Serleg

 

Képek(MűvelődésiKp.Nagykáta)

 

2021. szeptember 18-án került megrendezésre Budapesten, a Stefánia Palotában a Falvak Kultúrájáért Alapítvány szervezésében és lebonyolításában a XXV. Magyar Kultúra Napja Gála,

melynek keretén belül a Magyar Kultúra Lovagja, Egyetemes Kultúra Lovagja, illetve Örökség Serleg elismerő címek kerültek adományozásra egyének és csoportok hosszútávon végzett kulturális munkásságának, illetve e téren végzett lovagias tetteik, elévülhetetlen érdemeik elismeréséül. A díjazottak között szerepel 47. sorszámmal a nagykátai Tápiómente Táncegyüttes ifjúsági tánccsoportjai elismerésének rövid laudációja, mely indokolja, hogy a díj történelmében első Pest megyeiként miért is érdemelték ki az Örökség serleget. Elismerésükről már korábban készült egy cikk, hiszen a díj odaítéléséről szóló határozat 2020 decemberében megszületett, azonban az egészségügyi helyzet miatt az ünnepség csak most valósulhatott meg. Ajánlom mindenki szíves figyelmébe az írást, amely a Tápiókultúra oldalán jelent meg 2021. január 23-án.

Jelentős szakmai, művészi és emberi munkásság került most elismerésre, amely az elmúlt több mint fél évszázad minden táncosának szól (hiszen egyszer mindenki volt egy-egy utánpótláscsoportnak a tagja)!

Az elmúlt hónapokban újabb nemzetközi sikereket ért el a Tápiómente Táncegyüttes ifjúsági csapata: két világbajnoki címet is szereztek a táncművészeti világversenyeken. Május közepén Olaszországban, a Riccione-ban megrendezett Sopravista International Festivals „Future Stars” nemzetközi versenyen értek el néptáncosok között 1. helyezést és a közönségszavazat 2. helyezését is megkapták az összevont kategóriában. (Az elért sikerről Pest megye honlapján olvashatnak)

A portugál fővárosban, Lisszabonban megrendezett International Festival Online Competition „Portugal Art Carnaval” világversenyen június 25-én is sikerült a dobogó legfelső fokára állniuk a 17-20 évesek néptánc kategóriájában.

Mindezek összefoglalója  (Nagykáta Híradó 2021/3. száma):

 

2021 aug TME

 

Az együttes tagjai folyamatosan gyarapítják tudásukat. Táborokban, próbákon készülnek az új koreográfiák valamennyi korosztály számára, és talán ami a Tápió mentén élő emberek számára a legfontosabb hír lehet: készül a „Bartók a Tápió mentén” című, egyfelvonásos, autentikus néptáncprodukció is!

Ez a műsor a nagykátai és a Tápió-vidéki identitástudatot kívánja erősíteni. Az egyedi kulturális-népművészeti értékeinket itthon és a nagyvilágban is népszerűsíteni szándékozó műsor méltán fogja képviselni Nagykátát, a Tápió mentét, Pest megyét, Magyarországot! Az új előadás teljes anyaga kizárólag hiteles forrásból merít és így adja vissza valamennyiük számára a Tápió mente néptáncos, népviseletes, népzenei, népi játékos értékeit, szokásait.

Mindezt a kulturális örökségvédelmi szempontból igen kiemelkedő munkát Pest Megye Önkormányzatának kulturális szakreferenseként, és mint a Tápiómente Táncegyüttes zenekarvezetőjeként is segítem, támogatom és büszkén tekintek rá.

Az Örökség serleg egy igazi mérföldkő volt a Tápiómente Táncegyüttes számára, hiszen elismerésre került az az utánpótlás-nevelési szellemiség (ez által a mindenkori utánpótlás táncosok), mely a kezdetektől jelen van Nagykátán.

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány már számos elismerést adományozott a Tápió mente 21 településén élőknek, a Tápió mentén végzett kiemelkedő munkásságuk elismeréséül, melyek az alábbiak voltak (a teljesség igényével kerültek kiírásra, a teljes adatbázis áttekintésével, mely a Falvak Kultúrájáért Alapítvány honlapján megtekinthető):

http://www.alkotohazak.shp.hu/hpc/web.php?a=alkotohazak

1. Örökségünkért érem

2007     Domján Lajos (Budapest – nagykátai Tápiómente Táncegyüttes)

2. Örökség serleg

2008     Kossuth Lajos Hagyományőrző Csapat (Nagykáta)

2009     Tápiómente Táncegyüttes (Nagykáta)

2010     Ákos Nemzetség Felfedező Csapat (Mende)

2012     Bede Molnár Mihály Felfedező Hagyományőrző Csapat (Nagykáta)

2021     Tápiómente Táncegyüttes ifjúsági csoportjai (Nagykáta)

3. Magyar Kultúra Lovagja

2002     Domján Lajos (Budapest – nagykátai Tápiómente Táncegyüttes)

2009     Kovács Pálné (Tápiószentmárton)

2011     Kissné Pásztor Éva (Szentmártonkáta)

2013     Oláh Szilveszter (Káva)

Hálásan köszönöm Nick Ferenc úrnak, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány elnökének, hogy az elmúlt 25 évben szülőföldem, a Tápió mente kiemelkedő személyei, csoportjai elismerésben részesülhettek, szerezve ily módon is hírnevet településüknek, a Tápió mentének!

A Tápiómente Táncegyüttes folyamatosan halad az 1968-ban Domján Lajos és Chmely Ödön által megkezdett úton, jó pár éve már Vámos László és felesége, Piesko Csilla vezetésével.

Én 21 évvel ezelőtt kerültem a táncegyüttes zenekarába, ahol 4 éven át muzsikálhattam ifj. Molnár Tibor zenekarvezető irányítása alatt az akkori csapatnak, Domján Lajos vezetése mellett. (A zenekar történetének egyik legmeghatározóbb alakja volt idősebb Molnár Tibor

http://tapiokultura.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=4151:elment-a-tapio-mente-legnagyobb-jelenkori-muvesztanara-molnar-tibor&catid=17&Itemid=138)

2010 óta a zenekari munkát saját zenekarommal zenekarvezetőként végezhetem. Köszönet az együtt alkotás lehetőségéért!

Szívből gratulálok a Tápiómente Táncegyüttes valamennyi táncosának a közelmúltban elért, országos szinten is kiemelkedő eredményekért az online és az offline térben egyaránt! Kívánom, hogy még nagyon sok elképzelésetek, tervetek váljon valóra úgy, ahogyan azt ti is szeretnétek!

Terék József

Pest Megye Önkormányzatának kulturális szakreferense

MMA Köztestületi tagja

A Tápiómente Táncegyüttes zenekarvezetője