Április 12-én Egri Zsolt és Juhász László „behúzta” a 17. Nagykátai Borkóstoló estjét is.
Domokos Attila (Dobogó Pincészet-Tokaj), Takács Lajos (Hollóvár Pincészet Somló) és Vida Péter (Vida Családi Pincészet-Szekszárd) fantasztikus borai mellett nagyot kortyintottunk ennek a három jóembernek az igazságaiból, szellemes történeteiből is. Vetési János képei mellé még én ideteszem a sajátjaimat és Teréki Krisztián barátom fotóit is.
(Még eszembe jutott valami, de az meg jó helyen lesz a "Bővebbenben")

Szőke Attila képei
Április 1-én szép és tartalmas ünnepség keretében vette át Bata József, Tápiószecső polgármestere a Helyőrségi Klub jelképes kulcsát.
Az egykor a Magyar Néphadsereg, később a Honvédség tulajdonát képező kulturális színtér a Tápió-vidék egyik legnagyobb színháztermével, színpadával is rendelkezik!

Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter adta át az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc Évfordulója, március 15. alkalmából adományozott Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést Gódor Lajosnénak, Dány Község polgármesterének,
a lakossági egyetértés megvalósítása, az élhetőbb környezetet biztosító fejlesztések és az új munkahelyek létrehozása érdekében végzett példaértékű tevékenysége elismeréseként. marcius15.kormany.hu

A nagykátai vetélkedőre idén nagyon sokan jelentkeztek. Teréki Krisztián barátom nem csak zsűrizett, de készített néhány képet is a tehetségek szemléjén.
A legsikeresebb versenyzők gáláját március 30-án, vasárnap, 15 órától lehet megtekinteni.

 

Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter adta át az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc Évfordulója, március 15. alkalmából adományozott Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést Terék Józsefnek. (Magyar Arany Érdemkeresztet kapott Terék József) marcius15.kormany.hu

Most még én is - nemhogy a jó tápiószeleiek - hosszan sorolhatnám mindazon "érdemesítő okokat", amelyek miatt Terék Mihálynak meg kellett kapnia a Tápiószeléért Emlékérmet.
Terék Mihályt nem ismeri az, aki "csak" annyit tud róla, hogy sok éven volt az egykoron Csonka János nevét viselő nagykátai szakiskola köztiszteletben álló igazgatója.
Aki a Blaskovich Múzeum Baráti Körének fáradhatatlan elnökét látja benne, már közelebb jár az igazsághoz.
Egy magyartanárokat megszégyenítő műveltségű, kívül-belül egyenes, szerénységéről is híres, humanista mérnök-tanár. Egy igazi úriember, akinek kellemes dolog a társaságát élvezni.
Én gazdag ember vagyok, mert egy rövidke esztendő erejéig, közvetlen közelről, munkatársaként is figyelhettem, ahogyan a Tanár úr - már nyugdíjasként - a munka világából kiszakadt embereket segítette. Felkészült és eredményre törekedő szakemberként is hihetetlen empátiával, türelemmel, őszinte emberszeretettel.
A tapiokultura.hu-t, a Tápió-vidéki helytörténészi-, értékőrző közösségünket, a Thapeu folyóiratunkat, a sülysápi Wass Albert Művelődési Központnak a kistérségben gondolkodó ügyeit, programjait is megtiszteli biztató véleményével, ha teheti, jelenlétével is, már évek óta!
Hálás vagyok érte!
Tisztelt Tanár úr! Kedves Mihály!
Gratulálok a megérdemelt elismerésedhez!

tpkTLképek, tpkTKképek
A Ki mit tud-hoz hasonlóan a nagykátai jelmezverseny is bizonyítja, hogy a kisváros közművelődési intézményére a Tápió-vidék településeinek is szükségük van. E kistérségnek is van olyan, központi szerepet vállaló kulturális színtere, ahol egymás előtt is megjelenhetnek, vetélkedhetnek a szomszédok. A Városi Művelődési Központ épülete, felszereltsége és még inkább összeszokott, tapasztalt népművelő csapata sikerrel teljesíti ezt a feladatot is.
Március 9-én Háhmné Kelemen Erika volt a főszervezője annak a Járási Farsangi Jelmezversenynek, amelyre kilenc településről kereken 100 maskarás adta le a jelentkezését!
Egykori kolléganőm engem is beosztott a nálamnál sokkal avatottabb tagokból – Nagy Anikó és Fejős Istvánné pedagógusok – álló zsűribe, így a jelenlévő őszinteségével írhatom le, hogy elképesztő ötletességről tettek bizonyságot a vetélkedők!
Czakó Sándorné, a gyerekek Rita nénije, most is magabiztosan, megnyugtató kedvességgel konferálta, vezetett le a vidám programot.
Én most a rengeteg kategória minden díjazottját nem sorolnám fel, de azt azért nem tudom kihagyni, hogy kedves sülysápi barátomnak, Balog Mónika tanárnőnek ne gratuláljak.
A „nagycsoport” kategória „görög istenei” nem csak szép jelmezükkel, ügyes táncukkal érdemelték ki az első helyet. A gyerekek önálló kutatómunkával kerestek maguknak egy-egy olyan mitológia alakot, akit a hetekig tartó felkészülés alatt, játékos formában meg is „tanultak”.

 

 

A helyi óvodások, a Meggymag Tánccsoport, az általános iskolások, az Őszirózsa Nyugdíjasklub, a Tájházi Dalárda, Petrik Balázs és a vasadi citerások műsorával emlékeztek a pándiak március 15-én. A Pándi Tájház és Helytörténeti Kör tisztességgel mozgatja meg a község polgárait egy-egy közösségi program alkalmával. Az „Együtt a Tájházért” műsorok elé lassan már „hagyományos” jelzőt is kitehetik. Hugyák Csaba képei

 

Nagykátán minden adott ahhoz, hogy járási székhely mivoltához méltó ünnepséggel emlékezzen a nemzeti történelmünk nagy pillanataira. A két általános iskola és a két középiskola diákságának javát elhívatott pedagógusuk évről évre szép, tartalmas és mindig újszerű műsorokra készítik fel. A Zeneiskola zenekara, tehetséges szóló énekesi, a Városi Művelődési Központban működő két néptáncegyüttes, a Városi Kórus évek, évtizedek óta képesek olyan produkciókra, amelyekre joggal lehetnek büszkék a nagykátaik. tpkTKképek