{youtube width="320" height="247"}CoAeYr4l4ms{/youtube}

 

„Emberek barátja vagyok.

Közöttük élek és szívem kézről-kézre jár.”

Dsida Jenő: Közöttük élek

A Blaskovich Múzeumban havonta egy alkalommal találkozik néhány kulturált időtöltésre áhító múzeumbarát. Egy évvel ezelőtt merült fel bennünk ennek igénye, lehetősége. A hely szépsége, értéke megköveteli, hogy tartalmas programmal töltsük meg az együtt töltött időt.

Az elmúlt évben Szatmári Imréné mesélt nekünk a húsvéti ünnepkör szokásairól, Balajti Anita és Terék Nikolett klubtársaink a gyógyító növényekről, Ali Lajos a mézről, a méhészkedésről, Horváth Lajos a Növényi Diverzitás Központ értékmentő munkájáról. Kóstoltunk gyógyteákat, különféle mézeket, batátából készült ételeket. Varrtunk levendulával töltött párnácskákat, díszítettünk dekupázs technikával kavicsokat a nyári kerti asztalokra. Építettünk a múzeum kertjébe Vágány Norbert segítségével, spirál alakú gyógynövény- és fűszerkertet. Nyársaltunk és grilleztünk, Bánfalvi József, Hajdú Sándor és kedves neje segítségével.

Egyik népszerű humorista a hideg virsli és meleg sör ünnepeként emlékezett az egykori május elsejékre. Amikor volt felvonulás, tribün, integetés, tikkasztó hőség.

A napsütés, a kellemes meleg 2014-ben sem maradt el Tápiószelén, így a Népkert árnyas fái alatt majálisozni nagyszerű kikapcsolódás. Különösen, ha a „múltidéző” étek helyett a magyar konyhaművészet legnépszerűbb ételei illatoznak a bográcsokban.

A jászberényi kézműves csokoládé mesebeli története valahogy úgy kezdődött, hogy két fiatal leányzó elment egyszer a Forma 1 magyar futamára. Hogy miért éppen a vadul köröző járműveket nézegetve találta ki egyikük, hogy „csináljunk egy közös boltot”, az rejtély. Bódis Kata és Bódis Aliz aztán még hetekig törte a fejét azon, hogy abban a bizonyos majdani boltban mit is kínáljanak a reménybeli kuncsaftoknak, mígnem kipattant az isteni szikra: „készítsünk csokoládét!”
No, ezen tudományhoz aztán nem sok közük volt, ezért gyorsan kitanulták ezt az édes szakmát. Egy dolgot azonban az elejétől fogva tudtak: olyan minőségi, kézműves magyar termékeket kívánnak készíteni és árusítani, amelyek létrehozásában maguk is örömüket lelik.
A jászberényi My Art Kézműves Csokoládé Bolt tulajdonos-testvérpárosát a tápiószelei Blaskovich Múzeum Tea délutánjait szervező Terék Mihályné invitálta meg. tpkTLképek

A kulturáltság fontos eleme olyan életmód kialakítása, amelynél figyelembe vesszük a betegségek kialakulásának megelőzését is. Missziót teljesített a tápiószelei Bizalom Klub azzal, hogy április 26-án „egészségnap” megszervezésére vállalkozott a Simonffy Kálmán Művelődési Házban. Mint tudjuk, fennállása óta nem először.

Meglepően sok érdeklődő vett részt a meghirdetett szűrővizsgálatokon. Hallásvizsgálatot, csontsűrűség-mérést, légzésfunkció- és allergiavizsgálatot, vércukor-, vérnyomás-, vér-oxigénszint-, testtömeg- és testzsír indexmérést végeztek a feladatot önként vállaló felkért orvosok és egészségügyi szakemberek. Dr. Hódi Pál háziorvos EKG vizsgálatok értékelésével állt rendelkezésre, Megyesné Ágika és Bozsik Szilvia asszisztenciájával.

A Lipák István vezette Tápiószelei Természetbarát Klub (TTK) rendszeresen szervez túrákat a Bükkalja természeti értékeinek megtekintésére. A május 7-én sorra került kiránduláson kivételesen nem a természet alkotta látvány volt az elsődleges, hanem a Bükkalja és az Alföld találkozásánál fekvő matyó „főváros”, az 550 éve városi címet kapott Mezőkövesd látnivalóival ismerkedhettek a bakancsosok. Képek

Teréki Krisztián képei
Ettek, ittak, táncoltak, nevettek, fürödtek, beszélgettek... szórakoztak a nagykátaiak.

 

Aligha hiszem, hogy honlapunk olvasóinak, és a környékben élő gyerekeknek és felnőtteknek is külön be kellene mutatnunk a nagykátai bűvészt, Szabó Istvánt. Aki ismeri őt, vagy esetleg vendége volt már a színpadon valamely mutatványa részeseként, az tudja, hogy egy végtelenül kedves, jó kedélyű, de amellett hihetetlenül precíz és pontos ember a mi bűvészbarátunk.

Bármely eseményen is szerepel a Tápió-vidéken, de akár az ország határain belül, sőt, azon túl is, a közönségét mindig elkápráztatja látványos, ötletes és furfangos trükkjeivel.

Szabó Pisti a szokásos bemutatókon túl számos versenyen is részt vesz, amelyek közül szeretnénk most kettőt kiemelni.

Dányban van egy kicsi művelődési ház, apró kis színpaddal, amire alig valami fér fel. Ezért néha a templomban, néha az iskola tornatermében kerítenek sort egy-egy szép programra. Utóbbiban nincs színpad, nincs tisztességes hangosítás, világosítás. De van hit, őszinte lelkesedés.
A Nagykáta Színjátszó Egyesület darabjának meghívásra csak ez a hit és ez az őszinte ügy iránti elkötelezettség jogosította fel kolléganőmet, Tóth Ildikót.
Ildikó Sülysápon és Nagykátán megnézte az NSZE Leszállás Párizsban című darabját, megszerette azt és minden akadályt elhárítva tető alá hozta ezt a színházat Dányban is.
Egy nagyszerű csapattal, csodás vendégszeretettel és a tornatermet megtöltő, kíváncsi közönséggel várt minket.
Dányban régen jártak színjátszók, sokan nem is hitték, hogy egy-két érdeklődőnél többen ülnek majd be a nézőtérre. Nem lett igazuk! Egy nagyszerű, lelkes és hálás közönség előtt, a lehető legjobb helyen, a legméltóbb módon búcsúztatta el az egyik legjobb darabját az NSZE.