December 25-én átélhettük, hogy a betlehemezés sokkal több, mint egy felelevenítésre váró népszokás.
Amikor községünk polgármesterével, Halasi Anitával és a képviselőkkel az adventi programok záró eseményeként elkezdtük tervezni és szervezni az előadást, még mi sem gondoltuk, hogy ilyen élményben lesz részünk. Képek

Maczó Sándor alpolgármester úr fogatán jártuk a falu utcáit.  A lovaskocsin folyamatosan énekeltek a szereplő gyerekek, s mindenkinek „Boldog Karácsonyt!” kívántak, akivel útközben találkoztunk. Az állomásokon nagy szeretettel fogadtak minket, s az előadás valódi közösségi élménnyé vált.  A szomszédok összegyűltek, beszélgettek, és karácsony délutánján várakoztak és készülődtek a Betlehemesek fogadására.  Minden helyszínen finomságokkal, édességekkel ajándékozták meg a szereplőket. Igaz, a karácsony elsősorban a családban megélt ünnep, de lényege a befogadás. Az Istengyermek megtestesülésének befogadása. A betlehemi éjszaka misztériumának befogadása. A betlehemesek által hozott örömhír befogadása. Ezt az élményt erősítette a fogadó családokban, szűkebb környezetükben a betlehemezés. Ezt az élményt valóban átéltük mi szereplők és a fogadó házigazdák és nézők is.

A gyerekek nagyon sokat készültek, a próbákon esténként, iskola után sokat dolgoztak. Nem sajnálták idejüket, szívvel lélekkel készülődtek valami olyasmire, ami már hosszú évek óta feledésbe merült.

A zenekar: Sári István – gitár és ének, Kun Bence -  tangóharmonika, Sári Gergő – gitár. Az énekesek: Marsi Eszter,  Kun Orsolya, Paulovits Kitti, Nacuta Ramóna, Győrffy-Báthory Zsófia, Tóth Eszter. Angyalok: Horváth Orsolya, Vinacsek Yvett. Mária: Sári Réka, versmondó: Pintér Andrea. A királyok: Kusnyár Gergő, Hegedűs Zsolt, Hegyi Dávid. A pásztorok: Kun Csenge, Pogány Izabella, Kiss Péter, Kun Attila, Józsa Elek, Tóth Gábor.

Egy valódi űrt töltött be betlehemezésünk a falu közösségének életében. Nagyon sokan megköszönték, és valódi örömükről meséltek. A hat helyszínen közel kétszázan vettek részt.  Minket, szereplőket is folyamatosan erősített és egyre átszellemültebbé tett az élmény. Így az utolsó helyszínen a Mennyből az angyal közös éneklése valódi „karácsony élményt” nyújtott minden résztvevőnek.

Köszönjük szépen a felkészítést és a szervezést: Tóthné Ónody Nóra tanárnőnek és Maczó Sándornak.

Köszönjük a fogadó házigazdáknak a szívélyes vendéglátást: Kun Gáborné Andreának, Berényiné Manci néninek, Kun Beátának, Szajcz Miklósnak, Inokáné Piroska néninek és Köcze Ildikónak.

Köszönet a támogató szülőknek és községünk Önkormányzatának, valamint a szép fényképek készítését köszönjük Kun-Halasi Katalinnak.

Természetesen hagyományteremtő céllal vágtunk bele e néphagyomány felelevenítésébe, melyet a Vadvirág Hagyományőrző Nyugdíjasklubbal karöltve szeretnénk majd tovább bővíteni.