TJ2021

 

Terék József 1992-ben kezdte el zenei előadóművészeti munkásságát. A 2015-ben általa útjára indított Tárogató Hungarikum Koncert-sorozatban határainkon innen és túl a 2014-ben hungarikummá lett tárogató sokoldalú megszólalási lehetőségeit, virtuózitását mutatja be összegző előadásiban.

Ennek kapcsán kérdeztük a nemzetközi projekt megálmodóját, a számos hazai és nemzetközi elismeréssel jutalmazott Terék József zenekarvezetőt, aki 2010 óta saját csapatával, Terék József és barátaival a Nagykátai Tápiómente Táncegyüttes állandó zenekari kísérője is egyben.

1. Mikor született meg a Tárogató Hungarikum Koncertet életre hívásának gondolata? Mi motivált téged erre?

2009-ben már megfogalmazódott bennem, hogy szeretnék tárogatózni.

Bocsánat: „is”! Nem számolom össze, hogy hány hangszeren játszol, de az biztos, hogy Szótér Béla tanítványaként 9 évig tanultál klarinétozni, és mintha lenne némi rokonság a két hangszer között!

 

Elimerések, oklvelek

 

Igen. Igazad van! Hálával gondolok Béla bácsira!

Tárogatózni akartam, csak éppen tárogatóm nem volt! Az eredeti, régi tárogatóknak, főleg a Stowasser-eknek nem csak az eszmei értéke, de az ára is nagy – nem is mertem vásárlásra gondolni. Ekkor történt, hogy egy Kanadában, Victoriában élő barátom, Apt Kamill nekem adta nászajándékba a féltve őrzött tárogatóját, amit nagyon nagy becsben tartott. Többen meg szerették volna tőle vásárolni, de sosem adta el: számára a nemzeti identitást erősítő hangszer, mint a magyarság egyik legfőbb zenei jelképe összetartozásunk fontos zenei kifejezőeszköze, ami nem alku tárgya. Házasságkötésem évében éppen itthon volt feleségével, Csillával. Ebből az alkalomból „átruházta” rám a hangszer használati jogát azzal a feltétellel, hogy sohasem adhatom el a hangszert és nem válhatok el a feleségemtől. Kamillal 2004 óta ismerjük egymást. Vele először az USA-ban, Seattle mellett találkoztunk a Kopachuck State Parkban található Raft Island-en megrendezett Ti-Ti Táborban, ahol nagybőgőzni tanítottam őt és másokat is, egészen 2008-ig. Szerencsére a barátság azóta is tart.

A Tárogató Hungarikum Koncert projektjének elgondolása 2015-ben fogalmazódott meg bennem. Úgy gondoltam, hogy jó lenne egy olyan lemezt készíteni, melyen az általam képviselt zenei irányzatok és elgondolások ezen a hangszeren is megszólalhatnak. Láttam benne fantáziát, mivel nem tolongtak az ilyen jellegű kezdeményezésekkel a művészek, ráadásul lehetőség kínálkozott, hogy elindíthassam saját zenei ötleteim megvalósítását. A kitaposatlan utakat mindig kedveltem, hiszen sok munka van vele, de az ember a saját útját járhatja.

Voltak-e segítők a kezdeti lépések megtételénél?

Természetesen! Az első lemez kiadása kapcsán, mint ahogyan a 2009 óta tartó kulturális örökségvédelmi munkásságom terén is nagy segítséget nyújtott Czerván György országgyűlési képviselő úr – akkor a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkáraként –, aki nem mellesleg a ma már 12 éve tartó kiadványsorozat fővédnökeként közel 30 kiadványomnál nyújtott lehetőségeihez mérten segítséget. Természetesen mindig számíthattam zenekaromra is, akik minden körülmények közt segítettek megvalósítani elképzeléseimet. Sohasem mondtak nemet és mindig azt segítettek megvalósítani, amit kigondoltam, úgy, ahogyan én jónak láttam, ami hatalmas dolog a mai világban, egyben pedig mérhetetlen nagy zenei és emberi alázat! Köszönet érte! A további feladatokkal azonban nekem kellett megbirkóznom: a kiadványok megvalósítása (stúdiómunka, nyomdai munka, gyártás, jogi és pályázati ügyek), a koncertek szervezése, a reklám és PR anyagok, valamint honlap kialakítása, létrehozása saját erőből történt. Ezeket a munkákat ma is magam végzem. Hatalmas segítség és támogatás az is, hogy az MTVA Dankó Rádió műsoraiban szinte napi szinten hallhatók zeneszámaink, így már több mint öt éve a világ magyarjaihoz is rendszeren eljut a muzsikánk. Ezer köszönet Tarnai Kiss Lászlónak, a Dankó Rádió alapítójának, szerkesztő műsorvezetőjének, valamint Eredics Gábor csatornaigazgatónak! Korábban – 2009 és 2011 között – ezt a segítséget zenekarom részére a Duna TV egykori Kívánságkosár műsora és műsorvezetői, illetve a csatorna vezetői biztosították, igaz akkor még nem a tárogató koncertekkel, hanem vonószenekari muzsikánkkal örvendeztettük a világ magyarjait.

