Május 31-én, szombaton, a Városi Könyvtár és Mûvelõdési Központ munkatársai, elmaradhatatlan önkéntes segítõik közremûködésével szervezték meg az idei Gyermeknapot is. A sok-sok gyermekszereplõnek  fellépési lehetõséget adó rendezvényen csak rövid ideig lehettünk jelen, hiszen ezen a napon is több Tápió-vidéki kulturális eseményre igyekeztünk eljutni. (A farmosiak remek zenei csemegét kínáló rendezvényérõl rövidesen beszámolunk.)

„Ez itt egy jó hely.” Koltay Gergely is így gondolta.
 
Kiváló - napozásra is alkalmas – szépidõ és bõséges program fogadta a több ezres látogató sereget. Most is – mint, ahogy az elõzõ öt alkalommal is – érdemes volt eljönni a tápiószentmártoni Kincsem Lovasparkba. Évrõl-évre, újabb és újabb, kikapcsolódásra, szórakozásra lehetõséget adó ötlet valósul meg ez egyre terebélyesedõ birtokon.
 

A nagykátai középfokú oktatási intézmények végzõs diákjai elballagtak.

A május 10-én, Monoron rendezett döntõvel véget ért az idén elsõ alkalommal meghirdetett Pest Megyei Ki Mit Tud? vetélkedõsorozat. A selejtezõket és elõdöntõket március elejétõl, a megye négy városában – Érd, Gyál, Monor, Vác – tartották, ahonnan a nyolc meghirdetett kategória nyertese jutott tovább, így alakult ki a döntõ mezõnye.

Hanzelik Andreától, a monori Vigadó Kulturális és Civil Központ Nonprofit Kft ügyvezetõjétõl kaptuk az alábbi beszámolót.

Azért háborús körülményekre ne gondoljanak, hiszen Klement József és Klement Péter a Havaskert Sörözõ tulajdonosai igyekeztek otthonossá varázsolni a terepet a vasárnapi versengõk számára. Az „intézmény” mögött kialakított kelelemes, füves területen majális hangulatot árasztott a tucatnyi baráti-, családi társaság sátrának látványa.

A Föld napja alkalmából, már-már hagyományosnak tekinthetõ, tavaszi nagytakarítást szerveztek a nagykátai civil szervezetek, vállalkozók, a helyi önkormányzat és a közoktatási intézmények összefogásával.

A hosszú hétvégére való tekintettel a május elsejei ünnepséget Nagykáta városvezetõi kétnaposra nyújtották. Galéria az elsõ nap történéseirõl, s kettõ a másodikról itt és itt.
Március elején, a Kókai Kikelet Wass Albert napján találkoztam elõször Magyar Mihály fafaragóval. Az igazán szépszámú látogatót vonzó kókai rendezvényre leginkább Koltay Gábor filmje és egy népszerû rock-együttes miatt jött össze a publikum. A kiállításra betévedõ elsõ egy-két nézelõdõ adta tovább a hírt a látogatóknak: „Ide is érdemes benézni!”