népdaléneklési2019koll

 

tapiokultura.huTL.KÉPEK Terék József Tápió menti értékőrző munkája a második évtizedébe lépett. A számos kiadvány, lemez, könyv, a számtalan koncert és a gyűjtő-kutató tevékenység mellett az utóbbi évek egyik legfontosabb eredménye az újra publikált népzenei kincs életre keltése, országos népszerűsítése, Kárpát-medencei, nemzetközi népszerűsítése.

Az V. Tápió menti Népdaléneklési Versenyt Tápiószele Város Önkormányzata támogatta és a Simonffy Kálmán Művelődési Ház fogadta be, segítette annak sikeres megvalósítását.

A közel 90 általános iskolai diák nemcsak e régióból érkezett. Bizony, már Budapesten vagy Vácon is éneklik az „100 év 1000 népdal a Tápió mentén” című könyv dalait!

Egészen magas színvonalú verseny volt az idei! Tehetséges, kiválóan felkészített diákok álltak a pódiumra.

A versenyt megnyerő, a helyezést elérő diákok számára az elismerő oklevél „belépő” lehet egy-egy művészeti középiskolába is, hiszen a zsűri tagjai személyükben jelentenek garanciát arra, hogy valódi teljesítmény, talentum jutalmaként kapták meg azt a magukat megmérettetők.

A zsűri elnöke

Dr. Lázár Katalin MTA BTK Zenetudományi Intézet tudományos főmunkatársa,

A Népművészet Ifjú Mestere

A zsűri tagjai

Juhász Erika Nyíregyházi Egyetem adjunktusa, népdalénekes,

a Népművészet Ifjú Mestere

Kubinyi Júlia Junior Príma díjas népdalénekes, a Népművészet Ifjú Mestere,

a Fonó Budai Zeneház népzenei művészeti vezetője
Pestiné Nagy Judit

a tápiószelei Blaskovich Múzeum múzeum-pedagógusa, zenepedagógus, katolikus kántor

 

2019. április 16-án különleges hangulat árasztotta el a művelődési házat. Az egészséges versenyszellem mellett is vidámság, jókedv, az azonos értékeket őrző, azokban felszabadult örömüket megélő gyerekek, felnőttek közössége találkozott Tápiószelén!

Végeredmény1

 Végeredmény2

Ez a nap valóban ünnep és az első említésének 800. évfordulóját ünneplő 10 éves város évfordulós programsorozatának is kiemelkedő eseménye lett. Ehhez az is hozzájárult, hogy az eredményhirdetés előtt került bemutatásra a Terék József szerkesztésében, Dr. Lázár Katain lektorálásával, a Tápió Nyomdában nyomtatott, Tápiószele Város Önkormányzata támogatásával, Lányok, lányok, ti szelei lányok– Népdalok és népi játékok Tápiószelén címmel megjelent könyv.

A nap folyamán közel 300-an vettek részt az eseményen, amelyet jelenlétével tisztelt meg a város vezetői, képviselői mellett Szabó István, Pest Megye Közgyűlésének elnöke, Tarnavölgyiné dr. Tényi Ágnes, Nagykátai Járás hivatalvezetője, Bazan Tibor, a népviseletéről és népdalairól is híres Hévízgyörk polgármestere is.

Énekel:

HAJDÚ JÁZMIN  

SASS ÉVA

TRILLA KETTŐS - CZIRA SÁRA-MÁZÁS JÁZMIN

VAS ÁKOS-VASS BENDEGÚZ

MÓRICZ PETRA

MÁZÁS JÁZMIN

GÁL GERGŐ

"VÁCI FIÚK"

CZIRA SÁRA

SASS KAMILLA

TÁPIÓSZECSŐI LEÁNYOK