piknik jó

 

„A Páneu rópai Piknik elnevezésű rendezvényt 1989. augusztus 19-ére hirdette meg a Magyar Demokrata Fórum debreceni szervezete és a Soproni Ellenzéki Kerekasztal pártja. A rendezvény célja a határok nélküli közös Európa eszméjének népszerűsítése és a vasfüggöny lebontása volt. 1989. május 2-án megkezdődött a vasfüggöny lebontása az osztrák-magyar határon. Ezek az események segítették elő a német egyesítést és vezettek a Berlini Fal leomlásához.” (forras: www.sopronikirandulas.hu)

Ez alkalomból került megrendezésre 2019. július 25-én Stuttgartban a „Begegnung statt Trennung: Ein Paneuroipisches Picknick 3.0” megemlékezés, konzultáció és találkozó közel 280 fő meghívott és a vendég részvételével. A programon Magyarországot Balog Zoltán miniszteri biztos, Dr. Szabó Dezső, a Stuttgarti Kulturális Intézet igazgatója, Dr. Székely Csaba újságíró, politológus, valamint Dr. Berényi János főkonzul úr képvislete. Német díszvendégek voltak a rendezvényen: Guido Wolf, Badem-Württemberg tartomány igazságügyi és európai ügyekért felelős minisztere, valamint Dr. Stefan Hofmann, a Konrad Adenauer Alapítvány igazgatója.

(A programról a www.vasarhely.hu is beszámolt)

A rendezvényt megelőzően, valamint a pódiumprogramot követően Ter ék József és barátainak Tárogató & Cimbalom Show műsorát hallgathatták meg a vendégek. A művészek virtuozitása, a magyar muzsika mellett a német- és világzenei repertoár gyorsan elnyerte a közönség tetszését.

Az egy évtizede már Stuttgartban élő osztrák színházigazgató ezt írta a Stuttgarti Magyar Intézet felé írt köszönőlevelében: „Olyan volt ez számára, mintha kicsit visszatért volna burgenlandi hazájába, azt írta, a „találkozás“, amit a meghívónk címéül választottunk éppen a muzsikán keresztül tudott igazán kiteljesedni.”