Jónás Géza oklevéllel kicsi

2020. szeptember 24-én került átadásra a „Pro Cultura Minoritatum Hungariae” Díj a Karmelita kolostorban. KÉPEK
A
„Pro Cultura Minoritatum Hungariae” Díj elismerésben olyan Magyarországon élő, vagy működő elismert nemzetiséghez tartozó személyek, szervezetek részesülhetnek, akik/amelyek kiemelkedő tevékenységet végeznek a

Tóthágas zenekar 2002

1950-ben alapította meg Ofella Sándor a Tápiószecsői Hagyományőrző Népi Együttest, melynek fő küldetése a helyi népművészeti értékek, a hagyományok átörökítése a jövő generációja számára egy olyan közösség létrehozásával, akik mindezekkel azonosulni tudnak.

of1

 

Aki kicsit is ismeri a Tápiószecsői Ofella Sándor Hagyományőrző Népi Együttest, így magam is biztos voltam abban, hogy ez a kiváló közösség méltóképpen és családias hangulatban fogja ünnepelni 70. illetve a Kékszivárvány Menyecskekoszorú 50. születésnapját.

Szörfikönyv mont

Folyamatos kulturális örökségvédelmi munka figyelhető meg a Tápió mentén, mindenki igyekszik a maga módján és lehetőségeihez mérten dokumentálni helyi értékeit. Mindezt közkinccsé tenni hatalmas önzetlen munka eredménye, melyet szívvel és lélekkel kell csinálni. Ilyen kulturális kiadvány készített el most Úriban a „BAB-USKA” Tájház megálmodója, Szörfi Józsefné Solti Erzsébet. KÉPEK.TL

szmkcímer

Szentmártonkáta Községtörténeti Baráti Kör Egyesület pályázatot nyújtott be a Vidékfejlesztési Program keretén belül „A HAJT-A Csapat Akciócsoport területén működő civil szervezetek támogatása, kulturális értékeinek fenntartása, hagyományőrzés” című,

VP6-19.2.1.-41-4-17 kódszám ú, felhívásra. A pályázat sikeresen zárult.

első világháb logó

 

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány XX. Század Intézete által kiírt „Első világháborús emlékművek felújítása” pályázat keretében megvalósult a Hősök liget e első világháborús emlékmű felújítása 2.409.190.- Ft összegben.

A programot az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatta. (Képek a "bővebbenben")

BETEGSÉGEK TESZT1

Dr. Dusek László tanár úr étizedek óta készíti "tudáspróbáit", országosan is népszerű és sokszor a Tápió-vidéket is népszerűsítő tesztjeit. E számára (80 éves!) is nehéz járványveszély minden gondja ellenére is, ismét a játékos énjét mozgatta meg! Tessék próbálkozni, kutakodni! (A megfejtés ott lesz a "Bővebbenben", de nem csalunk!)

A bűnügy helyszíne, Dánszentmiklós földrajzi helyzete és legfontosabb adatai: az Alföld északi részén, az ÉNY-DK csapásirányú, a változatos homoktalajokkal fedett Pilis-Alpári-homokhátságon, Pest megyében, Albertirsa és Örkény között, hazánk mértani középpontjától 4 km-re fekszik. Területe 38 km², lakossága 2818 fő (2018).

Ez a szörnyű tragédia a „boldog békeidőket” élő Magyarország egyik legismertebb bűnügye volt,

Dusek Szabad Föld2

2020. 02. 28 -án szép és tartalmas írással méltatta Dulai Sándor a Szabad Földben a 80 esztendős dr. Dusek Lászlót. Olvas óink figyelmébe ajánljuk mi is a Játszva tanulni és kihívást keresni címmel megjelent cikket!

Alkategóriák