3. Hogyan sikerült a nemzetközi körforgásba bekerülni?

A kapcsolatfelvétel nagyon nehéz, ha az ember járatlan utakon jár és nincsen „nagybácsi”. Én azt választottam, hogy elkezdem a magam módján, személyesen felvenni a kapcsolatot Magyarország Nagykövetségeivel, Főkonzulátusaival, Konzulátusaival, illetve Kulturális Magyar Intézeteivel. 2016-ban már rendelkezésemre állt minden, ami szükséges egy professzionális bemutatkozáshoz, így vettem a bátorságot, és egyesével mindenkinek írtam: az összes, határainkon túli külképviseletünknek. Ennek eredményeként Vietnámból kaptunk egy nagyon kedves visszajelzést, hogy nagy szeretettel várnának bennünket 2017-ben, a március 15-i nemzeti ünnepünk alkalmával megrendezésre kerülő protokoll rendezvényen. Tóth Gergely brácsással duó formájában elvállaltuk a felkérést, azóta pedig büszkén mondhatom, hogy bekerültünk a nemzetközi körforgásba, hiszen számos magyar külképviseleti irodában már ismernek bennünket, illetve a legtöbb országban már hallottak rólunk. Hatalmas megtiszteltetés és egyben bizalom is ez, melyre a jövőben is igyekszünk rászolgálni az egészségügyi helyzet javulását követően.

4. Milyen a nemzetközi fogadtatása hungarikum hangszerünknek?

A legtöbb fellépés alkalmával csodájára jártak a hangszernek, mert még nem láttak-hallaottak ilyet. Tárogató néven ugyan nem igazán, de a közös kapcsolódási pontot jelentő „ „elődről” a töröksípot néhányan ismerték. Nagyon megszerették a tárogatót, mert az általunk képviselt koncepció szerint igyekszünk bemutatni minél szélesebb zenei spektrumban a hangszer sokoldalú és virtuóz megszólalási lehetőségeit. Mindig próbálunk legalább egy számmal kedveskedni az adott ország nézőinek egy általuk ismertebb ottani zeneszám eljátszásával, mely eddig minden alkalommal nagy sikernek örvendett. Külön emlékezetes a kínai, tunéziai és palesztin fellépésünk e tekintetben, ahol a jelen lévők felismerve saját dalukat velünk énekelték azokat. Ebben rejlenek a fellépéseink sikereinek titka is, hiszen soha nincs két egyforma koncertanyagunk, azokat mindig igazítjuk a közönséghez, az országhoz, és természetesen akár a szervezők igényeihez is. Minden alkalommal úgy valósítjuk meg a Tárogató Hungarikum Koncerteket, hogy az a megrendelők kérésének megfelelő legyen, de azért megvalósíthassuk saját elképzeléseinket is. Egyetemeken, akadémiákon, művészeti központokban is számos alkalommal megfordultunk. Mindig kérem meghívóinkat hogy amennyiben lehetséges, vigyük el az adott ország egy-egy meghatározó oktatási, művészeti helyszínére a koncertet, mutassuk be a hangszert, hogy ezeknek eredményeképpen tovább erősíthessük az adott két ország közötti kétoldalú kulturális kapcsolatokat.

5. Merre fordultál meg 2016 óta a tárogató koncerttel külföldön?

Összesen 25 országban és valamennyi kontinensen sikerült megismertetni a közönséggel hungarikum hangszerünket, a tárogatót. Ausztriában, Csehországban és Ukrajnában a nagykátai Tápiómente Táncegyüttes zenészeként, Horvátországban Samu Zoltán zenekarában, Norvégiában pedig a 4 for Dance által megvalósított norvég-magyar kulturális előadás-sorozat keretén belül. Szlovákiában, Lengyelországban, Litvániában, Lettországban és Észtországban a Nyírség Táncegyüttes muzsikusaként vettem elő egy-egy koreográfia alkalmával a tárogatót a Szikes zenekarban.

