citerások 1

 

Új darabbal gazdagodott a Tápió menti kulturális örökségvédelmi kiadványok sorozata. Terék József, az idén már 10. éve vidékünk kutatásával, kulturális értékeink publikálásával, valamint hazai és nemzetközi népszerűsítésével foglalkozó előadóművész most egy olyan kiadvány megvalósítását célozta meg, amely nem csak szűkebb pátriánkban, de országosan is hiánypótló.

A citera hangjára talán mindenki emlékszik még, aki ötvenes éveiben vagy a fölött jár, hiszen a szülők, nagyszülők közül sokan pengették ezt a hangszert a munka után, ünnepeken, saját maguk, családjuk, szomszédjaik, barátaik örömére.

E hangszeren most is játszó citerások – egy elmúlóban lévő, valaha vidékünkön is létező, gazdag néprajzi értékeket megteremtő paraszti világ meghatározó őrzői, képviselői, utolsó hírnökei, akik a tiszta forrásból meríthettek, a családban, az öregektől, barátoktól tanulhattak – még jelen vannak a Tápió mentén. Hangszeres tudásuk, az általuk őrzött népzenei anyag felbecsülhetetlen kincs!

 

Citerások a Tápió mentén CD hátlap 300dpi CMYK2

 

A most megjelent kiadvány összefoglalja az elmúlt 60 év Tápió menti citeramuzsikáját. A Magyar Tudományos Akadémia Népzenekutató Csoportjának munkatársai közül Paulovics Géza 1958-ban Tápiószentmárton, Sárosi Bálint, Széchenyi-díjas népzenekutató pedig Tápiószecső legjobb citerását kereste meg 1962-ben. Őket követte Terék József, aki 2009-2019 között kereste fel az utolsó, még köztünk lévő citerásokat, illetve kutatta fel azokat a felvételeket, melyeket az elmúlt ötven évben készítettek.

Az eredmény pedig minden várakozást felülmúlt!

A közel 70 perces, több ségében archív felvételeket tartalmazó kiadványon hat évtized előadóinak segítségével, a korszakonként változó játékstílusok bemutatásával ismerhetjük meg a hangszert, a sokszínű előadásmódokat, népdalainkat.

A jelenleg is muzsikáló citerások közül kiemelt szerepet kapott Tóth János, Tápiószentmárton egykori polgármestere, a Tóthágas zenekar alapítója, aki vidékünk legvirtuózabb, egyedi játékstílusú citerása és a tápiószelei, tiszakécskei gyökerekkel rendelkező, jó ideje Nagykátán élő és alkotó Szívós István, aki e hangszerrel évtizedek óta kíséri és oktatja, neveli a Tápió mente több településének fiatal és felnőtt néptáncosait is.

Tápiószecső, Tápiószele, Tápiószentmárton és Nagykáta citerás értékeinek e kiadványon elsőször vált immár bárki számára elérhetővé, tanulmányozhatóvá, oktathatóvá a Tápió mente citerajátéka, a hangszer dallamkincse.

A CD lemez és benne lévő füzet a tápiószentmártoni Kincsem Alapítvány gondozásában jelet meg. Ezen és a Terék József által az elmúlt évtizedben létrehozott Tápió menti kulturális örökségvédelmi kiadványok fővédnöke Czerván György, térségünk országgyűlési képviselője volt.

A Citerások a Tápió mentén a Hajt-A Csapat Egyesület működési területére meghirdetett, VP6-19.2.1.-41-4-17 kódszámú, Hajt-A Csapat Egyesület – A Hajt-A Csapat Akciócsoport területén működő civil szervezetek támogatása, kulturális értékeinek fenntartása, hagyományőrzés című felhívás alapján a Kincsem Alapítvány sikeres pályázatának eredményeként valósult meg.

Szívből gratulálunk a kiadványhoz!