A cikk a tápiógyörgyei Faluújság c. lap XXI. évfolyam 4. (2012. október) számából származik.

2012. szeptember 22-én a Pokoltanyai Lovas Egyesület részéről második alkalommal került megrendezésre az Ügyességi és Családi Nap. A szervezők célja a lovas sport iránt érdeklődő és abban jeleskedő gyerekek számára lehetőséget teremteni tudásuk és fejlődésük bemutatására szüleik és barátaik előtt.

A kellemes időjárásnak és az ideális környezetnek köszönhetően a haldokló tanyavilág egy napra ismét megtelt élettel, az egykori utcák gyerekektől, felnőttektől, érdeklődő járókelőktől voltak hangosak.
Az istállók előtt már a reggeli órákban folyt a lázas készülődés, a lovak felszerelése, tisztogatása, felkészítése mind az ifjak részéről valósult meg. Miközben az érdeklődők egyre inkább szállingóztak, bemutatásra került a verseny helyszíne, lassan elfoglalta helyét a közönség.
A rendezvény délelőtt 10 órakor a Zagyvarékasi Holdfény Mazsoret Csoport fellépésével vette kezdetét, majd a versenyszámok ismertetése  következett. A délelőtt folyamán elsőként a futószáras kategóriában a legkisebbek mérték össze tudásukat, majd a kezdő csoport tagjai mutatták be ügyességüket. A versenyzőknek előre kitűzött, akadályokkal terhelt pályán kellett lovaikat végigvezetni, miközben célba dobással, zsákban futással szerezhettek maguknak pontokat. A déli órákban már kellemes illatok terjedtek a levegőben, mint nemsokára kiderült, az éhes közönséget bográcsban főzött babgulyással kínálták a szervezők.
Ebéd után folytatódtak a programok, előbb a haladó kategóriában lovas ugróverseny következett, majd eredményhirdetés zárta a megmérettetést. A házigazdák jóvoltából mindenki megismerhette az állatokat, futószáras vezetéssel kipróbálhatta a lovaglást. Ezt követően Kerekes György jóvoltából egy
igazi híresség Buck Viktor tartott csikós bemutatót. A jászberényi fiatalember gyerekkorától lovagol, alapítója és aktív tagja a Jász Lovas Bandériumnak.  Két lóval érkezett Pokoltanyára, összeszokottsága a lovakkal lenyűgöző műsort adott. A jelenlévők ízelítőt láthattak a pusztai csikós virtuskodásból, amikor a csikós két ló hátán állva vágtázott. 1999-ben a Kecskeméti Kettesfogathajtóvilágbajnokságon ezt 12 lóval hajtotta végre, amivel Guinness-rekordot döntött.
A délután hátralévő részében a lovaglás mellett más sportokban is kipróbálhatták magukat a résztvevők. Tóth István Szászberekből érkezett vadász íjászatra hívta a vendégeket, majd Balázs Lászlónak köszönhetően motoros sárkányrepülőről lehetett megtekinteni a környéket. Az esti órákban még hosszú ideig elbeszélgettek a barátok, jó ízű vacsora zárta a kellemes napot.
A Pokoltanyai Lovas Egyesület jövőre is szeretné megszervezni a programot, melyre bátorítást adhat a látogatók növekvő létszáma. Míg 2011-ben 110-en tekintették meg az eseményt, addig 2012-ben 162-re növekedett a megjelentek létszáma. Mindezek mellett számos fejlesztési elképzeléssel rendelkeznek a lovasok, az istálló bővítése, karámépítés, a tornyos épület megmentése és új lovak vásárlása egyaránt a tervek között
szerepel.

 

Németh Csaba