Az 1880-as években a nagykátai Művelődési ház helyén két nádfedeles ház állott. Később megvették az iparosok és 1913-ban átépítették Ipartestületi központi irodává. 1954-ben az állam felújíttatta és kibővíttette már Művelődési háznak. A Művelődési ház vezetői az első időben gyorsan cserélődtek: Paksi Barnabás, Ofella Sándor, Gerendássy György, Paksi Barnabás, Takács András, Várallyai Béla voltak.
1958 októberében Nógrád megyéből érkezett Chmely Ödön. (Művelődési ház albuma kezdő sorainak kivonata.) ("A salgótarjáni járás kultúrmunkásainak seregszemléje"- Chmely Ödön - művészeti előadó (Szabad Nógrád IX. évf. 6. szám 1953. január 21.)) Chmely Ödön nagy energiával és lelkesedéssel kezdett a munkába. Értesüléseim szerint KISZ és pártvezető is volt valamilyen fokon. Ezt ő ragyogóan kihasználva szervezett klubot, csoportot, tánc- és zeneiskolát. A pártvezetés ellenállását mindig leszerelte valamilyen aktuális divatos szólammal. Nagyon jól adminisztrálta a saját és a Művelődési Ház munkáját. Rengeteg újságcikk jelent meg éveken keresztül a klubok, csoportok tevékenységéről. Chmely Ödönnek elvitathatatlan szerepe van a Tápiómente tánccsoport létrejöttében és életben tartásában. (A
Tápiómente „a kezdetek előtt” albumunk is erről árulkodik.)
Dönci bácsi maga is egy intézmény volt. Szervezett, agitált,lobbizott,konferált,tangóharmonikázott: „benne élt a művelődési házban”.

 

Nagykátai emlékek(fb) Rada István