bodonykoll(Teréki Krisztián barátom mostanság jó okkal járogat hétvégente Gyöngyös környékére. És ha már ott van, akkor az olyen szép élményekről is beszámol, mint amilyenről ezen írása is szól.)
Van egy hétszáz lelkes kis zsákfalucska a Mátra északi lábától nem messze, Parádtól alig 2 kilométerre. Nem esik bele a szokásos turista útvonalakba, ezért marad ki mindazon kirándulók programjából, akik csak a Mátra ismertebb helyeit látogatják, amikor arrafelé járnak. Parád belterületén tábla jelzi a bodonyi letérőt.Képek

Egy kis kapaszkodó, egy huppanó, és máris elénk tárul a kis falucska látképe, amely híres a XV. században épült Szent Mihály templomról, vagy az Erdélyből idetelepült Les Gábor fazekasmesterről. A községet döntő részt palócok lakják, de ezt a házak formájából, és a hozzátartozó porták képéből is sejtheti az, aki valamelyest is ismeri ennek ízes beszédű népcsoportnak a néprajzát.

A település nevezetességei közé tartozik a Kincsesház és Népi Motívumgyűjtemény, ami a falu úgynevezett Őszög részén található. Itt laktak valaha a módosabb gazdák. A tulajdonos Gál Krisztina 2009-ben kezdte kialakítani az egyik megvásárolt tornácos palócházból a most is látogatható Kincsesházat és Népi Motívumgyűjteményt.

A kiállításon, a múzeumban és a lakóházban – az összegyűjtött több száz népi ereklye mellett – ott vannak a tulajdonos Gál Krisztina saját keze munkái, csodaszép festett kerámiái, amelyekből vásárolhat is a kedves látogató. Amennyiben a kézműves munkák elnyerték az önök ízlését, tetszés szerint rendelhetnek is azokból.

Itt álljon most néhány gondolat, amelyet a falu honlapján olvashatnak erről a csodálatos látnivalóról:

A Bodonyi Kincsesház régi idők emlékét őrzi. Azokét az időkét, amikor "régi emberek" míves házakat építettek, amelyek az idők folyamán lassan-lassan az enyészeté lettek. Ez a ház nem erre a sorsra jutott.

„Mi "új emberek" már szinte csak romokra leltünk itt, de hittünk benne, hogy sok munkával és kitartással talán újra felbukkanhat az, ami egykoron állhatott itt, egy szépséges parasztház.”

A házban mindenkit szívesen fogadnak, aki nem érzi rangján alulinak azt, hogy őseink munkája előtt tiszteletét tegye. Itt nincsenek üvegfalak vagy korlátok, amik elválasztanák a látogatókat a régi világtól, itt mindent meg lehet érinteni, és ők mindenkinek szívesen továbbadják azt a tudást, amit nekik sikerült megtanulniuk a "régi emberektől", legyen szó egy régi bútordarab felújításáról, vagy akár a falszigetelésről, mellyel a házat tökéletesen szárazra alakították.

A Népi Motívumgyűjtemény épülete a "régi emberek" idejében nyári konyhaként szolgált. Az "új emberek" hanyagsága ezt a házikót még jobban megviselte, mint a főépületet. Fáradságos munkával és múltunkra gondosan vigyázó szakemberek segítségével ez az épület is újra életre kelt.
A falak mára színesen virítanak a sok-sok gyönyörű, réges-régi motívumtól, melyek valamikor "régi emberek" keze nyomán születettek, és melyek az ő kezeik között megújulva szolgálják az "új embereket".

A ház körül állatok is élnek. Az idő alatt, míg a felnőtt "új emberek" összegyűjtögetett kincsekben gyönyörködnek, addig az apróbb "új emberkék" akár meg is simogathatják állatkákat.

Kós Károlyszavait idézve: „Szeretettel várják múzeumukba mindazon látogatókat, "akik a szépet is magyarul szeretik".

Ajánlom minden a Mátrába látogató turistának, felnőtteknek, gyermekeknek, pedagógusoknak, diákoknak, vagy táborozóknak ezt a meseszép látnivalót. Nincs messzebb, mint a hegység bármely látnivalója, csak egy aprócska kitérőt kell tenni Parádról, akár gyalog is.

Amennyiben rászánták magukat a kis falusi múzeum meglátogatásra, akkor tárcsázzák a +36-36-364-235 telefonszámot, vagy csak egyszerűen kongassák meg a kapu kolompját, mert itt bármikor szívesen látják a kedves idetévedőket.