baban2

 

A tápiószelei TÁROGATÓ FESZTIVÁL a Tápió-vidék kiemelkedő hagyomány- és értékőrző, zenei, táncművészeti, népművészeti fesztiválja, amely ebben a műfajban a legnagyobb számú közönséget vonzza.

2019. május 18-19-én került megrendezésre Tápiószelén a IV. Tárogató Fesztivál. A Tápiószele Város Önkormányzata, Kovács Ferenc polgármester úr kezdeményezéséből származó elgondolás, a 2016-ban útjára indított, hagyományteremtő céllal megvalósított program évről-évre több látogatót vonz a Népkertbe, tapiokultura.huTL.Képek

majd a vasárnap a Simonffy Kálmán Művelődési Ház nagytermébe. A rendezvény művészeti vezetője Terék József, Tápiószele szülötte, Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett zenei előadóművész, zeneszerző, népzenekutató, a Magyar Művészeti Akadémia Köztestületi tagja, Pest Megye Önkormányzatának kulturális szakreferense.

A rendezvény fővédnöke Czerván György úr, térségünk országgyűlési képviselője, aki a Tápió menti kulturális programoknak, így a Tárogató Fesztiválnak is egyik legmeghatározóbb támogatója.

Aki ellátogatott a szombati napon a Népkertbe, az számtalan újdonsággal találkozhatott, melyek eddig nem képezték a fesztivál részét. Gál Zoltán vezetésével a Farmosi Hagyományőrző Egyesület által „Pásztortanya” került megvalósításra, népi öltözetben, korhű környezetet kialakítva. Nyitrai István népi fafaragóművész csőszkunyhót épített, amely előtt a gyerekek és a felnőttek is kipróbálhattak például a kanálfaragást. Magyari Sándor vezetésével hozzájuk csatlakoztak a Tápiómenti Íjász Központ - TÍK tagjai is. Major Miklós kosárfonó és unkája, Kiss Szabolcs karaikás bemutatókat tartottak. A tápiógyörgyei Varró József ponyvás lovaskocsijával érkezett, melyen délelőtt és kora délután utazhattak a fesztiválozók. Szintén újdonság volt a Pest Megyei Kormányhivatal által biztosított Kormányablak Busz, ahol a Nagykátai Járási Hivatal munkatársai várták az ügyfeleket. Vendégeink közül nagyon sokan éltek a lehetőséggel, hogy nem kell Nagykátára, vagy Ceglédre utazniuk egy-egy okmány kiváltása, vagy éppen gépjármű-ügyintézés miatt.

A nagykátai Vetor György „vándor” régiséggyűjteményében a kávépörkölőtől a gramofonig, a bőröndbe épített bortartálytól a konyhai hímzett falvédőkig mindent meg lehetett csodálni. Megismerhettük Magyarország egyetlen olyan tárogatókészítőjét is, aki a teljes tárogató hangszercsaládot reprodukálta az elmúlt években. Gregus Pál már régóta készíti hangszereit bajai műhelyében, azonban a tavalyi év hozta meg neki az igazi áttörést: elkészítette az eddigi legnagyobb tárogatót, mely közel 180 cm hosszú, a világon egyedülálló és a Tárogató Fesztiválon első alkalommal volt megtekinthető. Kovács László népzenész, népi hangszerkészítő mester jóvoltából megismerhettük azokat a népi hangszereinket, melyek zenei kultúránkat jellemzik, eredetük pedig szorosan kötődik a magyarsághoz. Az egész napos program alatt a tápiószelei Blaskovich Múzeum Baráti Köre jelenlétében a Blaskovich Múzeumról, kiadványairól tudhattunk meg sok érdekes információt, mindemellett pedig a gyermekek számára is tartogattak játékos foglalkozásokat és a „Pásztor tábor” számára is sok népi játékeszközt biztosítottak. Jelen volt a tápiószelei Kincsesláda Alapítvány is, ahol vezetőivel, képviselőivel, illetve munkásságukkal ismerkedhettek meg a kedves látogatók.

A Tápió Natúrpark rövidesen hivatalosan is megkezdi tevékenységét és bekerül a magyarországi naturparkok nagyon isillusztris közösségébe. Hatalmas lehetőség lesz a Tápió mente természetvédelme, a természethez közeli gazdálkodók, az öko- és a falusi turizmusban gondolkodók számára. A Tápió Fesztiválon ők is jelen voltak.

Mellettük még számtalan népművészeti és kézműves kiállító volt jelen a Tápió mentéről és az ország távolabbi pontjairól.

