Serleg

 

Képek(MűvelődésiKp.Nagykáta)

 

2021. szeptember 18-án került megrendezésre Budapesten, a Stefánia Palotában a Falvak Kultúrájáért Alapítvány szervezésében és lebonyolításában a XXV. Magyar Kultúra Napja Gála,

image 15

 

Terék József tárogatóművész elmúlt féléves munkásságát sokan nagy érdeklődéssel követtük. 2021. március 15. és 2021. szeptember 15. között összesen 30 világversenyen mérettette meg magát, és ezeken népszerűsítette hungarikum hangszerünket, a tárogatót. KÉPEK

mkn 2021

1968-ban alakult meg a Pest megyei Nagykáta járási központ művészeti együttese, a Tápiómente Táncegyüttes. Már 1960-ban is működött a csapat Tápiómenti Központi Együttes néven, azonban Nagykáta vezetősége csak nyolc évvel később döntött a Tápió mente, mint tájegység tehetséges fiataljainak a felkarolásával foglalkozó táncegyüttes megalakításáról.

Tóalmás népdalos értékeinek összefoglalásával újabb kulturális örökségvédelmi kiadvánnyal gazdagodott a Tápió mente. TpkKépek A népdaloskönyv, valamint annak DVD-ROM melléklete 2021. szeptember 04-én került bemutatásra a település első okleveles említésének 615. évfordulója alkalmából megrendezett Tóalmási Értéknapon.

 

kicsitóalmásiénekes

 

2020. 12. 15-én kísértük utolsó útjára Nagykáta és a Tápió-vidék pedagógusát, zenepedagógusát, a Tápiómente Táncegyüttes zenekarának egykori vezetőjét, kórusok létrehozóját, karnagyát, aki sok évtizedes pályája alatt meghatározó alakja volt a város és Tápió mente zenei, kulturális életének. Ezer szállal kötődött az egykori Nagykátai Bartók Béla Művelődési Központhoz, a mai Nagykátai Városi Könyvtár és Művelődési Központhoz is. Az intézmény vezetője és munkatársai őszinte részvétüket fejezik ki a gyászoló családnak! Molnár Tibor emlékét megőrizzük! Nyugodjék békében! (Tarnavölgyi László - intézményvezető, a Nagykátai Városi Könyvtár és Művelődési Központ nevében és a Tápió mentéért-díj kurátoraként a Kuratórium nevében) tapiokultura.hu:
 

https://www.tapiokultura.hu/index.php...

 

Szörfiné Erzsike utolsó kiállítás

 

Messze nem csak Úrit, de az egész Tápió mentét érte hatalmas veszteség azzal, hogy bezár a Bub-Uska Tájház! De őszinte meggyőződéssel azt is le merem írni, hogy az egész magyarság néprajzi értékeinek egyik pótolhatatlan gyűjteménye került most végzetes veszélybe.

Ezen a május 30-ai utolsó kiállításmegnyitón sokan szinte gyászoltunk. Mi, akik évek óta kisértük csodáló figyelemmel Szörfi Józsefné Solti Erzsébet érékőrző munkáját, döbbenten néztünk egymásra és széttárt karokkal kérdeztük magunktól is: hogyan történhetett ez meg?

KG2kis

 

A Tápió-vidék junior világ- és Európa-bajnok kézisei a „nagy” EB-n!

 

A tápiószelei KÁCSOR Gréta (képünkön) és nagyszülei révén szintén ehhez a kisvároshoz is kötődő HÁFRA Noémi

junior világ-és Európa-ba jnokként már pár éve letették a névjegyüket a magyar kézlibadasportban. Most is ott vannak a dániai Európa-bajnokságon, immár a Magyar válogatott felnőttcsapatában. Nem is akárhogyan szerepelnek!

TJ2021

 

Terék József 1992-ben kezdte el zenei előadóművészeti munkásságát. A 2015-ben általa útjára indított Tárogató Hungarikum Koncert-sorozatban határainkon innen és túl a 2014-ben hungarikummá lett tárogató sokoldalú megszólalási lehetőségeit, virtuózitását mutatja be összegző előadásiban.

MT

 

Elment a Tápió mente legnagyobb jelenkori művésztanára, Molnár Tibor

 

2020. december 03-án ismét szegényebb lett a Tápió mente. Elhunyt életének 80. évében Molnár Tibor…

A Tápiómente Táncegyüttes egykori zenekarvezetője és kiváló muzsikusa, a Nagykátai Damjanich János Gimnázium és Kertészeti Szakközépiskola ének-zene, testneveléstanára, a vidék legkiválóbb zongorakísérője és zenekarvezetője új hazába költözött, a Mennybe. Képek

Alkategóriák