A tapiokultura.hu-nak is öröm végig követnie azt a szép folyamatot, ahogyan a sokáig kicsit magára hagyott úri tájház ügyet felkarolják a helyiek. Szörfi Józsefné Solti Erzsébet több évtizedes, megszállott gyűjtőmunkája és családjának nem kevés anyagi áldozata révén 2013. május 20-án nyitotta meg kapuit a Bab-Uska Tájház.
tpkTLképek

Mára már Erzsike családja, barátai egyesületet alkotva szervezik a jobbnál jobb programokat. Most, április 12-én a húsvéti népszokásokat elevenítették fel azon a programon, ahová állatsimogatóval, kalácssütéssel, tojásfestéssel, sonka- és süteménykóstolóval, locsolóvers tanítással,  néprajzi előadással várták a vendégeiket.

És persze ott van maga a Tájház, amelyben még látható a "Bölcsőtől a szemfedőig" című kiállítás. Most tessék megnézni, mert a nyár elején a páratlanul gazdag és hiteles gyűjtemény az I. világháború úri éveire emlékező mementóvá alakul majd át.

Erzsike nem csak gyűjtő, felkészült amatőr néprajzos, de szenvedélyes mesélő is. Nagy élmény hallgatni őt! Minden Tápió-vidéki iskola valamire való pedagógusa vigye el osztályát Szörfi Józsefné Solti Erzsébet birodalmába! Nagy élmény! Természetesen egyének, kerékpáros-, autós turisták, baráti társaságok, családok is szívesen látott vendégek! Hívják a 06 30 490 9096-as számot!)
A Szörfi-Solti család, Haraszti Imre most is barátsággal fogadott. Én is nagyon jól éreztem magam és egészen különlegesen finom volt a húsvéti sonka! Köszönet érte!

Államtitkári tájház megnyitó volt Úriban

Az úri Bab-Uska Tájház megnyitója

Úri módon láttak vendégül

Egy-két jó szót az úriak is megérdemelnek!

„Ez itt a falu, az én falum, innen jöttem…”

Sikeres néprajzi értékrögzítés a Tápió-vidéken

Első múzeumok éjszaka az úri, "Bab-Uska" Tájházban

Williams Tv filmje

 

Tarnavölgyi László