(Terék József és barátainak ázsiai turnéja)
                        (Terék József utinaplója)

TJ fülöpkínaFantasztikus utazáson vehettünk részt zenekarommal 2018. március 13 és 23 között Távol-Keleten. Kínában, illetve a Fülöp-szigeteken ismertethettük meg az emberekkel a magyar zenét, a magyar népzenét, cigányzenét, verbunkosokat, Rákóczi nótákat, értékes népdalainkat, szülőföldem, a Tápió mente népdalait, illetve a magyarság jelképét, a 2014 decemberében hungarikummá lett tárogatót.KÉPEK.T.J.Fülöp-szigetek

A hangszer, illetve szülőföldem népdalos, népzenei anyagának nemzetközi népszerűsítése számomra nagyon fontos feladat és küldetés is egyben. Külön öröm, hogy mindezt olyan előadókkal tehettem, akik egykori tanítványaim voltak a tápiószentmártoni Földváry Miklós Alapfokú Művészeti Iskolában.

KÉPEK.T.J.Kína

Horváth Éva Sára énekhangjával elkápráztatta mindkét országban a közönséget, aki 12 évvel ezelőtt nálam kezdte tanulmányait 8 éves korában, furulya, majd népi klarinét szakon. Néhány évvel később az UNESCO Artist for Peace és Kossuth-díjas Sebestyén Márta hatására érdeklődése a népdalok felé fordult és ennek megfelelően folytatta tanulmányait. Jelenleg az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar első éves hallgatója. 2016 novemberében bemutatott „Magam tükre” című szólólemezével nagy sikert aratott térségi és országos szinten is. Népdalénekes tanítványai sorra nyerik a megyei és országos szakmai versenyeket, ő maga pedig folyamatosan képzi magát, hogy minél hitelesebben tudja képviselni a magyar népdalokat a világban. Énekhangját a legutóbbi „Fölszállott a Páva” című népzenei tehetségkutató műsorban is hallhatták a kedves nézők a selejtezők alkalmával. Számos elismeréssel rendelkezik, több népzenei cd kiadványon is hallgathatják Éva hangját (2014 – A szecsői rózsás kertek alatt, 2017 – Tente, baba, tente, 2017 – Ha felülök, hej, a pátyi határon).

Szekeres Marcell Péter 9 éves korában jelentkezett hozzám népi bőgőt tanulni 2009-ben, aki annak idején még a hangszert sem érte fel, 11 éves korában viszont már közreműködött a zenekaromban a „Nagykátai zöld erdőben” című népzenei cd kiadványon. A szó szoros értelmében is felnőtt a feladathoz, hogy Horváth Éva Sárával zenekarom aktív tagjai lehessenek. A közös munka 2016 óta tart és számos rangos fellépésen vagyunk túl. Felléptünk több alkalommal a Földművelésügyi Minisztérium meghatározó rendezvényein, koncerteztünk az OMÉK színpadán, képviseltük hazánkat a Kazakhsztánban, Astanában megrendezett EXPO Világkiállításon, illetve készítjük a kulturális örökségvédelmi kiadványokat. Az idén fennállásának 50. évfordulóját ünneplő Tápiómente Táncegyüttesnek vagyunk zenekara már lassan 10 éve, a jelenlegi formációval pedig fiatalos lendülettel látjuk el a munkát. Legutóbb a Kodály Zoltán halálának 50. évfordulója alkalmából, Pest Megye Önkormányzatának kiadásában megjelent „Ha felülök, hej, a pátyi határon” című Pest megyei népdalos, népzenei cd kiadványon közreműködött nagy sikerrel.

A zenekar tagja volt szintén a Távol-Keleti utunk alkalmával a csapatban egyre többet látható és hallható Farkas Zsolt is, aki Turáról járja velünk a színpadokat. Zenész családból származik, ahol a muzsika, a nóta több mint 100 éves múltra tekint vissza. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszakán szerzett népi brácsa művésztanári diplomát 2017-ben, jelenleg a sziráki Teleki József Általános Iskola és Szakiskola pedagógusa, illetve a 100 tagú cigányzenekar legifjabb tagja. Közreműködésében a 3 és 4 húros brácsa megszólaltatása igazi szenzációnak számított ezekben az országokban, hiszen nem ismerik a 3 húros kontrát a nagyvilágban.

