A nagykátai majális második napján készítettünk egy rövid riportot a fellépése elõtt Szandival.

Az elemi udvariasság szabályai is azt követelné, hogy a mûvésznek és a hölgynek, a három gyermekes édesanyának is kijáró tisztelettel, magázódva szólítsa meg az alkalmi riporter az énekesnõt.

Tarnavölgyi

Én is így szólítottam meg Pintácsi Alexandrát és a filmrõl le is vágott elsõ mondatom elejéig tartottam magamat a magától értetõdõ elhatározásomhoz. Az elhatározás eddig, az elsõ mondat végig tartott, mert valami olyan természetesség, mindenféle sztárallûrtõl mentes vidám õszinteség árad Szandiból, amely az ügyetlen kérdezõbõl is önkéntelenül váltja ki a nem egészen helyénvaló tegezõdést.

 

Két-három május elsejei fellépés után a másodikai napra is jutott még elõadás a Bogdán család számára. Igazán nem szólhattunk volna egy szót sem, ha az ünnepi forgalomtól, az eddigi fellépésektõl esetleg már fáradó énekesnõ nemet mond az országos hírûnek igazán nem nevezhetõ honlap képviselõinek felkérésére.
Az elzárkózás azonban fel sem merült. Még az öltözõsátor elõtt, az édesapaként, a szülõket elkísérõ Blankát és Domonkost terelgetõ Bogdán Csaba (aki többek között az Elsõ emelet zeneszerzõ-gitárosaként vált rendkívül népszerû, díjjak sorával elismert sztárrá)  egy fél percre szerepet vált, menedzserként beszéli meg feleségével, hogy egy rövid riport még a mûsor elõtt belefér a programba. Édesapaként a gyerekekkel együtt már megy is a színpad felé, hogy mint „zenei rendezõ” azért egy pillantást vessen még a színpadi technikára is. (Ez a társ felé megnyilvánuló segítõ alázat is megérne egyszer egy riportot!)
A filmek folyamatosabb megtekintése úgy érhetõ el, hogy a bal alsó sarokban lévõ fekete háromszögre kattintunk, majd a képre helyezve a "kezet", megállítjuk filmet. Ekkor a kép alatti vízszintes vonalon látható, hogy a film folyamatosan feltöltõdik. Amikor a feltöltés befejezõdött, érdemes újra elindítani a vetítést.
 

{flv}08.05.02. szandi_1{/flv}

 

2008. március 15-én avatták Nagykáta Díszpolgárává Szandit. Máig megtartott rokoni kapcsolatok, gyermekkori nyarak emléke köti a városhoz a népszerû énekesnõt. Elismerésre méltó pályafutása, a 2000. májusában Göncz Árpád köztársasági elnöktõl Ezüst Érdemrendet kapott jótékonysági tevékenykedése, nagykátai közadakozásokat ingyenes fellépésével is támogató szereplése mellett leginkább az az évek óta tartó, a közszereplésiben is családként megjelenõ mûvész-házaspár kapcsolat adott hangsúlyt a településünk ajándékának, amely a Majálison való jelenlétüket is jellemezte. (Szerényen nem is említette Szandi, hogy ezzel az ismételten ingyenes fellépéssel is szeretné megköszönni a várostól kapott díjat.)

 

Igen is, példa értékû lehet, a három gyermek vállasa. Persze, ezen az alapon Nagykátán sokan, mások is lehettek volna díszpolgárok. A díszpolgári címen keresztül azonban egy közismert házaspár mutatja meg, hogy a harmonikus, több gyermeket nevelõ családi lét még a sikeres pályafutással is összeegyeztethetõ. Mind e közben megmaradhat az az egészséges lelkület is, amellyel õszinte örömmel lehet fogadni egy kisváros elismerését.

 

Volt még egy szép epizódja a március 15-ei cím átvételének. A férjével, gyermekeivel együtt – a legkisebbet ölében is tartó – jelen lévõ énekesnõ az ünnepségen, zenei kíséret nélkül elénekelte a Szózatot. Ott, a helyszínen merült fel benne, hogy e dallal szeretné megköszönni a város polgárainak elismerését. Annak ellenére, hogy több ezren el tudják énekelni a Szózatot, aki már állt mikrofon elõtt, az tudja, hogy mit jelent egy fontos eseményen, egy nemzeti szimbólumot prezentálni. Hiába a 20 éves pályafutás minden tapasztalata, rutinja, a mûvész-embertõl elvárható, a valódi tehetségre bizton alapozó magabiztosság, sok tehetséges elõadónak remegett már meg a hangja a Himnusz éneklése közben. Szandi elõre eltervezett felkészülés nélkül, az eseményekre reagálva, egy igazán különleges, bátor gesztussal ajándékozta meg a nagykátai ünneplõket. Ahogy mondani szokták: csak nektek, csak itt, csak most.

 

Jó helyre került ez a díj! 
Az elõadásról - a nagykátai majálisról készített beszámolónk galériáiban - bõséges képanyagat találhatnak.