A 750 éves Tápiószecső jelenlegi vezetése ebben az esztendőben kiemelten és nagyvonalúan támogatta a település magas színvonalú kulturális programjait. Megjelent Tápiószecső népzeni lemeze, a Darázs István fafaragó művész életművét bemutató könyv és a gazdag Darázs gyűjtemény is méltó épületbe kerülhetett.
Most, december 19-én, az immár önkormányzati tulajdonba került Helyőrségi Művelődési Központ színháztermében – a nagykátai Tápiómente Táncegyüttes és Terék József zenekarának nagyszerű műsorával keretezve – mutatták be a közönségnek Anka László és Kucza Péter: Tápiószecső anno című könyvét.
tapiokultura.huTLképek, Varga József Zoltán képei (foto: © VARGA JOZSEF ZOLTAN - www.mipillanat.hu), Szőke Attila(TTA) képei

Bata József polgármester úr köszöntője után a mű lektora, Bihari József, a Pest megyei múzeumok ny. igazgatója tanulmány értékű elemzéssel ismertette a könyv értékeit. (Az elhangzott recenzió írott változatát rövidesen közli majd honlapunk.)

A könyv helytörténeti írásait Anka László történész, doktorandusz, a Veritas Történetkutató Intézet munkatársa, Tápiószecső alpolgármestere jegyzi. A fejezetek – gondos kutató munka után – a kezdetektől egészen a napjainkig vázolják fel a falu hét és fél évszázadát.

A Tápiószecső anno társszerzője Kucza Péter, nagykátai gyűjtő, helytörténész. A Tápió-vidék múltjára, értékeire kíváncsi, fogékony olvasók polcáról nem hiányozhatnak a Kucza-könyvek, amelyek a ’90-es évek óta jelennek meg.

A „sorba illik” szecsői munka is!

Formája, szerkesztése, nyomdai kivitelezése, igényessége illeszkedik és méltó is az eddigi albumokhoz.
Kucza Péter eddigi munkái, egyedülálló képeslap-gyűjteménye sorra inspirálja az elmúlt egy-két esztendőben a  Tápió-vidék fiatal és tehetséges történészeit is a helytörténeti kutatómunkára és a megjelenés, a publikálás lehetőségének keresésére, megteremtésére.  Sülysápon Katus Norbertet, Tápiószecsőn Anka Lászlót dicséri, hogy megkeresték és felkérték az együttműködésre azt a Kucza Pétert, akiről köztudott, hogy csak alapos, ellenőrzött, minőségi tartalomhoz adja a nevét. Sülysáp és Tápiószecső is abban a szerencsés helyzetben van, hogy a fiatal történészek, helytörténészek egyben lokálpatrióták, társadalmi szervezetek tagjai és településük Képviselő-testületének tagjai is. Nem csak alkotói a múltat felderítő könyveknek, de megkeresik a megjelenéshez nélkülözhetetlen pályázati forrásokat, gondosan felügyelik a művek szerkesztői, nyomdai teendőit és részt vállalnak a megjelenés után annak népszerűsítésében is.

A közelmúltban megjelent Nagykáta anno, Tápiógyörgye anno, Sülysáp - Ahogyan nagyszüleink látták ("Képesek" vagyunk) és most a Tápiószecső anno örömtelien azt jelenti, hogy Kucza Péter fáradságos, sok évtizedes és nem kevés anyagi áldozatot követelő, kutatást, aukciókon, antikváriumokban eltöltött időt felemésztő munkálkodása révén létrejött páratlan gyűjteménye eljutott a Tápió-vidék településeinek olvasóihoz.
„A szó elszáll…” de Nagykáta, Sülysáp, Tápiógyörgye, Tápiószecső képekben rögzített múltja, értékei megőriztettek, történetük leíratott.

Gratulálunk Tápiószecső!