TJ tárogatón innen Szele másolata2018. július 17-én került bemutatásra az új tárogató szerzeményeimet tartalmazó CD anyaga, mely a szokásostól eltérően, új hangszerelésben és felfogásban értelmezi újra a tárogató, mint hungarikum hangszerünk jelenlétét és funkcióját a magyar zenében.

Cigányzenék, magyar nóták, verbunkosok, balkáni hangulatú művek, keringők, személyes hangvételű, klasszikus művek, Kodály és Bartók hangzásvilágát idéző alkotások, illetve latin és swing-számok kerültek színpadra a kétórás koncert alatt. A közel 350 fős nagyszerű közönség minden várakozást felülmúlt, hiszen

ennyi ember előtt még nem muzsikáltam a Tápió mentén, önálló koncert keretén belül. Gócsa Fotó  (tapiokultura.huTL.KÉPEK)

A rendezvényt a Blaskovich Múzeum igazgatónője, Gócsáné Dr. Móró Csilla nyitotta meg, majd a Blaskovich Múzeum Baráti Körének elnöke, Terék Mihály. Az általuk évek óta szervezett Teakör 63. állomása volt koncertünk!

A rendezvény díszvendégei voltak:

Bakos István – Magyarország Hanoi Nagykövetségének külgazdasági attaséja (Vietnám), aki Sülysápon született és ez által Tápió menti gyökerekkel rendelkezik.

Czerván György – térségünk országgyűlési képviselője, a lemezbemutató koncert, valamint a Tápió menti kulturális és örökségvédelmi munka fővédnöke

Kisfaludy Aranka – Pest Megyei Értéktár Bizottság referense

Kovács Ferenc – Tápiószele Város polgármestere

Tóth János – Pest Megyei Értéktár Bizottság tagja

A koncerten az alábbi kiváló muzsikusok közreműködtek zenekaromban:

Bata István – basszusgitár

Dezider Axmann - cimbalom

Farkas Zsolt – brácsa

Galgóczi Balázs - gitár

Hankó József – hegedű

Jónás Géza – cimbalom

Kothencz Tamás – dob

Szekeres Marcell Péter – nagybőgő

Tóth Gergely – brácsa, nagybőgő

A stílusokon átívelő koncert bemutatta az egyes megszólalási lehetőségeket, hogy tárogató vezetésével bizony lehet játszani minden zenei stílusban. Mindebben segítségemre voltak kiváló előadóművész barátaim: Bata István és Kothencz Tamás egykori osztálytársaim voltak a Kőbányai Zenei Stúdióban, Galgóczi Balázzsal 10 éven át muzsikáltam a Kozma trióban, aki nem mellesleg Csepregi Gyula Spring Island zenekarának oszlopos tagja volt. Bata István Fábián Juli zenekarában muzsikált a kezdetektől, jelenleg a Delov Jávor által vezetett Random Trip, valamint Gereben Zita zenekarának tagja. Kothencz Tamás Pege Aladár dobosa volt három éven keresztül és több formáció muzsikusa is. Hankó József a Rajkó zenekar, majd az Állami Roma Hungarikum Művészegyüttes vezető prímása volt, Jónás Géza pedig ifj. Sárközy Lajos, ifj. Sánta Ferenc, Lakatos Miklós, valamint a világhírű Roby Lakatos zenekarainak cimbalmosaként muzsikált. Farkas Zsolt a 100 tagú Cigányzenekar jelenleg legfiatalabb muzsikusa, Tóth Gergely pedig már több mint egy éve a CimbaliBand nagybőgőse. Dezider Axmann Szlovákia egyik legjobb és legtöbbet foglalkoztatott cimbalmosa, aki a Cimbalom Világszövetsége elnökének, Herencsár Viktóriának egyik legkiemelkedőbb tanítványa volt Besztercebányán.

A kiváló muzsikusoknak köszönhetően minden zenei irányzat stílusosan szólalhatott meg, melyek a tárogató és a cimbalom jelenlétével igazi hungarikum koncertté alakították az estét.

A programon számos média jelenléte volt, melyet ezúton is nagyon köszönök az alábbi cégeknek:

Gócsa Fotó Kft – 3 kamerás kép- és hangfelvétel az egész koncertről, promóciós céllal (Gócsa Lilla, Gócsa Gergő, Gócsa Mihály)

http://www.gocsafoto.hu/

MTVA Életkor Műsor stábja, Szabó Ágnes vezetésével

https://www.mediaklikk.hu/musor/eletkor/

Tarnavölgyi László és Teréki Krisztián (fotó, videó)

www.tapiokultura.hu

Farmos TV (Györffi István)

Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100009522012372

László Krisztián – Hang- és fénytechnika, hangfelvétel

A CD kiadvány stúdiómunkája, illetve gyártási és sokszorosítási, valamint nyomdai munkája a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósulhat meg.