Önálló Tárogató Hungarikum Koncert, illetve megemlékezésekhez vagy egyéb rendezvényekhez kötött programok Belgiumban, Dániában, Erdélyben, a Fülöp-szigeteken, Hong Kongban, Kanadában, Kazahsztánban, Kínában, Lengyelországban, Makaón, Németországban, a Palaui Köztársaságban, Palesztinában, Tunéziában, Ukrajnában, valamint Vietnámban valósultak meg. Valamennyi fellépésre jó szívvel emlékszem vissza! Zeneésztáraimmal, a táncosokkal együtt több országban az első fellépő magyar művész lehettem. Számos esetben első alkalommal szólalt meg általam a tárogató.

6. Rengeteg elismerést kaptál ez idő alatt. Melyekre vagy a legbüszkébb?

Nem tudok különbséget tenni, mert mindegyiknek külön története van és minden történet egyformán kedves és fontos számomra. Itthon ez alatt az idő alatt Pest Megyéért Emlékérmet, a Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti tagozatába és a Köztestületi tagságba való felvételemet igazoló oklevelet, Magyar Rekord Oklevelet, Tápiószele Város Díszoklevelét, illetve Érték és Minőség Díjat vehettem át.

Nemzetközi szinten a legtöbb művészeti elismerés a Fülöp-szigetekhez köthető, ahol a fővárosban található University of the Philippines, a University of Santo Tomas díszokleveleit, a Mindanao szigetén található Ateneo de Davao University emlékérmét, illetve a 82. Research World International Conference legjobb prezentációjáért és tanulmányért járó különdíjat vehettem át, ez utóbbit szintén Manilában.

Csehországban, Kunovicében, a Tápiómente Táncegyüttessel három művészeti díjat hoztunk el, melyek közül az egyik a nemzetközi CIOFF fesztivál zenei díja volt. Itt a tárogató ragadtatta el a zsűrit, melyet az oklevélen külön is feltüntettek.

Ezek mellett számos elismeréssel jutalmazták zeneszerzői munkásságomat is, így több szerzeményem került döntőbe a brit UK Songwriting Contest, illetve néhány alkalommal az USA-ban, Nashville-ben megrendezett International Songwriting Competition zeneszerző világversenyen, de az ausztrál Australian Songwriting Association versenyén is sikerült az elmúlt években két alkalommal bekerülni a TOP 30-ba, az Indie International Songwriting Contest versenyén pedig egy alkalommal a második helyen végeztem. Valamennyi esetben hangszeres kategóriában indultam.

Két tárogató lemezem a Global Music Award legjobbjai közé került az elmúlt két évben, ami szintén hatalmas nemzetközi elismerés. Valamennyi alkalommal saját szerzeményeket, illetve saját kiadású lemezeket neveztem.

Boldog vagyok, hogy nemrégiben átvehettem Marek Kuchciński, a lengyel Szejm Külügyi Bizottsága Elnökének köszönőlevelét egy idén februárban tartott online V4 konferencián való közreműködésemért, de 2014-ben a Tápió mentén végzett kulturális örökségvédelmi munkám kapcsán Magyarország Miniszterelnöke, Orbán Viktor is kifejezte levélben gratulációját, ami egyértelműen megerősítette számomra, hogy munkásságom Magyarország számára értékes, hiánypótló és folytatnom kell.

7. Az elmúlt másfél hónapban hat nemzetközi előadóművészi versenyt nyertél meg. Hogyan értékeled?

Igazából nem találok rá szavakat, hiszen az első győzelem is hihetetlennek tűnt, mert sohasem nyertem nemzetközi versenyt, ráadásul fúvós hangszeres kategóriában nagyon sok fantasztikus tehetség nevezett. Külföldön mindenki tiszta lappal indul; senkit sem érdekel, hogy ki kinek a kije, nincsenek előítéletek és megkülönböztetés sem. Amit nyújtunk, az alapján ítélnek meg és hozza meg a nemzetközi zsűri a döntését. 2021. március 15. és április 20. között hatból hat nemzetközi versenyen sikerült a dobogó legmagasabb fokára állnom, ami úgy gondolom, hogy nemcsak magyar, de világviszonylatban is igen ritka eredmény. Valamennyi online előadóművészeti verseny volt, ahol a kritériumoknak megfelelően megküldött előadási darabokat értékelték.