Megérkeztünk Kínába

Sok országban jártam már az elmúlt 26 év alatt, de Kínában sosem. Nagy megtiszteltetés volt, amikor Dr. Buslig Szonja, a Pekingi Magyar Kulturális Intézet vezetője megkeresett bennünket, hogy szeretettel meghív a 2018. március 13-18 közötti időszakra zenekarommal. A Tárogató Hungarikum koncertünk, mint a magyar zenei megszólalás egyik egyedi projektje a világ számos pontján, így itt is nagy sikert aratott. Első fellépésünk Magyarország Pekingi Nagykövetségének dísztermében zajlott, ahol jelen volt a január 01-től külképviseleti küldetést teljesítő Pesti Máté Nagykövet Úr is. Beszédében megemlékezett a Nemzeti ünnepről, a Magyarság fontosságáról, a hazaszeretetről. A koncertre meghívást kaptak a pekingi zenei élet meghatározó személyei, a Nagykövetség és az Intézet munkatársai. Itt ismerkedtem meg Liang Honglai úrral is, aki a Pekingi Kodály Társaság elnöke, a Pekingi Zeneakadémia tanára. Kiderült, hogy felesége Kecskeméten tanít jelenleg is.

Másnap a közel 480 főt számláló nagykövetségi ünnepségen vettünk részt, mely után a Lu Xun Múzeum udvarára látogattunk el. Nagykövet Úr ünnepi beszéde után megkoszorúztuk az itt található Petőfi Sándor szobrát. Felemelő érzés volt hazánktól távol leróni tiszteletünket a XIX. század egyik legnagyobb magyar alakja előtt.

A csütörtöki napon ellátogattunk az International Montessori School of Beijing tanulóihoz, ahol előadást tartottunk a magyar népzenéről, a tárogatóról. Először hallottak magyar muzsikát a gyerekek és a tanárok, a szívélyes fogadtatást pedig sosem feledjük! Ezen a napon egy kis szabadidőnk volt és ellátogattunk a híres Tiltott városba a zenekarral.

Pénteken kora reggel metróra és vonatra szálltunk, majd megtekintettünk a világ 7 csodájának egyikét, a Kínai Nagy Falat. Muzsika nem volt ezen a napon, viszont az élmény leírhatatlan, melyet a fal lépcsőit járva éreztünk. Elvégre ilyen nincs a Tápió mentén. (Talán egykoron járt itt, ezeknél a falaknál Baráth Sándor Benedek ferences szerzetes is, aki anyai dédnagymamám testvére volt és Sanghajba érkezett 1929-ben testvérével, Máriával.)

A hétvégét a Lu Xun Múzeumban kezdtük, ahová fiatalok és idősek egyaránt ellátogattak az egyetlen havas napon (merthogy ez előtt 145 napig nem esett semmi). Magyar kézművesség, népzenei workshop volt a délutáni program valamennyi érdeklődő számára, ahol a program zárásaként megnézhette mindenki a Kincsem filmet.

A pekingi műsorainkat nagyjából 400 fő látta, célzott közönség elé vittük a Tárogató Hungarikum koncertet. A Pekingi Magyar Kulturális Intézet szervezésében folyamatosan zajlik a magyar programok szervezése. Következő héten a Liszt-díjas Pál István „Szalonna” és édesapja, a Magyarország Érdemes Művésze díjjal kitüntetett Pál Lajos érkeztek a Zeneakadémiára, mesterkurzust tartani.

