TJ Kossuth

Terék József 2019. március 16-17-én Brüsszelben tette még emelkedettebbé a március 15-i nemzeti ünnepünk alkalmából rendezett programsorozat hangulatát. KÉPEK

A Brüsszeli Balassi Intézet meghívásának köszönhetően, a HUNINEU Alapítvány támogatásával Belgium fővárosában tartózkodott a Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett előadóművész és a rendkívül megtisztelő felkérésének köszönhetően több magyar érdekeltségű programon szerepelt tárogató produkciójával. Március 16-án a Saint Josse Ten Noode temetőben megrendezett ünnepségen közreműködött, ahol megkoszorúzták Kossuth Lajos édesanyja, Kossuth Lászlóné, született tyrlingi Wéber Karolina sírját.

A síremlék 2016-ban került először megkoszorúzásra és többen tudták, hogy Kossuth Lajos édesanyja Brüsszelben hunyt el, sírjának pontos lelőhelyét azonban csak hosszas kutatási munkával sikerült fellelni. Az új síremléket Magyarország Brüsszeli Nagykövetsége állíttatta 2015-ben, melynél ez alkalommal szólalt meg először tárogatón a híres Kossuth nótákból összeállított dalcsokor. Az ünnepségen Dr. Kovács Tamás Iván nagykövet úr, valamint a Magyar Ház vezetője, helyi magyar cserkészek és Brüsszelben élő magyar honfitársak vettek részt. Jelen volt Bartos Csaba, a Brüsszeli Balassi Intézet kulturális munkatársa, valamint Schnörch Annamária, a HUNINEU Brüsszeli irodájának vezetője is, akik Terék József kint tartózkodása alatt segítették a Tápió menti művész fellépéseinek koordinálását. Valamennyien meghatódva, együtt énekelték a koszorúzás végén a „Kossuth Lajos azt üzente” kezdetű, legközismertebb Kossuth-nótát és az ünnepség végére még a nap is rásütött a „magyar népre, annak irgalmára”.

Március 17-én a Brüsszeli Magyar Ház szervezésében került sor ünnepi megemlékezésre, ahol a helyi magyarság alkotott telt házas közönséget az 1848-as Szabadságharc 171. évfordulója alkalmából. Ötvenhatos magyarok, fiatal pályakezdők, diplomaták, cserkészek és még sokan mások vettek részt a megható és rendkívül színes műsoron. Kállayné Dáné Zita elnök asszony köszöntőjét követően közös énekléssel, tárogató kísérettel hangzott el a Szózat, majd Kovács Tibor előadásában a Nemzeti dal. Ezt követően Hölvényi György Európai Parlamenti képviselő úr tartott ünnepi beszédet, aki már több mint húsz éve kötődik szorosan a Brüsszeli Magyar Házhoz, annak minden szegletéhez. A cserkészek Németh István vezetésével Kossuth-nótákat énekeltek közösen a jelen lévő közönséggel majd meghallgathattuk „Petőfi Sándor: Feltámadott a tenger” című versét is. Ezt követően Pál Zsuzsanna szavalta el az „Egy gondolat bánt engemet” című Petőfi verset, melyet Beke Vilmos úr színpadi kis előadása követett. Bucz Júlia citeramuzsikájára mindenki dalra fakadt és általa ismételten közös produkció valósulhatott meg a közönséggel. Latinovits Kata „Gyulai Pál: Hazám” című versét szavalta, mely után Terék József tárogatómuzsikája következett. Elhangzott Pest megye verbunkja, illetve alkalomhoz illő Kossuth-nóták. „A közönség soraiba besétálva szinte minden magyar szemében meghatódottság látszódott.”

„Jó érzés volt magyarok közt magyarnak lenni, magyar kultúrát magyaros öltözetben, magyar hangszeren közvetíteni Brüsszelben. Az emberek jó szívvel és szeretettel fogadtak, ami érződött minden generáción, hovatartozástól és munkahelyi pozíciótól függetlenül. Egyek voltunk ezen a két napon és talán hozzá tudtam tenni az ünnepségekhez tárogatómuzsikámmal, hogy emlékezetesebb legyen valamennyiünknek 1848 üzenete számunkra.”

A közönség meghatódottsága érezhető volt a rendezvény egésze alatt, hiszen jól összeállított és mindenre kitérő műsorokkal ünnepelnek Brüsszelben, csakúgy, mint a világ magyarjai, határainkon innen és túl, „Tárogatón innen és túl!” A rendezvényen jelen volt a Brüsszeli Balassi Intézet vezetője, Villegas-Vitézy Zsófia, illetve Magyarország Brüsszeli Nagykövetsége részéről Dr. Pusztai Dávid, első beosztott titkár is, akik osztották azt a véleményt, hogy ismételten sikerült méltóképpen megemlékezni a március 15-i nemzeti ünnepünkről, magyarhoz illően, Brüsszelben.