November 24-től 28-ig az Észak-Oszét Köztársaság Parlamentjének meghívására dr. Bathó Edit múzeumigazgató, dr. Selmeczi László régész és Erdő Éva tolmács Vlagyikavkázba utazott a Via Alanica (az alánok útja) elnevezésű nemzetközi konferenciára.
Selmeczi László a magyarországi jászok régészeti kutatásáról tartott előadást, amelyben kiemelt figyelmet szentelt az ásatásokon előkerült leletek oszét párhuzamainak. Bathó Edit a jász viselet fejlődésének történetét kísérte végig a 13. századtól napjainkig. Különösen nagy érdeklődést váltott ki a jászok keleti viselete, amelyet a régészeti feltárások leletei és az oszét szakirodalom segítségével sikerült rekonstruálni. Nagy sikert aratott a jelenlévők körében Bathó Edit jász viselete, aki megtisztelve a rendezvényt nagyünneplőben jelent meg a konferencián.

 

A konferencia résztvevői szándékukat fejezték ki az Alánok útja kutatás folytatására, amely programot mind az Észak-Oszét Parlament, mind pedig az Oszét Tudományos Akadémia támogatni kíván.
A konferencia idején a Vlagyikavkázi Egyetem rektora, Valerij Szuzanov külön is fogadta a jász delegációt, és egy nagylelkű ajánlattal örvendeztette meg őket. A Jász Múzeum fiatal történészének, Farkas Kristóf Vincének hat hónapos aspirantúrát (szakmai kutatás és ösztöndíj) ajánlott fel az egyetemen és az egyetem múzeumában, amely idő alatt lehetősége nyílik az oszét történelem és nyelv tanulmányozására.

JÁSZOK EGYESÜLETE
1537 Budapest 114 Pf. 367.
www.jaszokegyesulete.hu
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.facebook.com/jaszokegyesulete.hu