A cikk a tápiógyörgyei Faluújság c. lap XXI. évfolyam 4. (2012. október) számából származik.

A Tápiószele Székhelyű Közös Fenntartású Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat ellátási területén élő gyermekek közül 60 fő (Tápiógyörgyéről 18 gyermek) 2012. július 26-án Hagyományőrző napon vehetett részt Tápióbicskén. A program a Tápiósi Iskolában került megrendezésre. A változatos foglalkozásokról a Hagyományőrző és Életmód csoport, valamint a helyi Kortalan Klub tagjai gondoskodtak, akik az érkezőket vajas kenyérrel és szörppel fogadták.
Első program sorverseny volt, ahol gyorsaságot-ügyességet egyaránt ki lehetett próbálni.

A küzdés szellemében készültek a múmiák, a gyöngysorok, váltottak tulajdonost a vizes palackok és nőtték kötélhosszúságúra magukat a kibogozhatatlannak tűnő szalagok. Közben az akarat és lendület heve szülte csetléseken-botlásokon jókat nevettünk, résztvevők, szurkolók egyaránt.

Majd szabadprogram következett. Ennek keretében a legnagyobb sláger a lovaglás volt. Valószínű, megtalálták erre a célra a falu legjámborabb és strapabíróbb lovát, mert az egész napos „üzemmódot” igencsak jól tűrte. Ugyancsak remek és megunhatatlan szórakozást nyújtott a lovas kocsikázás,
melyben sok gyermeknek először volt része.

Volt lehetőség tűpárna és csuhéból virágok készítésére. Többen kipróbálták a gólyalábon való járást. A fiúk kreativitásának köszönhetően gyorsan felállt a tápióbicskei és tápiógyörgyei labdarúgó-válogatott. Nekik köszönhetően élvezetes barátságos mérkőzés nézői lehettünk.

Délben segítőink bográcsban készült krumplilevessel és az iskola udvarán lévő kemencében készült kenyérlángossal vendégeltek meg minket. Mindemellett az ügyes kezű asszonyok pizzák változatos sokaságával leptek meg bennünket.

Délután népi hangszereket lehetett megszólaltatni. A kezdő kis alkalmi zenészek több-kevesebb sikerrel meg is tudták szólaltatni a köcsögdudát, citerát, kürtöt. Magyar András akrobata mutatvánnyal, Holczknecht Tamás bűvészkedésével szórakoztatott bennünket. A vállalkozó kedvűek kipróbálhatták a tűzoltás régi eszközeit, azt sem bánva, hogy közben ők maguk is vizesek lettek. Sokan csatlakoztak a tökfaragók csoportjához,
ahol kézzel, késsel alkothatták fantáziájuk figuráit. A nap záró programja a helyi pálinkafőző-látogatás volt, ahol megismerhettük a pálinkafőzés folyamatát.

Mindnyájunk számára élvezetes és eseménydús volt ez a nap.

 

JÁTÉKDÉLUTÁNOK

A nyári gyermekétkeztetéshez kapcsolódóan a gyermekjóléti szolgálat hat alkalommal (július 3, 10, 24, augusztus 7, 14, 21) tartott játékdélutánt a gyermekeknek. Két családgondozó és egy önkéntes foglalkozott velük 11.45-től 14.00-ig és 15.30-tól 19.30-ig, az általános iskolában. A koradélutáni programok között szerepelt szervezett játék, szabad játék, kézműves foglalkozás, később pedig kerékpárral áttekertünk a jászboldogházi strandra, ahol zárásig kedvezményes áron lubickolhattak a gyerekek. A programokon összesen 33 gyermek vett részt.

Vassné Tóth Katalin
intézményvezető