Talán az új programelemeknek és az előző három Tárogató Fesztivál színvonalának, jó hírének is köszönhető, hogy a már a délelőtti és koradélutáni időszakban is jóval többen látogattak ki a Népkertbe, mint az utóbbi években!

 

A színpadi programokról

Közel 90 fellépő gondoskodott a rendkívül sokszínű és változatos színpadi programok megvalósításáról a IV. Tárogató Fesztiválon.

Délidőben kiváló magyar nóta műsort hallhatott és láthatott a közönség, melyet a Dankó Rádió két szerkesztő műsorvezetője, Budai Beatrix, valamint a Dankó Rádió alapítója, a számtalan országos díjjal és elismeréssel díjazott Tarnai Kiss László és fia, Tarnai Marcell László biztosítottak. Kísérőzenekaruk a híres Miskolci Balogh Zoltán és cigányzenekara volt, kiknek muzsikáját az énekesekhez hasonlóan nap, mint nap hallgathatják a rádióban. Népszerű és közismert nóták, slágerek, csárdás-összeállítások csendültek fel, melyeket szinte kórusban énekelt végig a nagyszerű közönség és a végén még Terék József jóvoltából még a tárogatószó is bekapcsolódott a műsorba. A fesztivál előkészítése során szóban és levélben, a fesztivál művészeti vezetőjének minden értékőrző tevékenységét tizenkét éve támogató, bemutató tapiokultura.hu-n, a Simonffy Kálmán Művelődési Ház közösségi felületén is megszólítottuk az intézmény klubjait, a környékbeli nyugdíjasokat és a Tápió menti éneklő társaságokat. Elmondtuk, hogy újdonságként három közismert magyar nótát Tarnai művész úr a színpadról lemenve a közönség közé, velük együtt fog elénekelni a színpadon lévő zenészek által kísérve. A közös produkciónak óriási sikere lett! (A fesztivált követő napokban érkező visszajelzések nagyon pozitívak! A nóta műsoron jelen lévők kérik, hogy hasonlóan valósuljon majd meg ez a rész a következő évben is! Így lesz!)

Délután 14 órai kezdettel Terék József és barátai adtak nagysikerű jazz-koncertet a formáció névadójának saját szerzeményeiből, valamint közismert magyar és nemzetközi slágerekből. Az előadás érdekessége volt, hogy cimbalom, tárogató, basszusgitár, dob és gitár összeállításban szólaltak meg mindezek, bizonyítva hungarikum hangszereink megszólalásának, népszerűsítésének sokszínű lehetőségét. A zenekarban közreműködött Pege Aladár egykori dobosa, Kothencz Tamás; néhai Fábián Juli jazzénekesnő basszusgitárosa, Bata István, néhai Csepregi Gyula Spring Island zenekarának gitárosa, Galgóczi Balázs; illetve Roby Lakatos, ifj. Sántha Ferenc, Lakatos Miklós és ifj. Sárközi Lajos zenekarának egykori cimbalmosa, Jónás Géza.

A koncert a Tápió menti fiatal tehetségek koncertjével folytatódott. Mára már elmondhatjuk, hogy az a 10 év munka, melyet Terék József végzett a Tápió mente népzenekutatása terén, révbe ért. Fiataljaink dalolják helyi énekeinket, melyeket helyi népviseletben előadva, renszeresen szereznek megyei és országos népdaléneklési versenyeken szebbnél-szebb eredményeket. Ennek a folyamatnak a legkiválóbbjaiként lépett színpadra Mázás Jázmin, Sass Éva, Horváth Éva Sára, Czira Sára, Gál Gergő, illetve cimbalommal Fehér Viktória, nagybőgővel pedig Szekeres Marcell Péter, aki már három éve Terék József és barátainak zenekari tagja is. A fiatalok közül néhányan 2017-ben a Kazahsztánban megrendezett EXPO Világkiállításon, 2018-ban pedig Kínában és a Fülöp-szigeteken is képviselhették a zenekarvezetővel hazánkat!

Mindezt az egy évtizede tartó folyamatos munkát helyezte beszédének középpontjába Czerván György országgyűlési képviselő úr is, aki az ez idő alatt megvalósított, többségében a Tápió mente, illetve a tárogató mint hungarikum értékeit megőrző, összegző és népszerűsítő 20 CD, 1 DVD-ROM, valamint 5 könyv kiadványt méltatta. Életre keltek a korábban szinte elhomályosult tájegységi értékeink, melyeket a kiadványok megjelenésével, oktatásba történő beemelésével újrataníthatóvá tettünk, ezzel is erősítve a helyi identitástudatot, megőrizve népművészeti örökségünk e részét. A produkciók Terék József barátainak zenei kíséretében kerültek előadásra nagy sikerrel.