Az alábbi versenyek zajlottak le eddig a 10 országba leadott 12 nemzetközi versenyből, melyre jelentkeztem a 2021. évben:

International Online Contest „Future stars” – Riccione, Olaszország

I. International Music Moscow Competition – Moszkva, Oroszország

Viva Italia 2021 – Milánó, Olaszország

International Festival Competition „Paints of the Spanish Sun” – Barcelona, Spanyolország

International Online Music Festival „CYBERART 2021” – Prága, Csehország

XVII. International Online Contest „Digi-Talenty Wiosna 2021” – Swidnica, Lengyelország

Emellett részt vettem a macedón International Online Festival „Spring Tale” nemzetközi fesztiválon is. Valamennyi alkalommal a legnagyobb eredmény az, hogy hungarikum hangszerünk, a tárogató egyre népszerűbbé válik, egyre többen ismerik meg a hangszert a világ minden táján, melyhez a jelenlegi egészségügyi helyzetben nagy segítséget nyújtanak a professzionális nemzetközi fesztiválok szervezői által kínált online lehetőségek, mely irányba az érdeklődés egyre nagyobb az utazni nem tudó művészek részéről. Ezek a versenyek normál esetben 4-5 naposak és komoly költségbe kerül a személyes részvétel az utazás, szállás és nevezés, jelen helyzetben viszont csak a nevezési díj megfizetése terheli az előadóművészeket.

8. A tápiószelei Tárogató Fesztivál 2016 és 2019 között került megrendezésre, melynek művészeti vezetője voltál. Hogyan értékeled a megvalósult programokat?

2016-ban indult útjára hagyományteremtő céllal szülőfalumban, Tápiószelén a Tárogató Fesztivál, mely Kovács Ferenc, Tápiószele akkori polgármesterének elgondolása volt, a fesztivál művészeti vezetését pedig nagy örömmel én vállaltam el. A 2019-ig működő, évenként megrendezett nemzetközi fesztiválon a tárogató megszólaltatása mellett és hazai valamint nemzetközi sztárok előadásai mellett ugyanolyan fontosságú volt a Tápió mente kulturális és népművészeti értékeinek bemutatása, a fiatal tehetségek fellépéseinek biztosítása, koncertek rendezése, kiállítások és ínyenc ráadásnapok szervezése. Boban Markovic Orchestra, a Ghymes, Csík zenekar, Cimbaliband, Pápai Joci, Borbély Mihály, Balogh Kálmán & the Gipsy Cimbalom Band, Kiss Gy. László, Nagy Csaba, Greguss Tárogató Kvartett, Kubinyi Júlia, Szokolay Dongó Balázs, Bolya Mátyás, a nyíregyházi Nyírség Táncegyüttes, a salgótarjáni Nógrád Táncegyüttes, a nagyidai Ilosvay Selymes Péter Néptáncegyüttes, a nagykátai Tápiómente Táncegyüttes, Terék József és barátai, megannyi magyarnóta műsor Tarnai Kiss László, Dócs Péter, Benedekffy Katalin, Kalina Enikő, Budai Beatrix, Miskolci Balogh Zoltán zenekara, Rajkó zenekar Fehér Gyula vezetésével és még megannyi fantasztikus előadó és kiváló ember lépett itt fel. A település Népkertje felvirágzott ezeken a fesztiválokon, igazi kulturális értékeket tudtunk átadni az egyre növekvő közönségnek. Igazi települési és regionális összefogás valósult meg, a fesztivál pedig megtalálta a maga közönségét, mert a Tápió mentén is igény van az ilyen kulturális szempontból kiemelt jelentőségű kulturális rendezvényre, melynek jelszava „Érték a Mérték” volt. Gyönyörű négy év, négy fesztiválja valósult meg, mindig jó szívvel fogok emlékezni rá. Megtiszteltetés volt szervezőjének, házigazdájának lenni a tápiószelei Tárogató Fesztiválnak! Sajnos a fesztivált a 2020-ban már nem tudtuk megszervezni.

9. Három CD kiadvány is készült ez alatt az idő alatt. Mi a kiadványok jellegzetessége, milyen számok hallhatók rajta?

Az első lemez 2015-ben jelent meg „A tárogató mint hungarikum” címmel. A kiadvány útkeresés volt, átmenet a népzenei munkásság és a saját elgondolások megvalósítása között, melynek eredményeként vegyes cd lett, röpködnek a stílusok, tájegységek, hangzások, saját szerzemények, sőt még a közismert „All of me” is elhangzik a kiadvány végén. 2018-ban „Tárogatón innen és túl” címmel jelent meg második lemezem, melyen már kizárólag saját szerzeményeim hallhatók. Ennek bemutatója a tápiószelei Blaskovich Múzeum udvarán valósult meg, ahonnan pályafutásom is indult 1989-ben. Rajtam kívül 10 kiváló muzsikus, jazz-zenészek, népzenészek, valamint cigányzenészek adta elő a szerzeményeket, mindent a maga stílusában. 2020-ban készült el „Magyar szív ” címmel legújabb lemezünk, melyen szűkebb formációval muzsikálunk saját szerzeményeket, illetve közismert magyar zeneszámokat, legfőbb indíttatása pedig a Nemzeti Összetartozás Éve volt.