Az első magyar zenekar a Fülöp-szigeteken

Túlzások nélkül állíthatom, hogy életünk talán legegzotikusabb országába érkeztünk március 18-án éjjel. Bármennyire is próbáltam elképzelni, hogy milyen lesz Manilában, nem tudtunk rá felkészülni, hiszen egy ismeretlen világba csöppentünk, mely még a turisták számára is csak néha adatik meg. Vagy még akkor sem…

Egy ország, ahol megnézik az európait, mosolyognak rá, kedvesek és barátságosak. Ez Manila, a Fülöp-szigetek fővárosa, melyen a szigetország és Magyarország történelmében is mi lehettünk azok a szerencsések, akik először muzsikálhattak magyar népzenét. 1985 óta Kodály Társaság működik a fővárosban, ahol folyamatosan igyekeznek az európai művészeket bevonni a programokba. Ez előtti időkre vonatkozóan nincsenek pontos adatok, de az elmúlt 33 évben biztosan nem járt erre népi zenekar, cigányzenekar. Magyarország Manilai Nagykövetségével az elmúlt hónapokban szinte napi szinten egyeztettünk, hogy milyen programokat tudunk megvalósítani a rendelkezésünkre álló 4 napon. A cél az volt, hogy a lehető legtöbb oktatási intézménybe vigyük el saját kulturális értékünket, a népdalokat, a népzenét. A találkozást a helyi intézmények diákjaival és vezetőivel már nagyon vártuk, hiszen soha sem volt szerencsénk még ebben a közegben előadást tartani angol nyelven.

Az első napon (József napon, amikor is a magyar időjárástól eltérően +34 fok volt, merthogy Nagykövet úrral mindent meg is tettünk a jó időjárás érdekében) a University of the Philippines auditóriumában tartottunk előadást az ott tanuló zeneakadémistáknak, valamint a szimfónikus zenekar tagjainak. A szigetország legnagyobb zenei egyetemén Edna Marcil M. Martinez music director fogadott bennünket nagy szeretettel, akitől a koncert után átvehettük az egyetem díszoklevelét. Az ünnepélyes megnyitón beszédet mondott Dr. Bencze József, Magyarország Manilai Nagykövete, a Tápió mente szülöttje, kinek folyamatos tevékenységének köszönhetően megvalósulhatott kiutazásunk rendkívül színvonalas programsorozata. Beszédében kiemelte (nem kissé megemelve ezzel az eddigi 10 éves kutatómunkám laudációjával), hogy annak idején Takács Jenő is ezen az egyetemen oktatott 1932-1934 között zongorát, zeneszerzést, mint a University of the Philippines in Manila tanszékvezető tanára, aki Bartók Béla tanítványa volt és a mester indíttatásának köszönhetően került ki Manilába, ahol korabeli népzenegyűjtő munkát végzett, nem kis eredménnyel. A kutatási anyagok Berlinben találhatók, mely az UNESCO Világörökség része.

Március 20-án kedden érkeztünk újabb helyszínünkre, ahol az alábbi tábla fogadott bennünket: Pontifical and Royal UNIVERSITY OF SANTO TOMAS The Catholic University of the Philippines, since 1611. A konzervatórium színpadán hatalmas sikert arattunk immáron többedik alkalommal az ázsiai út alatt. A koncertünk végén az egyetem dékánja, Asst. Prof. Antonio P. Africa Ph.D névre szóló díszoklevelet adott át valamennyiőnk részére a mesterkurzus részeként szereplő magyar zenei koncert-előadásért. A koncerten jelen volt Dr. Bencze József Nagykövet úr, valamint Rátkai Balázs Konzul Úr, és Melissa O. Vibal nagykövetségi asszisztens is.

A koncert befejeztével újabb helyszínre érkeztünk, ahol a diplomáciai meghívottak számára megrendezett előadás vette kezdetét este. Az Alliance Francaise adott helyt az est programjának, ahol fogadással egybekötött koncert került megrendezésre. Ambrus Dávid első beosztott diplomata rövid köszöntője után Nagykövet Úr elmondta a jelen lévőknek, mekkora jelentősége van annak, hogy első alkalommal jelen lehet egy magyar zenekar a Fülöp-szigetek történelmében és milyen kicsi a világ, hogy mindez a szülőföldjéről érkezett. A helyi diplomáciai, gazdasági élet szereplői közül sokan jelen voltak, de ezen a helyszínen találkoztunk több magyarral is, akik itt laknak, dolgoznak. Közülük is talán a leginkább említésre méltóbb Fábián Éva Mirjam, a Mária misszionáriusai közösség magyar szerzetesnővére, aki hivatását már hosszú ideje végzi Manilában.

