Ofella Sándorra, Tápiószecső és a Tápió-vidék legendás népművelőjére, a róla elnevezett hagyományőrző népi együttes alapítójára emlékező kiállítást nyitott meg Walter János a Családi Fészek Múzeumban október  11-én. Szőke Attila(TTA) fényképei
Ofella Sándor
életútját lánya, Rákosi Györgyné mutatta be.
A kiállítás október 18-ig minden nap 15 órától 18 óráig tekinthető meg Tápiószecsőn, az Arany János utca 2-ben.

Kissné Pásztor Éva a szentmártonkátai Szabó Magda Községi Könyvtár és Faluház nyugalmazott vezetője, a Községtörténeti Baráti Kör elnöke. Alábbi felszólalása a sülysápi Wass Albert Művelődési Központban, az I. világháború kitörésének Tápió-vidéki centenáriumi programjait összefoglaló, „Az I. világháború hatása a Tápió-vidékre” című rendezvény keretében megtartott konferencián hangzott el. A konferencián a sülysápi székhelyű Tápió-vidéki helytörténész, érték- és múltrögzítő közösség tagjai vettek részt.

Tisztelt Konferencia! Tisztelt Jelenlévők!

Szentmártonkáta vonatkozásában még nem tudok beszámolni községi ünnepségről, megemlékezésről, sőt még azt sem tudjuk erre mikor lesz lehetőség. Mi ennek az oka?

Községtörténeti Baráti Körünk hónapok óta gyűjti az első világháborús emlékeket, amelyet kiállítás keretében szeretnénk bemutatni a község lakóinak. Úgy terveztük, hogy erre októberben kerül majd sor a könyvtár helyiségében.

A szentmártonkátai Községtörténeti Baráti Kör –kiegészülve jelentős számú nagykátai érdeklődővel- szeptember első hétvégéjén egy autóbuszt megtöltő közönséget vitt el egy egész napos kirándulásra Békés megyébe. A Kissné Pásztor Éva által szervezett program elsődleges apropója Munkácsy Mihály születésének 170. évfordulójáról való megemlékezés volt. „Járulékos” helyszínként szerepelt e mellett a Nemzeti Emlékhely kategóriába sorolt Vésztő-Mágor régészeti - és komplex bemutatóhely megtekintése is.

A nem különösen látványos vidéket érintő több órás buszozás nem érdemel különösebb említést. Annál inkább érdemes volt szétnéznünk a Vésztő községtől 6 km-re északra elterülő Mágor-pusztán. Mit ír első látnivalónkról a Wikipédia?

Varga Zoltán József képei

 

tapiokultura.huTLképek (A képek az ünnepség mellett az 1849. április 4-i csata történelmi helyszínét és a Tápión átívelő egykori fahíd újraépített mását is láthatják.)
(Honvédszobor - Szerelvényt igazíts!)