BMBK35 másolata

 

A járvány miatta az év elején még a tápiószelei művelődési házba tervezett ünnepi eseményre végül a Blaskovich Múzeum kertjében került sor 2020. október 16-án. A Tápió-vidék egyik legnagyobb múltú, legaktívabb civilközösségének erejét mutatja, hogy a hűvös időjárás és a pandémia ellenére is sokan voltunk jelen ezen a különleges programon.

A Gócsáné Dr. Móró Csilla igazgató asszony által vezette közgyűjteményi intézmény az ország egyetlen olyan kúria múzeuma, amely egy magyar nemesi család több évszázados, tudatosan épített, gyarapított, ápolt szellemi és tárgyi örökségét közvetlenül kapta és vette át e család utolsó és egyben múzeumalapító tagjaitól. A Blaskovich Múzeum igazgatójának és a mellette álló, őt és a múzeumot Terék Mihály elnökletével segítő Múzeum Baráti Kör tevékenységének köszönhetően Tápiószelén évtizedek óta az értékek őrzése mellett azok továbbadása, sőt, gyarapítása is országos példává vált.

Azok közül, akik csak véletlenül is eljutnak egyszer a Blaskovich Múzeumba, sokakat megfog annak különleges hangulata. Minden múzeumlátogató úgy érzi, hogy itt olyan "kedves vendég", akinek különleges – „személyre szabott” – szeretettel mesélik el a tárgyak és „bácsik”, Blaskovich János és Blaskovich György és családjuk történetét a vendéglátók. A kíváncsivá váló látogató aztán vissza-visszatér ide, részt vesz egy-egy programon…. és belőlük, belőlünk lesz a „tag”. Van, aki nagyvonalúan, anyagilag támogatja az ügyet, van, aki a programokon „önkénteskedeik”, van, aki jó ötleteket hoz, szervezetével partnerré válik, fellép, konferál, muzsikál, fotózik, …. vagy éppen csak „jó hírt kelt”, tudósít.

A Múzeum Baráti Kör nem „szelei”! Szelei „is”! Sőt, a Tápió menti tagok mellett olyanok is vannak, akiknek semmi kötődésük nincs e vidékhez, csak egyszer nálunk jártak, megszerettek minket, és Budapestről vagy más honnan, akár a határon túlról is programjainkon részt vevő, ránk figyelő, minket támogató társaink lettek.

Ez rendhagyó évforduló és közgyűlés nem is oly „különleges”! Hiszen nem zárunk le semmit, éppen csak egy nagylevegőt veszünk az új ter vek megvalósítása előtt! 2021 egy remek, sikeres esztendőnek ígérkezik a múzeum és baráti, látogatói életében. A „bejáratott”, évenkénti programok ismét várják majd a látogatókat, de ha a pályázati forrásokból már épülő „botanikai élménypark” átadás után elkezdődik majd az az épületfelújítási program is, amit Czerván György országgyűlési képviselő úr ígért nekünk, akkor valóban „pirosbetűs” lesz 2021 az évkönyvünkben!

Az eseményen készült képeket, Gócsáné Dr. Móró Csilla összefoglalóját a Blaskovich Múzeumot kedvelők, múzeumbarátok csoportjában megtalálják! („Kedveljenek”, kövessenek minket!)

http://blaskovichmuzeum.hu/

Tarnavölgyi László