Márton Richárd János vagyok a Magyar Táncművészeti Főiskola 8. évfolyamos klasszikus balett szakos növendéke. Itt élek szüleimmel, testvéreimmel Sülysápon. Szüleim 10 évesen írattak be saját elhatározásomra a Magyar Táncművészeti Főiskola balett szakára, amit ez idáig sikeresen végzek. Több sikeres Operaházi darabban szerepelhettem ez a nyolc év alatt, ami felejthetetlen élményt nyújtott számomra. ( Diótörő, Karamazov testvérek, Giselle, A kis kéményseprő, stb.) Idén először lehetőséget kaptam arra, hogy Spanyolországba utazhassak 3 hetes balett kurzusra, hogy képességeimet, ismereteimet a szakma felé fejlesszem. Számomra ez igen nagy megtiszteltetés volt, hisz köztudott,  egy ilyen kurzusra kijutni megtiszteltetés és egyben elismerés is az eddig végzett munkám iránt. Magyarországról öten kaptunk csak lehetőséget a Spanyolországi útra.

Sajnos, mint minden, az ilyen tanulmányi utak is rengeteg pénzbe kerülnek, amin az önök támogatása nélkül nehezen tudtam volna részt venni. Ez a kurzus nagyon fontos volt számomra, mert új dolgokat tanulhattam, új tánc stílusokkal ismerkedtem meg, amit később, remélem, hogy hasznosítani tudok majd a pályámon. Összeismerkedtem neves táncosokkal és koreográfusokkal és jó volt látni, ahogy befogadnak köreikbe. Ugyanúgy bántak velünk, mint ha mi is kint tanuló spanyol diákok lennénk. A szállásunk megfelelő volt csak úgy, mint az ottani ellátás. Jó volt megismerni a spanyol konyhát, sokban különbözik a magyartól. Több ország diákjaival táncolhattunk, tanulhattunk. Megismerkedtünk a sminkelés titkaival, viseletek és különböző korok ruháit, kellékeit ölthettük magunkra, és a spanyolokra jellemző flamenco táncot is elsajátíthattuk. A kurzus végén egy rövid koreográfiát is összeállítottunk, melyet a záró esten mutattunk be a spanyol közönségnek, nagy sikerrel. Persze a három hét mindenre nem adott lehetőséget, de alapok megismerésével itthon fejleszthetem az ott megszerzett tudásomat.

 

Szeretném ismételten megköszönni, hogy Sülysáp városa támogatta a képzésemet, bízom benne, hogy a jövőben nem csak szüleim, de Önök is büszkék lehetnek majd Rám. Bízom a további sikeres együttműködésben.