Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat szervezésében 36 tanárkollégámmal együtt eljutottam a világ legnagyobb kutatóintézetébe. Az idén 60 éves CERN (European Organization for Nuclear Research, azaz Európai Nukleáris Kutatási Szervezet) 2006 óta működteti programját, mely keretében az általános és középiskolai tanárok továbbképzésen vehetnek részt a fizika fellegvárának számító intézetben. Nagyon örülök, hogy ebben az évben én is a csoport tagja lehettem.

A tanulmányútra augusztus harmadik hetében került sor. A bő egy hetes program során több szempontból felejthetetlen élménnyel gazdagodtam, mind szakmai, mind emberi szempontból és ezt nagyon nehéz szavakba öntenem. A hétköznapok rohanó világából kiszakadva, jó volt a CERN-ben kialakult légkör átélése, megtapasztalása. Néhány szóban összefoglalva: önzetlenség, elhivatottság, kíváncsiság, összefogás, nyitottság, vidámság… A CERN-ben minden megtörténhet, semmin sem kell meglepődnöd: lehet, hogy egy Nobel-díjas fizikus mellett ebédelsz!

Kirándulásunk során öt teljes napot töltöttünk a CERN-ben. A szakmai program előadásokra, gyakorlatra, látogatásokra és kísérletekre tagolódott. A délelőtti előadások átfogták a CERN teljes tevékenységét: a részecskefizikától az informatikáig, Magyarország CERN-beli jelenlététől a kozmológiáig. A jól összefoglalt prezentációk és magyarázatok elősegítették, hogy a délutáni látogatásokat megértsük és egyik ámulatból a másikba essünk, ami egyáltalán nem tekinthető túlzásnak!

Ezek a látogatások egy életre szóló élményt jelentenek, hiszen olyan helyeken járhattunk, ahová nagyon kevés embernek sikerül eljutnia. Ez különösen igaz a mi kirándulásunkra, ugyanis jelenleg az LHC - részecskegyorsító karbantartás miatt nem működik, így megnézhettünk az egyébként elérhetetlen detektorok közül hármat is. Az ATLAS-t, a CMS-t, és az LHCb-t.

Komjáti Zoltánné, a tápiószentmártoni  Kubinyi Ágoston Általános Iskola igazgatóhelyettese, matematika, fizika szakos tanár