A járvány miatt ez utóbbit még nem mutattuk be sehol sem. Zenekarommal az utolsó együttmuzsikálás is csak a stúdióban valósult meg, 2020. január elején.

10. Mi a legfőbb célkitűzés a Tárogató Hungarikum Koncert hazai és nemzetközi népszerűsítésével?

Fel szeretném hívni a figyelmet a magam módján, hogy mennyi kiaknázatlan terület van a zene világában, jelen esetben a tárogató számra is. Nagyon csekély számú kotta és előadási darab áll rendelkezésünkre, melyek bővítésére és népszerűsítésére sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni, hiszen végtelen lehetőségek tára rejlik hungarikum hangszerünkben. Mindez természetesen folyamatosan felfelé ívelőben van számos zenei területen, mely összefogással, egymás segítésével, valamint a saját elgondolások megvalósíthatóságával tovább erősíthető. Számos folyamatban lévő, megvalósítás előtt állok jómagam és zenekarom is, melyekről a megvalósítást követően beszámolok mindenkinek, de egy valamit megtanultam: turnéról akkor írok, amikor a repülőre felszálltam, cd-ről amikor elhoztam a gyárból, pályázatról amikor megvalósítottuk.

11. A 2020. évben minden bizonnyal neked is számos fellépés maradt el az egészségügyi helyzet miatt. Maradtak el kiemelkedő jelentőségű lehetőségek?

Szinte minden elmaradt. Még január második felében megvalósítottam a Fülöp-szigeteken, valamint Óceániában, a Palaui Köztársaságban koncertturnémat, mely akkor a Taal vulkán folyamatos működése miatt volt kérdéses még az indulás napján is. Ezt követően azonban elmaradt Bulgária fővárosában a március 15-ére már lekötött és meghirdetett fellépésünk, április elején a malajziai királynak muzsikáltunk volna Kuala Lumpurban, majd egy egyetemen Penang szigetén, májusban Brazíliában lett volna koncertünk Sao Paulo-ban és Rio de Janeiro-ban, júniusban Trianon 100 címmel turnéztam volna Nyugat-Kanada több városába, szeptemberre az USA-ban volt felkérésem New York mellett, az október 23-i nemzeti ünnep alkalmával Észak-Afrikában lett volna turné Tunéziában és Marokkóban, novemberben Palesztinában léptem volna fel a Betlehemi Adventi Vásárban, majd az Ausztrál Magyarok Kulturális Találkozóján léptem volna fel Brisbane-ben, nem mellesleg 2008 óta pedig minden páros év szilveszterén a Calgary-i Magyar Házban hívnak bennünket vissza. Mindezek mellett valamennyi zenekaros hazai fellépésem elmaradt, csak néhány megemlékezésen vehettem részt szóló tárogatósként, amikor azt az egészségügyi helyzet lehetővé tette.

12. Mi a terved a jövőben a tárogató hazai és nemzetközi népszerűsítése kapcsán?

Szeretném folytatni a Tárogató Hungarikum Koncertet, illetve a tárogató hazai és nemzetközi népszerűsítését, de korántsem a régi és rohanó formában. Sokat tanultam 2020-ból. Tragikus hirtelenséggel elvesztettem édesanyámat is októberben, akinek soha semmi nem volt fontosabb, mint a gyermekei: a mi boldogságunk és örömünk…

Jövőre lesz 30 éve, hogy a művészpályán dolgozom, melyet gyermekként kezdtem el anno. Továbbra is dolgozom a kétoldalú kulturális kapcsolatok innovatív megvalósulásán, a már elért eredmények továbbfejlesztésén. Próbálok azokkal a lehetőségekkel élni, melyek megadatnak, igyekszem a már kialakított hazai és nemzetközi kapcsolatokat fenntartani, ápolni. A vírushelyzet következtében egyértelmű, hogy már semmi sem lesz olyan, mint régen, nem folytathatjuk ott, ahol a világjárvány előtt. Úgy gondolom, hogy mindenkinek zárult életének egy fejezete 2020-ban és sok mindenkinek nem adatik meg a lehetőség sajnos, hogy újrakezdje. Én folytatom a lehetőségeimhez mérten a munkákat, de újragondolva és semmiképpen sem a régi tempóban és formában. Ez persze nem a leállást jelenti, hanem valami újnak a kezdetét!

Tarnavölgyi László