16.45-kor vette kezdetét a nap egyik legizgalmasabb sztárkoncertje, Pápai Joci élő produkciója, zenekaros kísérettel. A 2019. évi Eurovíziós Dalverseny részvevője Magyarországot képviselte Tel-Aviv-ban, és igazából senki sem tudta előre, hogy bejut-e a döntőbe (és akkor nincs koncert a Tárogató Fesztiválon), vagy nem jut be (és akkor jön hozzánk Tápiószelére). Mi már akkor felkértük, amikor még a hazai döntő sem volt kiírva, így megegyeztünk, hogy a sorsra bízzuk magunkat. A sors úgy hozta, hogy Pápai Joci sajnos nem jutott be a döntőbe, így itt lehetett velünk. A Tárogató Fesztivál szervezői eddig és ezután is csak úgy törekednek a sokakat vonzó, népszerű, sztárfellépők meghívására, hogy azok személyükben, stílusokban, zenéjükben kapcsolódjanak e program eredeti, érték- és hagyományőrző céljaihoz. Pápai Jocira azért esett a választásunk, mert egyedi hangzású modern popdalaiban, muzsikájában megjelenek a romakultúra ősi elemei, a magyar népzene és világzenei motívumai is. Bár készültünk tartalék programelemmel, de Joci pótolhatatlan lett volna. Legnagyobb örömünkre nagyjából 2500 fő!!! előtt adott felejthetetlen hangulatú koncertet.

Ebben a nagyszerű produkcióban egy szám erejéig Terék József is közreműködhetett tárogatóval!

A „két Joci” már nem először találkozott, a színpadon való együttmuzsikálás viszont most valósult meg első alkalommal. Terék József sokszorosan elismert, kitüntetett, rendkívül sokoldalú művész. Pályája során számtalan kiváló, közismert zenész, énekes dolgozott, lépett fel vele, nagy örömmel. E sorból elég most csak a Kossuth-díjas Sebestyén Mártát említeni, aki azon kevés zenekar közé emelte Terék József és barátait, akik egész estés koncerten is kísérhetik őt. Ezzel együtt is rendkívüli gesztus volt Pápai Jocitól, hogy erre a közös epizódra, első szóra lehetőséget adott Terék Józsefnek! (Egészen különleges zenei élmény volt része azon keveseknek, akik az öltözősátorban jelen lehettek, amikor a két művész 2-3 perc alatt megbeszélte, majd összegyakorolta ezt a felejthetetlen zenei csemegét! Tehetség, a másik kölcsönös tisztelete, egyenrangú művészi minőségének az elismerése volt mindennek az alapja!)

Pápai Joci zenekarában Cséry Zoltán zongorista, Terék József, illetve a korábbi jazz-koncertnél említett Bata István és Kothencz Tamás egyaránt a Kőbányai Zenei Stúdió hallgatóiként négy éven keresztül évfolyamtársak, osztálytársak voltak. A barátság most, 15 évvel az előadóművész képzés után is töretlen és őszinte maradt.

18 órai kezdettel került megrendezésre a Felvidék talán legközismertebb és legnagyobb népszerűségnek örvendő néptáncegyüttesének a bemutatója. A nagyidai Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes hosszú idők óta nem ismeretlen az anyaországi magyar közönségnek sem. 2017-től rendszeres szereplői a Fölszállott a Páva tehetségkutató versenynek, mely televíziós műsor ismertséget és hatalmas elismertséget hozott nekik. A Felvidék kincseinek bemutatása mellett arra törekszenek, hogy a Kárpát-medence néptánckincsét és a hozzá tartozó népdalokat és népviseleteket hitelesen közvetítsék előadásaikon. A produkciót a nyíregyházi Szikes zenekar kísérte, a nagykátai Tápiómente Táncegyüttesnél is rendszeres muzsikáló lévő Orosz Sándor prímással és Terék József tárogatóssal. A produkcióban furulyán és klarinéton közreműködött Csávás Attila, eMeRTon-díjas népzenész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára. A zenekar tagjai Bíró István nagybőgős, Horváth József cimbalmos és Mózer Csaba brácsás voltak.

