Az első ballagás, az első érettségi

Egy középiskola életében, az oktatási intézmény krónikájában fontos esemény az első évfolyam minősítése: az első ballagás, az első érettségi. „Ők voltak az elsők”- mutatják sokan a megsárgult tablókat, s ebben a kijelentésben van valami kimondatlan tisztelet, az úttörőknek kijáró felnézés. Valószínűleg hasonlóan büszkén viselik, viselték az „elsőség” tényét maguk az egykori növendékek is. Rájuk emlékezve idézzük fel a nagykátai Damjanich Gimnázium első évfolyamának históriáját, az első ballagás és érettségi 60 éves történetét. Képek

A nyári táborok mint a gyermekek szünidei programjának egy lehetősége, sok éve már nem jelentenek újdonságot. Azt is tudjuk, hogy mindegyiket valamilyen tematikus cél jegyében hirdetik meg a szervezők. Képek

Tápiószelén a római katolikus egyház – először talán öt éve ­– a művelődési ház egykori vezetője, Urbán Mária kezdeményezésére hirdette meg a gyermekek egy hétig tartó foglalkoztatását. Az utóbbi években Némethné Borsos Judit könyvtáros vállalja a szervezés és irányítás feladatait.

{youtube width="320" height="247"}myoSu3MDhG8{/youtube}

 

Teréki Krisztián barátom is csak délután tudott eljutni a Pándi Meggyfesztiválra, ahol azért kicsipegette a nap piskótájából a legfinomabb pillanatokat.
Benézett a Tájházba, ahova Gál Sándorék, a Tájház és Helytörténeti Kör tagjai Szörfiné Solti Erzsébet birodalmából, az úri Bab-Uska Tájház népviseleti anyagát hívták meg vendégségbe.
Rácsodálkozott Kishonty Katalin kiállítására a művelődési házban, aztán forgolódott egy kicsit a vásári sokadalomban is, amelynek kellős középén éppen megkoronázták az étkes vetélkedés nemes győztesét, a Pándi Meggykirályt, akit Kocsis Zoltán tárogatószólója is köszöntött!

A színpadon a helybéli és környékbeli amatőr csoportok között az operett királynője, az örökifjú Oszvald Marika és partnernője, Pohly Boglárka szórakoztatta a közönséget.

 

"Tápiós tábor" Tápiószentmártonban címmel már beharangoztuk a Tápiómenti Nagyboldogasszony Közösség nyári programját. („Azok számára, akik szeretnének megismerkedni közösségünk tevékenységével és mindenféle elkötelezettség nélkül részt venni a tábor egyik napján, július 22-én kedden 10-18 óráig ingyenes nyílt napot tartunk.www.tapio.hu.”)
Az elsősorban az ifjúságnak ajánlott sátras együttlét előkészítő munkáját végző felnőttek csemetéinek kedvéért hívták meg a Sülysápi Mesés Óvónőket a szervezők, de a lelkes színjátékosok minden korosztály arcára mosolyt csaltak. tpkTLképek
(A hangosítást, díszletezést végző Csanádi Ádám kollégám már vagy hússzor látta a Kacor királyt, de a bravúros rögtönzések hatására most is kicsordult a könnye a csendes röhögéstől.)
Néhány gyors képet készítettem a Blaskovich-kápolnáról is, amelyek megtekintéséhez ajánlanám még a tavalyi "Blaskovich-csúcs" és a „majrévas” névvel ellátott írásomat is.

Két kiváló énekes-előadóművész, a Tápiószecsőn élő Mihá Zsuzsa és Munkácsi Sándor népszerű operettdalokkal, örökzöld slágerekkel ajándékozta meg a „Családi Fészek” udvarán helyet foglaló népes publikumot.
„Hambit koncert”. Ez volt ezen esemény eredeti neve, amelyet talán ma már csak az idősebb helybéliek tudnak beazonosítani. Hambit, ámbitus… azaz tornác!
Az Ofella Sándor Alapítvány által létrehozott múzeum tornáca előtt kerül sor mostanában az olyan programokra, mint amilyenről képeimmel és
Szőke Attila(TTA)fotóival most én is beszámolhatok.
A rendkívül szimpatikus és valóban szépen énekelő művészek műsorát három fiatal artista lány egészítette ki – önzetlenül.
Önzetlenül, hiszen bár eredetileg ezzel a délutánnal Walter János az értékőrző alapítvány továbbműködését kívánta volna segíteni, de közbejött egy rossz hír: egy helybéli gyermek gyógyulása egy egymillió forintos műtét elvégzésétől függhet.
Az alapítvány tagjai, vezetői az elmúlt napokban adományt gyűjtöttek, amely a szórakozni vágyó közönség támogató jegyeivel meghaladta a 400.000 Ft-ot!

 

2104. április 3-án Orbán Viktor miniszterelnök adta át a magyar állam és az Európai Unió támogatásával megvalósult Várkert Bazár kiemelt műemlék, a világörökség része megújított létesítményét. A szónokok és a sajtó keveset szólt arról, hogy valójában az alkotást tervező építész, Ybl Miklós születésének három nap múlva esedékes 200. évfordulója is lehetne az avatás apropója. Ybl Miklósnak a Tápió mentén két alkotása található, illetve a nagykátai temetőben látható az építész szülei keresztgyermekének a síremléke. Szilvásváradon 1860-ban az ő tervei alapján alakították át jelenlegi formájává az egykori Keglevich-kastélyt. Az általa tervezett Képviselőházban – Bródy Sándor utca 8 – tevékenykedett képviselőként a nagykátai temetőben nyugvó Bobory Károly és Clementisz Gábor. Ez a négy vonatkozás máris helytörténeti jelentőséget ad az évfordulónak, személyes jelleget kölcsönöz az életpálya bemutatásának. Képek

Főhet a feje szegény nyugdíjasoknak: nem elég ez a nagy meleg, de még azt is el kell dönteni, hogy Fáy András (1786-1864) „a nemzet mindenese” vagy „ a haza mindenese”. Sőt azt is, hogy Mikszáth Kálmán vagy Szemere Pál aposztrofálta így a politikus – közgazdász – közéleti személyiséget, aki a maga korában sikeres íróként is közismert volt. Éppen 150 éve halt meg, ezért is aktuális az emlékezés. De hogy jönnek ide a nyugdíjasok?

Idén második alkalommal rendeztük meg a Sülysápi Nyárváró BorZsongást, ami igen jól sikerült, hiszen már a rendezvény napján is érezhető volt - de azóta egyértelmű -, hogy megérkezett a várva várt Nyár.

A rendezvény két évvel ezelőtt alakult át a régi majálisok és tavaszi fesztiválok újra gondolásával Nyárváró BorZsongássá, amelyben továbbra is meghatározó szerepet kapott a hagyományőrzés és kézműveskedés, de próbáltuk kiegészíteni, színesíteni az egész napos programot úgy, hogy az egész család megtalálja, a magának kedves és érdekes pontokat. A napot főzőversennyel indítottuk, ahol sülysápi viszonylatban rekordszámú, 13 csapat nevezését fogadtuk el és már ez is szépen mutatja milyen nagy érdeklődés volt az ez évi BorZsongásra.