Március 21-én szerdán megérkeztünk reggel 8-ra az International School of Manila épületéhez, melyben 99 nemzet gyermekei tanulnak békességben és mindenkinek saját zászlója van az udvaron elhelyezve. 5-14 éves korú gyermekeknek adtunk koncertet 3 részben, megszólításra kerültek a legkisebbek. Az egyik kis koncerten két magyar lány is bevonásra került a produkcióba az osztályokból. Együtt énekeltek, mi meg kísértük nekik a dunántúli ugrós dallamokat. Nagy sikerük volt, szerintem még sokáig téma lesz az osztályban, hiszen meg tudtak egy kis szeletet mutatni abból a hatalmas magyar kultúrából, amivel rendelkezünk valamennyien.

Délután a De la Salle College of St Benilde fogadott bennünket, ahol a konzervatórium dékánja, Ms. Sunita S. Mukhi elmondta Nagykövet úr beszéde után, hogy nagy büszkeség neki az, hogy ezt a produkciót bemutathattuk náluk és az érdeklődő tanulók bele tekinthettek a magyar zenébe, magyar előadóktól.

4 nap alatt több mint 1000 gyermekhez jutott el a magyar zenei koncertünk, az előadásunk, melyben a Rákóczi nóták, verbunkok, magyar nóták, autentikus népzene, cigányzene, valamint Bartók Béla és Kodály Zoltán munkássága is megjelent. Büszke voltam rá, hogy mindezt egykori tanítványaimmal valósíthattam meg, ezzel is emelve hírét a Tápió mentének, Pest megyének, Magyarországnak. Minden nap úton voltunk és valamennyi időnket arra fordítottuk, hogy minél szélesebb körben megismerjék a Fülöp-szigeteken zenénket, melyre eddig nem volt példa a történelemben.

Kínában és a Fülöp-szigeteken is először hangzott el a Tárogató Hungarikum nemzetközi népszerűsítését középpontba helyező koncertünk. Olyan helyeken léphettünk fel, ahol talán az élete során egyszer megfordul turistaként az ember, ha szerencséje van. Hatalmas szeretettel, kedvességgel és barátsággal fogadott bennünket mindenki a Nagykövetségek, Intézetek részéről és számtalan barátság született a kínai és fülöp-szigeteki tanulókkal, lakókkal, hétköznapi és vezető beosztású emberekkel. Megismertük egy kicsit a két fővárost, megkóstoltuk a helyi ételeket, italokat, nézhettük a naplementét a Tiltott városban és a Manilai Harbor Wiev óceánra épített éttermében. megismerhettük az embereket és egy kicsit betekinthettünk életükbe, a hétköznapokba, mely az európai ember számára egy teljesen más, ámde élhető, boldog világ.

Mindez nem valósulhatott volna meg, ha nem kaphattunk volna támogatást az ázsiai turné megvalósítására. Köszönetemet fejezem ki mindenkinek, aki hozzájárult a Tárogató Hungarikum koncert nemzetközi népszerűsítéséhez.

Fő támogatóink voltak

-          Külgazdasági és Külügyminisztérium

-          Földművelésügyi Minisztérium Hungarikum Főosztálya

-          Czerván György - a Tápió mente országgyűlési képviselője, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára

-          V. Németh Zsolt – Környezetügyért, Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért felelős államtitkár

-          Dr. Fazekas Sándor – Földművelésügyi Miniszter

-          Pekingi Magyar Kulturális Intézet, Dr. Buslig Szonja Intézetigazgató

-          Magyarország Nagykövetsége, Peking, Pesti Máté Nagykövet

-          Magyarország Nagykövetsége, Manila, Dr. Bencze József Nagykövet

-          Lengyel István és Szekeres Éva, Nagykáta (www.photoeva.hu)

Folytatása következik…