Este 20.30 kezdettel lépett színpadra Tápiószelén a világ egyik legnagyobb hírnévnek örvendő trombitaművésze, Boban Markovic és zenekara. A szerb trombitaművész a világ szinte minden pontján ismert, hatalmas tömegeket megmozgató, ugyanakkor hihetetlen őszinteséggel és szerénységgel megjelenő előadóművész, hazájának legjobbika. A 15 fős „rezesbanda” megszólalásával olyan hangulatot varázsoltak egyedülálló ritmusaikkal és egyéniségükkel, melyre még nem volt példa a tápiószelei Népkert történetében. A híres „Macskajaj” megszólalásakor igazi, szombat esti, felszabadult, nagy „megaparty” lett a Tárogató Fesztivál aznapi záróeseményéből.

 

POLYGON trió koncert vasárnap

Ez alkalommal olyan kiemelkedő művész lépett a tápiószelei Simonffy Kálmán Művelődési Ház színpadára, mint a Vujicsics Együttes tagjaként Kossuth-díjjal kitüntetett Liszt-díjas Borbély Mihály. tapiokultura.huTL.KÉPEK A magyar és nemzetközi jazzélet meghatározó alakja már számtalan formációval hozott létre újabbnál-újabb zenei világot, de mindegyik középpontjában a magyar, a balkáni dallamok dzsesszel való ötvözése áll. Kísérő muzsikusai ezen a napon Lukács Miklós cimbalomművész és Dés Andás ütőhangszeresek voltak. Valamennyien hangszerei legkiválóbb előadói közé tartoznak itthon és külföldön egyaránt. Akusztikus koncertjük Tápiószelén zenei „ínyenc nap” volt. Amit a trió képvisel, az rétegzene, még akkor is, ha New York-tól Németországig, Budapesttől Szlovéniáig járják a világot, az élmény figyelmes befogadására leginkább a klubok világa ad alkalmat. A Tárogató Fesztivál e másnapi eseményére a műfaj kedvelő mellett jó néhányan olyanok is eljöttek, akik nagyon ritkán találkoznak a dzsesszel. Nagy öröm volt tapasztalni a nyitottságukat. Vastapssal és ráadás számmal zárult a koncert!

 

Támogatók,házigazdák, műsorvezetők, hangtechnikusok…

Kovács Ferenc – Tápiószele város polgármestere, főszervező

Terék József – művészeti vezető, szervező

Tarnavölgyi László – Simonffy Kálmán Művelődési Ház igazgatója, a rendezvény koordinátora, szervező, műsorvezető, fotográfus

Teréki Krisztián – műsorvezető, koordinációs asszisztens

Bálvány Pro Kft, Szurmay Gábor – hang- és fénytechnika

Józsa László - vendéglátás

További köszönet illeti a rendezvényt segítő önkormányzati dolgozókat, képviselőket, a Településüzemeltetési Csoport vezetőit, Dömők József alpolgármestert, Vankó Gábort és Kiss Györgyöt, a csoport minden dolgozóját, a mentőszolgálat dolgozóit, idősebb Terék Józsefet, a tűzoltóság dolgozóit, a rendőrség és polgárőrség munkatársait, a művelődési ház és városi könyvtár valamennyi dolgozóját, Badenszkiné Lesták Zsuzsanna díszletkészítőt és mindenkit, aki tett azért, hogy a IV. Tárogató Fesztivál ilyen színvonalon megvalósításra kerülhessen!

Összegzés

 

Értéket teremtettünk.

Magas színvonalú kulturális értékeket tudtunk kínálni a kilátogatóknak és minden generációt megszólítunk.

Ha kell, önerőből, de a jövőben is megvalósítjuk elképzeléseinket.

Fő támogató Tápiószele Város Önkormányzata, a rendezvény további folytatása pedig mindannyiunk közös szándéka.

Támogatónk az Agrárminisztérium Hungarikum Főosztálya Czerván György országgyűlési képviselő úr fővédnökségével, mely támogatás minden évben rendelkezésünkre állt. Hatalmas köszönet érte!

A négy év alatt több mint 350 fellépő fordult meg a színpadon, valamennyien kiemelkedő színvonalon adtak át valódi kulturális értékeket.

Központi küldetésünk a fiatal, tehetséges Tápió menti gyermekek felkarolása, a tehetségük kibontakoztatásának segítsége.

Továbbra is a tárogató, mint hungarikum népszerűsítése a fesztivál fő célja, ezért minden alkalommal igyekszünk e hangszert megszólató művészek közül újabb előadókat hívni, illetve az egyes produkciókban a tárogatót beilleszteni.

Idén több mint 4000 látogatónk volt, ami azt bizonyítja, hogy érdemes megszervezni az olyan kulturális programokat, melyek a megszokott fesztiváloktól ugyan kissé eltérő műsorkínálattal állnak elő, de mégis egyre nagyobb, tágabb érdeklődésű réteg számára vonzóak.

Jövőre folytatjuk!