek példamutató munkásságuk minden tiszteletet megérdemel.

Ezt az elismerést vehette át 2020. szeptember 9-én a Vajdahunyad várban Terék József a Tárogató Hungarikum Koncert 2016 óta végzett hazai és nemzetközi népszerűsítéséért, hungarikum hangszerünk, a tárogató sokoldalú és egyben virtuóz megszólaltatási lehetőségének népszerűsítéséért. A hangszeren általa megszólaltatott klasszikus, népzenei, könnyűzenei, cigányzenei szerzemények, magyar nóták, operettek, verbunkosok, saját szerzemények egy újfajta, innovatív törekvést mutatnak meg. Koncertjei a nagykövetségek, főkonzulátusok, kulturális magyar intézetek, nemzetközi fesztiválok, akadémiák, egyetemek felkéréseinek köszönhetően valósulhattak meg valamennyi kontinensen, a legkülönfélébb formációkban, hazai és a fogadó ország professzionális előadóművészeinek közreműködésével.

Az elismerést Farkas Sándor úr, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese adta át az ünnepségen, mely külön megtiszteltetés, hiszen 2018 óta a Hungarikum védjegy jogszerű felhasználójaként is tevékenykedik Terék József az Agrárminisztérium Hungarikum Főosztályának engedélyével.

E két elismerés egyszerre egészen idáig nem volt senki számára sem megítélve. Terék József az Érték és Minőség Nagydíj 23 éves történelmében az első előadóművész, akinek megítélték ezt a hatalmas elismerést, ugyanakkor jelenleg az egyetlen Magyarországon, aki mindezt a Hungarikum védjeggyel egyidejűleg jogszerűen használhatja.

Az ezévi nyertesekről az alábbi linken keresztül lehet további tájékoztatást kapni:

https://emin.hu/documents/2020/emin_2020_dijatadas_gyoztesek.pdf

A díjátadóról készült hivatalos fotók néhány napon belül az alábbi linken érhetők el:

https://emin.hu/sajtoszoba/galeria

Az Érték és Minőség Nagydíjról bővebben:

https://emin.hu/

Terék József bízik abban, hogy a számára megítélt elismerés egyben a kezdete lesz annak, hogy a kulturális élet szereplői felé minél szélesebb körben eljuthat híre elismerésének, ez által más is erőt és kellő innovatívitást érezve az Érték és Minőség Nagydíj elnyerésére, pályázati anyaguk benyújtására. 2019-ben a Mesterségek Ünnepének szervezői, 2018-ban az Óbudai Danubia Zenekar is átvehette a Nagydíjat, valamint az ezzel járó védjegyhasználati jogosultságot, így e tekintetben Terék József a harmadik művészeti díjazott a közel három évtizedes elismer és története során. A Tárogató Hungarikum Koncert koncepciójának ötletgazdájaként azonban mert nagyot álmodni és előre lépni, éppen abban az évben, amikor talán ezt a legnehezebb volt megtenni. Pályázata sikerességében elévülhetetlen szerepet játszott valamennyi zenekari tagja, Jónás Géza cimbalomművész, Dezider-Oláh Axmann cimbalomművész, Tóth Gergely brácsaművész, Szekeres Marcell Péter nagybőgőművész, akik egyben zenekarának oszlopos tagjai is.

Terék József közel három évtizedes munkássága további kulturális örökségvédelmi munkákkal folytatódik, melyről a jövőben is beszámolunk.