Idén második alkalommal rendeztük meg a Sülysápi Nyárváró BorZsongást, ami igen jól sikerült, hiszen már a rendezvény napján is érezhető volt - de azóta egyértelmű -, hogy megérkezett a várva várt Nyár.

A rendezvény két évvel ezelőtt alakult át a régi majálisok és tavaszi fesztiválok újra gondolásával Nyárváró BorZsongássá, amelyben továbbra is meghatározó szerepet kapott a hagyományőrzés és kézműveskedés, de próbáltuk kiegészíteni, színesíteni az egész napos programot úgy, hogy az egész család megtalálja, a magának kedves és érdekes pontokat. A napot főzőversennyel indítottuk, ahol sülysápi viszonylatban rekordszámú, 13 csapat nevezését fogadtuk el és már ez is szépen mutatja milyen nagy érdeklődés volt az ez évi BorZsongásra.

Az egész napos kézműves vásár mellett kitelepültek a helyi Önkéntes tűzoltók és a főzőversenyen való részvétel mellett bemutatót is tartottak. A Vöröskereszt helyi szervezete vérnyomást, vércukrot és alkohol szintet is mért, a Karitász önkéntesei lángost árultak, Moti Kata és Dobosné Maya pedig kézműveskedtek a gyerekekkel. Zemen Zoli és Berkeczi Szabolcs mindenkit meg lovaskocsikáztatott, aki szerette volna kipróbálni a kis fogatot. A technika szerelmeseinek is akadt érdekes látni való a sok versenyautó és egy speciális gyönyörű kamion várta Őket. Az íjászok egész nap nagy türelemmel mutatták be őseink viseletét és a hagyományos íjászkodást. Fabók Mihály örökös sommelier bajnokkal egy fél órás színpadi beszélgetés során kerülhettünk közelebb a borok professzionális kóstolásához és az Ő segítségével díjaztuk a helyi borversenyen induló borokat, ahol Tari Imre 2007 Bikavér bora bizonyult a legkiválóbbnak.

A nap további részében helyi és meghívott néptánc csoportok valamint modern táncosok léptek fel úgy, mint a Maminbabások helyi csapata, Bartha Nóra fitneszesei , a Bényei Asszonyok és Lányok lelkes néptáncos csapata, a Jómadarak, a Jamland és a Starlight Dance Company csapata, valamint a Héra hastáncos lányok. Ezután a helyi Barátság Nyugdíjas Klub lépett fel, utánuk pedig a szomszédból jött a Mendei Hagyományőrző Népi Együttes, a Kókai Néptánccsoport valamint a Dányi Ördöngős Néptáncegyüttes, akiket a Nyíregyházi Táncművészeti Főiskoláról követtek Lantos András és barátai.

A programot ekkor tombola sorsolás szakította félbe sokak nagy várakozására és miután minden ajándék gazdára talált Bugyi Dominika csodálatos hangjában gyönyörködhettünk a Caramel koncert felvezetése képen.

Azt gondoltuk, hogy egész nap sokan voltak a rendezvényen, de Caramel fellépése előtt kellet ráébrednünk, hogy még csak most lettek igazán sokan, hiszen a tömeg ellepte a Kossuth teret és úgy tombolta végig a nagyszerűre sikerült koncertet. A tömeg a koncert után is maradt és megnézték a Fölszállott a Páva 2. helyezett néptáncos versenyzőjét, Balogh Károlyt is Jászberényből,aki szemkápráztatóan táncolt.

A nap zárásaként Kasza Tibi szórakoztatta hangjával és humorával az addigra már méretessé duzzadó közönséget. Mindenki mosolyogva és jókedvűen indult lassan haza a színpadi programok után és azt érezhette, hogy végre megdobbant a város szíve. Lehet, nem véletlenül esett a rendezvény szimbólum választása egy virágba burkolódzó szívre.

Mi rendezők azt szerettük volna, hogy minél több helyi szervezet, táncos, énekes, önkéntes és civil részt vegyen a mostani BorZsongáson, amiből remélhetőleg idővel olyan hagyomány lesz, mint a régi időkben a majálisok, falunapok. Úgy érezzük, amit szerettünk volna elértük és remélhetőleg egyre többen kapnak kedvet a városi rendezvényeken való részvételhez.

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani a sok segítőnknek és támogatónknak, Sülysáp Város Önkormányzatának, Tarnavölgyi Lászlónak, Csanádi Ádámnak, Szücsi Balázsnak a grafikákat és a sok türelmet, a Tápió TV29-nek, Csaba Istvánnak, a Mamut Kft.-nek, a Puskás Sport Kávézónak, a Hos-Ép csapatának, a Sancho pékségnek a perecekért, Tóth Tibor hentesnek, a Sülyi Zöldségesnek és Zemen Józsefnek.

Folytatás következik…

Hostyinszk Ákos