nedalverskoll

(Az írás 2015. áprilisban jelent meg honlapunkon. Újraközlésének oka, hogy rövidesen újra kiírásra kerül a Pest megyei népdaléneklési verseny.)
Kolosszális az ötlet?
Mármint hogy az általános iskolások számára meghirdetett iskolai, települési és az országos versenyek közzé a megyei szintű megmérettetéseket is be kell illeszteni. Inkább magától értetődő éca ez, de hát, ha már Pest megyében ez csak Terék József barátomnak jutott az eszébe, akkor had veregessem meg most a vállát én is!
tapiokultura.huTarnavölgyiL.KépekI.
tapiokultura.huTarnavölgyiL.KépekII.

(Folytatás a „Bővebbenben”)

Annál is inkább teszem ezt meg jó szívvel, mivel a tápiószentmártoni Földváry Miklós Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója nem csak úgy a hasára ütött, mondván máshol láttam már ilyesmit, összedobok hát valami hasonlót én is az intézményem és magam dicsőségére.
Terék József az elmúlt hat-hét esztendőt azzal (is) töltötte, hogy a Tápió-vidék népzenei kincseit felderítette, összegyűjtötte, a régi gyűjtéséket újra felkutatatta, hangszerelte, zenekarával sok-sok helyen, településen előadta, lemezre rögzített, majd koncerteken, televízióban, könyveiben ország-világ előtt bizonyította, hogy szűkebb pátriánk folklórvilága semmivel sem szegényesebb a más kistérségekben, néprajzi egységekben megtalálhatóknál.
Előadóművészi, zenekarvezetői pályájának, népzene-tudományos munkálkodásának eredményeivel, fáradhatatlan, sokszor akadályokat, meg nem értést leküzdő szervező ténykedésével, szerény, közvetlen személyiségével a hazai népzene mozgalom elismert tagja lett már egy jó ideje.
Ebben a nagyon is kurtított jellemzésben felsorolt emberi- és szakmai tulajdonságok, eredmények hordozzák magukkal azt a lehetőséget, hogy olyan kezdeményező szerepet is fel merészeljen vállalni, mint az I. Pest megyei népdaléneklési verseny megszervezése.
Hívó szavára mindjárt annyi iskola diákja adta is be nevezését, hogy a 10 órakor elkezdődő verseny végén elkészített csoportképet már csak 16 óra környékén tudtam elkattintani!
A pontos adatokkal, a részvevő iskolák, települések számával, a győztesek és a felkészítő pedagógusok névsorával rövidesen kisegít majd engem a szervező, de tény, hogy több mint negyven diák és nyolc Tápió-vidéki település képviseltette magát.
A Tápi-vidéki települések iskoláinak illett is elindulniuk ezen a megmérettetésen, hiszen a három elénekelt népdal közül az egyiket kötelezően, a Terék József által az elmúlt években lemezre rögzített anyagból kellett kiválasztaniuk a versenyzőknek.
(És íme, már is itt van egy újabb Terék-eredmény! A Pest megye másik végéből érkező, az eddig a Tápió folyócskáról nem is igen halló gyerekek, teli torokból énekelik tápiószentmártoni, szentlőrinckátai, tóalmási, sülysápi … dalokat! Megtanulták, megszerették, megőrzik, továbbadják!)
Egy kulturális verseny értékét sok minden meghatározhatja, de a zsűri összetétele már önmagában is jelezheti annak rangját.
A művészeti iskola pódiumtermében helyet foglaló pedagógusok nagyon is tisztában voltak azzal, hogy hivatásuk egyik emlékezetes pillanata lehet az, hogy tanítványaikat dr. Lázár Katalin, a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetének tudományos főmunkatársa, (népi játékokat bemutató könyvei minden valamire való tanító, népművelő könyvespolcán, napi használatra vannak előkészítve), Juhász Erika, népdalénekes, számos rangos verseny győztese, etnográfus, a Nyíregyházi Főiskola adjunktusa, és Kubinyi Júlia, a fiatal népdalénekes generáció egyik legelismertebb tagja, Junior Prima-díjas, a 2012-es „Fölszállott a páva…” holtversenyben első helyezettje fogja megítélni.
(Ezért a zsűriért a legrangosabb, évtizedes múltra visszatekintő versenyek szervezői, a legnevesebb hazai kulturális intézmények vezetői is összetennék a két kezüket!)
Az, hogy megtiszteltek bennünket jelenlétükkel, figyelmükkel, véleményükkel, éppen csak annak köszönhető, hogy jól ismerik és támogatják Terék József munkáját!
(Dr. Lázár Katalin a lektora, tanácsadója, véleményezője a Terék CD-knek, könyveknek. Juhász Erika egyetemi tanára volt Terék Józsefnek. Kubinyi Júlia – a Dűvő mellett – a Terék József és barátai zenekarnak is a tagja, a Tápió-vidéki lemezeknek is énekese, aki évek óta jelen van több Tápió-vidéki fesztivál, kiemelt kulturális program színpadán.)
A zsűri tagjai ráadásul feszültséget feloldó humort is hoztak magukkal. Szeretetteljes, oldott családias hangulatot varázsoltak a verseny helyszínére.
Amellett, hogy a csodálatos pedagógusok, akik kihasználták ezt az egyedi, rangos szakmai lehetőséget és végig szorítottak, ha kellett (ha nem) bedúdolták a dallamot, az elfeledet sort, és majd eltörték a kezükben a hangvillát, azért még végig, még a díjkiosztás után is megmaradt a mosoly, mindannyiunk arcán.