A lemezbemutató koncert megvalósítását támogatta az Agrárminisztérium Hungarikum Főosztálya, valamint a Blaskovich Múzeum.

A CD kiadvány 2008 óta a 25. értékmentő projekt, mely saját zenei rendezésem, szerkesztésem alatt készülhet el. Összesen 3 könyv, 1 DVD-ROM és 21 zenei cd láthatott napvilágot, melyek Czerván György országgyűlési képviselő fővédnöksége alatt készülhettek el.

A tárogató, mint hungarikum hazai és nemzetközi népszerűsítése kapcsán az alábbi eredményeket sikerült elérnünk:

2015-ben elkészítettük „A tárogató mint hungarikum” című cd kiadványt, melyet 2016-ban mutattunk be a Magyar Kultúra Napján, Nagykátán, majd azt követően több településen. 2016 novemberében Norvégiéban, Trondheimben adtunk tárogató hungarikum koncertet a Trondheim Internasjonale Festival keretén belül.

2017-ben Magyarország Hanoi Nagykövetsége által szervezett Nemzeti Ünnepségen adtunk koncertet, majd ugyanebben az évben meghívást kaptunk a Kazahsztánban, Astana-ban megrendezett EXPO-ra. Felléptünk itthon a 78. OMÉK programján, a nagyszínpadon!

2018–ban a Magyar Kultúra Napján Magyarország Kijevi Nagykövetsége felkérésének tettünk eleget, februárban pedig a 4 for Dance csapatával vettünk részt egy norvég-magyar nemzetközi tánc-zene produkcióban Oslo-ban. Márciusban a Zágrábi Balassi Intézetben mutattam be a tárogatót, majd zenekarommal Kínában és a Fülöp-szigeteken adtunk tárogató hungarikum koncerteket és tartottunk angol nyelven előadásokat a nagykövetségek meghívásának eleget téve (Peking, Manila). Két egyetemen is megkaptuk Manilában az előadásért járó díszokleveleket, melyeket, mint a szigetország történelmében első magyar zenekarként tehettünk meg. Áprilisban Koppenhágában adtunk nagy sikerű koncertet és a Nagykövetség még egy flashmobot is készített velünk, rólunk:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=y4PFH_FHWLI

Májusban Hanoiban léphettünk fel a „Europe Village” programjában, mint a V4 képviseletében jelen lévő, soros elnökséget betöltő Magyarország zenekara. A Nagykövetség megívásának köszönhetően megvalósított tárogató hungarikum koncert részletét, illetve Őry Csaba Nagykövet úrral adott közös interjúnkat még a helyi TV-ben is közvetítették!

A csehországi Kunovicében megrendezett CIOFF fesztiválról három nagy nemzetközi díjat hoztunk el a fennállásának idén 50. évfordulóját ünneplő Tápiómente Táncegyüttessel, melyek közül egyik volt a zenei díj, amit a tárogató szóló virtuozitásáért adományoztak nekünk.

Idén még Ukrajnában (turné a Tápiómente Táncegyüttessel) Lengyelországban (Nyírség Táncegyüttes tárogatósaként), Németországban és Hong Kongban lesz bemutatva a tárogató, illetve a tárogató hungarikum koncert.

2018-ban az Agrárminisztérium Hungarikum Főosztálya jóváhagyta Hungarikum védjegy használati kérelmemet és egyedüli zenészként élhetek egyelőre a jogosultsággal!

Mindezek csúcspontja pedig a tegnap bemutatott, rövidesen kiadványon is szereplő Tárogató Hungarikum CD, mely a stílusokon átívelő tárogató sokszínűségét, innovatívitását mutatja be saját szerzeményeimen keresztül.

Nagyon köszönöm mindenkinek, aki segített abban, hogy ez a fantasztikus koncert létrejöhessen! Köszönöm a nézőknek, a támogatóknak, a zenekarnak, a médiastáboknak ezt a felejthetetlen estét, illetve végezetül a Blaskovich Múzeum valamennyi dolgozójának, a Blaskovich Múzeum Baráti Köre tagjainak a háttérmunkát, mely nélkül a program nem valósulhatott volna meg!

Terék József