Nagykáta Európában szinte egyedülállóan büszkélkedhet több mint 50 éves testvérvárosi kapcsolattal. Az olaszországi Alfonsine városkával 1962 óta ápoljuk a kapcsolatot, melyet az idén nyáron a Damjanich János Gimnázium és Mezőgazdasági Szakképző Iskola tovább erősített. Iskolánkban magas színvonalú nyelvoktatás folyik, amelynek keretében diákjaink lehetőséget kapnak, hogy anyanyelvi környezetben ismerkedhessenek az adott nyelvvel. Az előző tanévben Londonban járt egy csoport diákunk, idén nyáron pedig folytatva a hagyományt, a varázslatos Itáliával ismerkedhettek tanulóink.

40 diákkal és 7 kísérővel indultunk útnak 2014. július 27-én este és Verona valamint a Garda-tó érintésével érkeztünk meg Alfonsinébe július 28-án este. A hosszú út fáradalmait feledtette velünk a finom vacsora és vendéglátóink kedvessége. A szállásunk is kényelmes volt, 2-3-4-5 ágyas fürdőszobás szobákban helyeztek el bennünket. A programunkban szerepelt Ravenna, San Marino és Firenze megtekintése mellett egy kis tengerparti kiruccanás, amit a kedvezőtlen időjárás egy kicsit beárnyékolt, de azért tanulóink megmártóztak az Adriában. Alfonsine polgármestere hivatalosan is fogadott bennünket a városházán és mindenki kapott egy jelképes ajándékot (egy kulacsot „Alfonsine a víz otthona” felirattal). 3 nap után, csütörtökön tovább indultunk Rómába, hogy megcsodálhassuk az ókor és a reneszánsz legcsodálatosabb alkotásait. Csak a teljesség igénye nélkül: Forum Romanum, Colosseum, a diadalívek, Vatikáni Múzeumok, Szent Péter Bazilika, Trevi-kút, Spanyol- lépcső, Bilincsbevert Szent Péter Bazilika, Lateráni Szent János Bazilika, Tivoli – Villa d’Este…A 3 napos római városnézés után augusztus 3-án indultunk haza Magyarországra.

Kolléganőmmel, Gubuczné Bori Zsuzsannával február óta szerveztük az utat, sok időt és energiát fordítottunk arra, hogy minden gördülékenyen menjen (szállás, étkezés biztosítása Rómában; időpont kérés a csoportnak, belépők intézése…). Az utazásunk kényelmét és biztonságát két kiváló embernek köszönhettük, Patócs Lászlónak és Zsemle Sándornak, akik mindent megtettek azért, hogy mindig időben és biztonságban eljussunk a kitűzött célig. Köszönjük! Remélem diákjaink jól érezték magukat és szép élményekkel gazdagodtak. Bízom benne, hogy Nagykáta még sokáig őrzi és ápolja ezt a nagy múltra visszatekintő testvérvárosi kapcsolatot.

Farkas Tiborné Osvald Katalin

történelem – olasz szakos tanár