Mondom, a verseny eredménylistáját most még nem, de rövidesen közlöm majd, ám a nyolcadikos korosztály győztesének nevét azért le tudom írni:
Sillo Réka, úriból.

Annak ellenére, hogy a sülysápi iskolákból nem nevezték a tanítványaikat a pedagógusok, egy úri kislány jóvoltából, még a győztes három dala között is ott volt egy sülysápi népdal. (Többen is választottak maguknak előadandót a „Sülysápi dombtetőn” című lemezről!)
Tálán Szörfiné Solti Erzsike Bab-Uska tájházában láttam, hallottam először Rékát, aki aztán örömmel nézegethette magát a tapiokultura.hu-n is.
Édesanyjával együtt, kedves bizalommal kopogtattak be hozzám egyszer a sülysápi művelődési központba, hogy ugyan szerezzek már az akkor még kislánynak egy citera tanárt! No, ez sem mindennapi ötlet egy apró leánykától a mai világban, de azért tovább tessékeltem a hölgyeket Kókára, Szívós István barátom háza tája felé. A Kóka Néptáncegyüttes atyamestere meg – látva Réka elszántságát, hallva tehetségét – a tápiószentmártoni Földváry Miklós Alapfokú Művészeti Iskolába irányította őket.
Így már vagy három esztendeje ide is járogat Réka, aki kicsit zongorázgat meg énekelget is.
Amúgy a sülysápi Wass Albert Művelődési Központban is szeret felbukkanni időként! Van, hogy a Bárka napot színesíti, de az Ihajla táncházakat – barátaival együtt – soha nem hagyja ki.
Az éneklés meg ezek szerint úgy megy neki, hogy megnyeri az I. Pest megyei népdaléneklési versenyt! (Mendegél is majd tovább a jó nevű váci
zeneművészeti szakközépiskolába.)
Gratulálunk neki!
A sülysápiak nevében meg én köszönöm meg, hogy ennek a kisvárosnak a népdalait is énekli, éppen ezért az augusztus 21-i Városnapunk színpadán is ott lesz majd a helye!


Magamat ismételve: Magas színvonalú, hiánypótló, Tápi-vidéki értékeket is őrző megyei verseny.
Lelkes és eredményes szerevezés. Családias hangulat. Figyelmes lebonyolítás. Felkészült, jól felkészített gyermekek. Tehetségeket kereső, tehetségeiket féltő gondoskodással, szeretettel nevelő, igazi pedagógusok.

Mindannyiknak és Terék József igazgató úrnak is, őszinte szívvel gratulálok!

http://tapiokultura.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=153:a-gyztesek-i-tapio-menti-nepdaleneklesi-verseny&catid=14&Itemid=138

Tarnavölgyi László